To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Problem z odpalaniem za pomocą przycisku START

jpei - 20-11-2015, 14:04
Temat postu: Problem z odpalaniem za pomocą przycisku START
Czy macie problem z uruchamianiem silnika za pomocą przycisku START?. U mnie czasami po wciśnięciu sprzęgła i wciśnięciu przycisku start uruchamia się procedura odpalania, która nie powoduje odpalenia silnika. Dopiero po powtórnym wciśnięciu sprzęgła silnik się uruchamia. Czy wicie o co chodzi? Z czym jest problem.

[ Dodano: 20-11-2015, 14:06 ]

trooper - 20-11-2015, 23:47

Nie wiem jak jest u ciebie ale w 2.2D jest tak że jak nie wciśniesz hamulca to zamiast "bezpośredniego" odpalenia masz tylko włączenie zapłonu. Zobacz w manualu. Tam powinno to być przy opisie procedury startu albo systemu KOS.
Grimm - 21-11-2015, 09:46

Kiedyś miałem identycznie w Alfie 159. Do wymiany był czujnik położenia pedału sprzęgła. Po wymianie problem znikł.
jpei - 21-11-2015, 10:54

Dziękuję za odpowiedzi. Problem polega na tym, że taka sytuacja ma miejsce tylko czasami. Zwykle odpala po przyciśnięciu sprzęgła. Podejrzewam właśnie KOS lub czujnik sprzęgła. A nie wiecie może jak zresetować komputer? Może pomorze :) .
Grimm - 21-11-2015, 11:11

Jeśli to czujnik to z czasem problem będzie się nasilać aż do momentu kiedy będziesz potrzebował lawety. Znam temat z autopsji...
jpei - 21-11-2015, 14:19

Tak myślę, że to nie czujnik. Układ AS&G działa prawidłowo co wskazuje na właściwe działanie czujnika. Pozostaje KOS.
Grimm - 21-11-2015, 14:22

Test anten w ASO
Komandor - 21-11-2015, 18:27

w innym aucie było winne nieodpalaniu koło zmiennych faz rozrządu...
jpei - 09-12-2015, 15:44

Już sprawa się wyjaśniła. Podwinięta wycieraczka pod stopami blokowała częściowo działanie czujnika sprzęgła. Wielkie brawa dla Panów z serwisu.
syrena - 11-12-2015, 10:31

Podwinięta wycieraczka - nie do końca wciskane sprzęgło - większe zużycie synchro w skrzyni - po pewnym czasie narzekanie, że w sumie w nowym aucie skrzynie trzeba robić, a koszt idzie w tysiącach. Na serwis trzeba było jechać, żeby zauważyć podwiniętą wycieraczkę?
jpei - 11-12-2015, 13:52

Może źle się wyraziłem. Nie podwinięta a po prostu za gruba i źle się układała w górnej części. Trochę się dziwie twojej opinii. Jakbyś dokładnie przeczytał cały wątek, dowiedział byś się , że układ AS&G działa prawidłowo czyli logiczne jest, że sprzęgło wciskam do końca. Może wówczas nie wysuwał byś wydumanych diagnoz dotyczących układu synchronizacji w skrzyni biegów i kosztów napraw. A skoro jesteś taki fachowiec, to może powiedz dlaczego w taki razie układ AS&G działał wówczas prawidłowo?