Grandis Techniczne - [Grandis 2.4 pb] Linka, sprzęgło? - duży problem
snejki81 - 30-11-2015, 08:56 Temat postu: [Grandis 2.4 pb] Linka, sprzęgło? - duży problem A miało być tak pięknie - opinie na temat Grandisa i w ogóle mitsubishi że praktycznie bezawaryjne auta...
Do rzeczy. W weekend wyjazd nad morze zrobione około 600km. Po powrocie do domu auto postawione na parking. Dzisiaj rano idę, wciskam sprzęgło i chciałem przekręcić kluczyk i słyszę dźwięk jakby pęknięcie linki czy coś...Pedał wpadł w podłogę i bardzo ale to bardzo wolno wraca do pozycji wyjściowej.
Po zapaleniu zapłonu brak możliwości wrzucenia biegów przy wciśniętym sprzęgle, natomiast jak silnik wyłączony i wciskam sprzęgło to biegi wchodzą...
Co się stało, ma ktoś pomysła...help...to główne auto rodzinne i bez niego jak bez ręki..
Hubeeert - 30-11-2015, 13:12
Sprzęgło jest na hydraulice.
Padła pompa sprzęgła lub wysprzęglik.
Sprawdź poziom płynu w zbiorniczku
snejki81 - 30-11-2015, 13:52
właśnie tak czytam że wysprzęglik pada dosyć często...a żeby go wymienić lub wspomnianą pompę to trzeba zrzucać skrzynie?
Mateopno - 30-11-2015, 14:40
Wysprzęglik jest łatwo dostępny. Jest tuż za chłodnicą przykręcony bodaj na dwie "dwunastki" na skrzyni. Najlepiej z kanału albo z podnośnika.
robertdg - 30-11-2015, 16:14
Przed wysprzeglikiem jest jeszcze "tłumik" na linii zasilania wysprzeglika i on też potrafi sie uszkodzić - pęka tarcza i ucieka tamtedy płyn
snejki81 - 30-11-2015, 18:36
Ok. Dzięki za podpowiedzi czyli mamy do sprawdzenia 3 rzeczy na początek:
wysprzęglik, "tłumik" - do tych rzeczy rozumiem że skrzyni nie trzeba zwalać a pompą sprzęgła?
Bartek - 30-11-2015, 18:44
Nie trzeba, trzeba tylko szybko ogarnąć problem, bo skrzynia dostaje po tyłku strasznie...
A na przyszłość co 2 max 3 lata wymienić płyn i zapomnieć o problemach..... wszystkie biorą się z obecności wody w płynie
snejki81 - 30-11-2015, 19:27
Auto w tym stanie nie jeździ więc i skrzynia nie dostaje A to dobrze wiedzieć...ja go mam drugi miesiąc jakoś więc widać poprzedni właściciel zapomniał o wymianie
Grzegorz J - 30-11-2015, 21:53
Hubeeert napisał/a: | Sprzęgło jest na hydraulice.
Padła pompa sprzęgła lub wysprzęglik.
Sprawdź poziom płynu w zbiorniczku |
mówisz o zbironiczku z płynem hamulcowym?
Hubeeert - 01-12-2015, 13:34
Jeżeli jest tylko jeden zbiorniczek to tak.
snejki81 - 04-12-2015, 18:42
robertdg napisał/a: | Przed wysprzeglikiem jest jeszcze "tłumik" na linii zasilania wysprzeglika i on też potrafi sie uszkodzić - pęka tarcza i ucieka tamtedy płyn |
Kolego trafiłeś w 100...dokładnie to nawaliło... powiedzcie mi jak to się fachowa nazywa, gdzie to można kupić? Czy jest to w ogóle część do kupienia i jak to wygląda
robertdg - 04-12-2015, 19:53
Nowy clutch line damper dostepny jedynie w ASO, albo sklepach wyspecjalizowanych w japońcach, ewentualnie można zrobić połaczenie, tak jak na obrazkach w połowie tej strony:
http://www.galant-fans.nl...6&t=4&start=360
konkretniej http://www.galant-fans.nl...?p=23106#p23106
snejki81 - 04-12-2015, 20:01
Wiedziałem że jak coś się zwali to najbardziej kosztowne i niedostępny shit
Powiedz mi czy to jest ta część co widać tutaj na fotce? Chodzi o tą mniejszą część bo ta większa to wiadomo że wsyprzęglik
Bartek - 04-12-2015, 20:52
Tak
Każdy, kto dorabia przewody hamulcowe zrobi Ci obejście tego dampera za parę groszy.. używka to loteria, a jak nie będzie OK bez niego (lekkie drżenie pedału może siępojawić), to na spokojnie zamówisz w ASO
snejki81 - 04-12-2015, 21:18
wlasnie dostałem zdjecie od mechanika i to moje wyglada tak:
to ze zdjecia wyzej to chyba juz jakiegos rodzaju obejscie jest...jutro zadzwonie do aso i japan parts - zobaczymy co za ceny zaproponuja
|
|
|