To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Jaka antena do CB RADIA

Sky_Driver - 03-12-2015, 09:04
Temat postu: Jaka antena do CB RADIA
Witam.

Jaka polecacie koledzy anteny do CB. Z racji że auto jest dosyć wysokie i w parkingach w galerii zostaje nie za wiele miejsca między dachem auta a wszystkimi wierzącymi elementami z sufitu. Jakich Wy używacie anten i gdzie zamontowane.

Dodam że nie mam relingów.

Pozdrawiam.

PiotrKw - 03-12-2015, 09:12

Sky_Driver napisał/a:
auto jest dosyć wysokie i w parkingach w galerii zostaje

Do Galerii ??? Samochodem z CB ?? Bardziej pasuje na rynek lub targ :wink: :wink:

Sky_Driver - 03-12-2015, 09:18

PiotrKw napisał/a:

Do Galerii ??? Samochodem z CB ?? Bardziej pasuje na rynek lub targ :wink: :wink:

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Dużo wzniosłeś do tematu. :shock:

Bartek5 - 03-12-2015, 11:44

Osobiście miałem na dachu antenę helikalną president florida ok.45cm. na magnesie.
Dobrze się komponowała w tyle na środku między przetłoczeniami.
Zasięg ok 4km.

Georg - 03-12-2015, 17:48

Sky_Driver napisał/a:
Jakich Wy używacie anten i gdzie zamontowane
CB-radia używam sporadycznie. Krótką 30-centymetrową antenę Georgia ustawiam na dachu. Zasięg ok. 3 km w trasie i w terenie zupełnie wystarcza.
Jeżeli bardzo zależy Ci na antenie długiej, to rozważ zamontowanie jej nisko, w okolicy koła zapasowego - widziałem takie mocowania. Niestety może nie być tam bezpieczna a gorszy współczynnik SWR sprowadzi jej skuteczność do anteny krótkiej ustawionej na dachu.

atego815 - 03-12-2015, 18:31

Nie oszukujmy się... Coś za coś. Albo normalna antena i nie wkurzanie się "kolego słyszysz? ja cie nie słyszę, itd" albo centra handlowe. Każdą anteną 1-1.5 m będziesz walił o lampy, kanały wentylacyjne itd.
Janq - 03-12-2015, 18:38

Antena do CB, żeby mieć jakąkolwiek łączność to powinna mieć minimum 1m. Linijek nie opłaca się kupować w ogóle.
Najlepiej jest, jak jest jeszcze montowana na uchwycie, a nie na magnes.

staszq2 - 03-12-2015, 19:26

Ja polecam antenę Presidenta oczywiście z cewką, ja mam o długości 80 cm ale są też 60 co zniwelowałoby różnice wysokości między Outlanderem a Pajero i w parkingach podziemnych czy galeriach sporadycznie zahaczam o lampy jak już, co do zasięgu to nawet do 5 km wyłapie, radio President Johny III.
Sebastian_T - 03-12-2015, 20:08

Ja mam "normalną" (1,5 m). Zamontowana na drzwiach bagażnika (górny prawy róg), na "dzwonku", który jest przykręcony do klapy na stałe, i jest łamany, tzn. ruch ręką (motylek) i mogę antenę złożyć, wtedy zwisa równolegle do karoserii z tyłu, do zderzaka. Jak mi się zdarzy zapomnieć i nie złożyć anteny przed wjazdem do garażu itp., z reguły jest ona na tyle lekko przykręcona, że się składa sama (ale nie pod naporem wiatru).
Bartek5 - 03-12-2015, 21:00

Janq napisał/a:
Najlepiej jest, jak jest jeszcze montowana na uchwycie, a nie na magnes.

Bzdura.

Sky_Driver - 03-12-2015, 21:25

Dzięki koledzy za podpowiedzi. Na osobowce która jeżdżę parę ładnych już lat mam CB z antena 2m zamontowana na stałe i nie ma lepszego mocowania i czystrzej pracy niż na stałe w karoserii albo na uchwycie kiedy masa do radia jest brana prosto z anteny.
Niestety nie widzę tej anteny w miśku w nijaki sposób temu zalozylem ten temat gdyż nie miałem żadnej koncepcji jak poradzić sobie z antena zwłaszcza że jestem świeżym właścicielem miśka.

Co do montowania anteny na tylnej klapie to niestety odpada bo mam spoiler nad klapą.

Ostatnio wjechalem na parking w galerii gdzie gdyby nie szyberdach to byłbym się ze zahacze dachem o wiszące elementy, było jakieś 20cm luzu :(

Będę wdzięczny za kolejne sugestie zwłaszcza że szykuje mi się dalszy wyjazd.

Sebastian_T - 03-12-2015, 23:09

Ja też mam spojler (nie pamiętam, czy III i IV mają różne spojlery). Jak chcesz, mogę jutro pstryknąć fotkę, antena jest w prawym górnym rogu, gdzieś tam nad zawiasem, wychodzi obok spojlera.
Sky_Driver - 04-12-2015, 06:42

Sebastian_T napisał/a:
Ja też mam spojler (nie pamiętam, czy III i IV mają różne spojlery). Jak chcesz, mogę jutro pstryknąć fotkę, antena jest w prawym górnym rogu, gdzieś tam nad zawiasem, wychodzi obok spojlera.

Było by super. Z góry dzięki.
Jak by ci się chciało to wrzuć też prowadzenie kabla zwłaszcza przez drzwi.

Mighn - 04-12-2015, 09:37

Ja osobiście trzymam antenę na klapie silnika... dokładnie to na środku blisko szyby, na razie magnes, ale chyba zrobię stale mocowanie i dobiorę antenę tak, żeby nie wystawała więcej niż te 20cm nad dach, a przy okazji pociągnę kabel antenowy przez silnik i grodź prosto do środka, a nie przez drzwi i pod klapą silnika jak teraz.
Georg - 04-12-2015, 10:58

Sky_Driver napisał/a:
Ostatnio wjechalem na parking w galerii gdzie gdyby nie szyberdach to byłbym się ze zahacze dachem o wiszące elementy, było jakieś 20cm luzu :(
Będę wdzięczny za kolejne sugestie (...)

Może rozwiązaniem będzie antena "szybko łamana" SIRIO TURBO-800 PL.