To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Techniczne - Komputer w Grandisie przekłamuje spalanie

sebod - 05-10-2015, 18:50
Temat postu: Komputer w Grandisie przekłamuje spalanie
Witam wszystkich serdecznie
Ponieważ jestem nowy na forum napiszę że właśnie nabyłem Grandisa 2,0 w dieselu z czego jestem bardzo usatysfakcjonowany.
Wiem że temat był już na forum poruszany ale nie znalazłem odpowiedzi na moje wątpliwości.
Otóż komputer pokazuje mi na trasie spalanie w okolicach 8 - 9l przy w miarę spokojnej jeździe. Pokusiłem się o stary test z czasów dużych fiatów. Zalałem autko do pełna, przejechałem 250 km i znowu zalałem do pełna. Z obliczenia wyszło mi że spalił 6,8l/100km a komputer wskazał że na tym odcinku spaliłem 8,1l/100km.
W sumie to się z tego wyniku ucieszyłem ale zastanawia mnie skąd taka różnica może być między wskazaniem komputera a rzeczywistym zużyciem paliwa.
Czy można to jakoś wyregulować w Grandisie?
Z góry wielkie wam dzięki za jakieś sugestie.

Bizi78 - 05-10-2015, 21:12

Prawdopodobnie wskazanie zużycia nie było kasowane i stąd duże średnie spalanie.
Jeśli nie masz to ściągnij z forum instrukcję obsługi tam powinno być wszystko opisane 8) .
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=32413

sebod - 06-10-2015, 09:44

Kasowałem już. Mam ten duży kolorowy wyświetlacz w którym mogę ustawić odcinek, na którym mierzy mi przejechane kilometry, czas przejazdu oraz średnie spalanie na tym odcinku.