Pajero Sport - Dwa pytania do użytkowników sporta 2.5 pierwszej generacji
seba86 - 21-09-2015, 21:29 Temat postu: Dwa pytania do użytkowników sporta 2.5 pierwszej generacji 1. przy około 100 km/h zaczyna mi coś dudnić, odgłos tak jakbym jechał po białej linii na asfalcie i do tego czuć lekkie mrowienie pod nogami i na plecach, przechodzi przy około 120 km/h, pojechałem z tym do serwisu, mechanik przejechał się ze mną i stwierdził że ten typ tak ma, więc pytam czy faktycznie tak ma być?
2. jaka jest według was bezpieczna (dla silnika) prędkość autostradowa dla tego samochodu, chodzi mi tu o stałą prędkość z jaką można jechać na długim odcinku np 500km która nie spowoduje że silnik się rozpadnie
Grigori - 22-09-2015, 10:16
1. Do sprawdzenia luzy na wałach, łożyska kół, półosie, zaciski hamulców.
Na początek sprawdź jak duży jest luz na wyjściu tylnego walu z reduktora.
seba86 - 22-09-2015, 21:45
zaraz po zakupie wymieniłem wszystkie krzyżaki, tylny wał został zregenerowany bo ponoć miał bicie, jako że samochód około roku stał prawie nie jeżdżony to i zaciski hamulcowe na wszystkich kołach zostały zregenerowane
[ Dodano: 23-09-2015, 21:57 ]
dzisiaj zrobiłem taką próbę, jadę z góry około 110 km/h dudni jak diabli, daję na luz i dalej dudni więc to chyba coś z napędem, i jestem prawie pewny że odgłos dobiega z przodu, czy przedni wał się obraca przy jeździe na 2H?, jeśli nie to mogę go wykluczyć, zostają jeszcze półosie, łożyska i co jeszcze? a jeśli przedni wał ma się nie obracać a jakimś cudem się obraca to jak to sprawdzić?
maciek_pajero - 25-09-2015, 20:10
seba86 napisał/a: | zaraz po zakupie wymieniłem wszystkie krzyżaki, tylny wał został zregenerowany bo ponoć miał bicie, jako że samochód około roku stał prawie nie jeżdżony to i zaciski hamulcowe na wszystkich kołach zostały zregenerowane
[ Dodano: 23-09-2015, 21:57 ]
dzisiaj zrobiłem taką próbę, jadę z góry około 110 km/h dudni jak diabli, daję na luz i dalej dudni więc to chyba coś z napędem, i jestem prawie pewny że odgłos dobiega z przodu, czy przedni wał się obraca przy jeździe na 2H?, jeśli nie to mogę go wykluczyć, zostają jeszcze półosie, łożyska i co jeszcze? a jeśli przedni wał ma się nie obracać a jakimś cudem się obraca to jak to sprawdzić? |
dudni ale nie wibruje? dajesz na luz i wciskasz sprzęgło czy jak?
seba86 - 25-09-2015, 20:47
daję na luz, dudni i czuć delikatne mrowienie pod nogami, kolega który najpierw jechał z przodu potem z tyłu twierdzi że z przodu jest dużo głośniej, jak prędkość tylko spadnie poniżej 100km/h robi się cichutko, mechanik w serwisie twierdzi że akurat przy tej prędkości nakładają się na siebie wszystkie odgłosy z napędów i przez to to dudnienie
maciek_pajero - 26-09-2015, 08:52
sprawdź krzyżaki na wale mimo tego że były wymienione bo w samuraju wymieniłem miesiac temu zrobiłem z 100km i padł kupilem najtańszy oczywiście... może być że która półoś jest krzywa lub przegub padnięty, tak samo może być to tarcza hamulcowa ale to obiaw byłby ze naciskasz hamulec i strasznie wali w pedał. może być też łożysko na kole
kubaeso - 26-09-2015, 10:54
ja bym obstwial na opony.jakie masz ile maja lat?
seba86 - 28-09-2015, 11:24
opony mają cztery miesiące więc raczej odpadają, nie chcę na darmo wymieniać wszystkiego po kolei $$$$, macie może jakieś sposoby żeby sprawdzić łożyska, półosie, przeguby? wrzuciłem filmik: https://www.youtube.com/watch?v=NMuz-w6ThCY nie do końca na nim słychać te ,,buczenie" aczkolwiek jak się dobrze wsłuchać to kawałek jadę na luzie i w okolicach 100km/h wyraźnie słychać problem, jak prędkość spadnie poniżej 100km/h odgłos ustaje
Grigori - 28-09-2015, 16:49
a sprawdzałeś luz na wyjściu tylnego wału z reduktora ?
W reduktorze jest tuleja która się wyciera
seba86 - 28-09-2015, 17:28
a jak to sprawdzić?, poruszać ręką góra dół?
jawaldek - 28-09-2015, 17:36
może sprawdź poduszki pod silnikiem
seba86 - 21-10-2015, 18:52
dzisiaj podniosłem samochód do góry i oto co usłyszałem: https://youtu.be/2-hXFzO6ECw luz na wale od strony reduktora jest całkiem spory (na filmie słychać stuki), ale bardziej mnie martwią odgłosy jakie się wydobywają z dyfra, reduktora?, ciężko określić, odgłosy są tylko gdy samochód ,,jechał" na wolnych obrotach jak się przyspiesza znikają jakieś pomysły?
maciek_pajero - 22-10-2015, 18:25
seba86 napisał/a: | dzisiaj podniosłem samochód do góry i oto co usłyszałem: https://youtu.be/2-hXFzO6ECw luz na wale od strony reduktora jest całkiem spory (na filmie słychać stuki), ale bardziej mnie martwią odgłosy jakie się wydobywają z dyfra, reduktora?, ciężko określić, odgłosy są tylko gdy samochód ,,jechał" na wolnych obrotach jak się przyspiesza znikają jakieś pomysły? |
łozysko...
satyricon - 22-10-2015, 21:57
Witaj,najprosciej wg mnie odkrecic tylny wal i wtedy bedziesz mogl lepiej zdiagnozowac czy to skrzynia,tylny most,lub przedni,lewarek na zmiane na 2h lub 4h,lub na neutral.Jak bardzo powoli przyspieszasz w ciasie jazdy to nie szarpie samochodem,jak tak to lozyskaw skrzyni moga byc do wymiany.Daj na neutrala i przelec po wszystkich biegach czy odglos jest taki sam.Powodzenia.
seba86 - 22-10-2015, 22:22
odkręciłem wał i tak: odgłos jest, ale inny najprawdopodobniej sprzęgła bo na luzie też się tłucze, z wałem słychać jakby uderzenia jako że bez wału ich nie ma wnioskuje że z dyfra, odgłosy są słyszalne na każdym biegu z tym że najmniej na jedynce a najbardziej na piątce i na każdym rodzaju napędu, wystarczy tylko lekko przyspieszyć i znikają, gdy układ napędowy jest obciążony (koła na ziemi) nie zaobserwowałem żadnych niepokojących dźwięków, poza terkoczącym sprzęgłem i dudnieniem między 100 a 120 km/h
możecie polecić jakiś sprawdzony serwis w okolicach tarnowa, krakowa bo ja to już nie wiem gdzie szukać przyczyn, a byłem już w trzech w tym jedno ASO i wszędzie rozkładają ręce
|
|
|