To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Ogólne - Dystans kół Pajero I / II

ppkss4_ - 30-11-2015, 20:57
Temat postu: Dystans kół Pajero I / II
Witam,

Chciałem dotyczyć dystanse do Pajero I lecz potrzebuje rysunek dla tokarza. W tej chwili nie mam możliwości aby go zrobić a w wyszukiwarce nic nie znalazłem. Grubość dystansu jeszcze nie jest określona bo dopiero zamawiam poszerzenia nadkoli. Wiem tylko tyle, że rozstaw śrub 6x139,7 mm.

Ktoś pomoże? :-)

Nie dodałem tematu w dziale P I ponieważ w PII generacji są takie same rozstawy śrub. Nie wiem jak w nowszych.

plecho1 - 30-11-2015, 21:18

Przy sześciu szpilkach potrzebna Ci jest kartka i cyrkiel oraz podstawy geometrii ze szkoły podstawowej. Dodatkowo musisz znać średnicę otworu centrującego oraz wymiary szpilek. W sumie dziwne że tokarz po podaniu tych wymiarów nie potrafi sam tego wykonać.
ppkss4_ - 30-11-2015, 22:02

plecho1 napisał/a:
Przy sześciu szpilkach potrzebna Ci jest kartka i cyrkiel oraz podstawy geometrii ze szkoły podstawowej. Dodatkowo musisz znać średnicę otworu centrującego oraz wymiary szpilek. W sumie dziwne że tokarz po podaniu tych wymiarów nie potrafi sam tego wykonać.

Napisałem wyżej, że nie mam w tej chwili możliwości. Pracuje po 12 h a samochód stoi pod blokiem. Narzędzia są w garażu łącznie z suwmiarka lecz nie w miejscowości w której obecnie wynajmuje mieszkanie dlatego zwróciłem się z zapytaniem. Jeszcze jakaś zbędna uwaga?

plecho1 - 30-11-2015, 22:55

Dlaczego od razu zbędna uwaga :)
Podaj chociaż w przybliżeniu grubość dystansu bo od tego będzie zależało czy dystans będzie miał osobne szpilki do przykręcenia koła czy będzie trzeba wykorzystać dłuższe nowe szpilki na które będziesz musiał wymienić oryginalne w piastach.
W Mitsu jest z tym trochę większy problem bo koła przykręca się nakrętkami które trzeba będzie zmieścić w dystansie w przypadku kiedy będzie trzeba w dystans wprasować dodatkowe szpilki do przykręcenia koła.

jawaldek - 30-11-2015, 23:11

ppkss4_ napisał/a:
Jeszcze jakaś zbędna uwaga?
:) :) nie namawiam na zakup ale może z podanych wymiarów coś da radę sklecić http://sprzedajemy.pl/dys...renowek,8911457
ppkss4_ - 04-12-2015, 19:07

plecho1 napisał/a:
Dlaczego od razu zbędna uwaga :)
Podaj chociaż w przybliżeniu grubość dystansu bo od tego będzie zależało czy dystans będzie miał osobne szpilki do przykręcenia koła czy będzie trzeba wykorzystać dłuższe nowe szpilki na które będziesz musiał wymienić oryginalne w piastach.
W Mitsu jest z tym trochę większy problem bo koła przykręca się nakrętkami które trzeba będzie zmieścić w dystansie w przypadku kiedy będzie trzeba w dystans wprasować dodatkowe szpilki do przykręcenia koła.

Jeszcze nie wiem jaka będzie grubość dystansu bo dopiero wczoraj przyszły poszerzenia. Sądzę, że grubość nie mniejszą jak 50 mm więc nakrętki napewno się schowaj w dystansie, do tego nowe szpilki.

Może w weekend pojadę do domu i sam zmierze średnicę zewnętrzna.

Jest to rysunek podglądowy, brakuje wymiarów otworu i wypustu - pierścienia centrującego koła.Nadal nie wiem jaka jest średnica wewnętrzna otworu centrującego felgi.