To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - duży opór przy wrzucaniu biegu nr 1

piecho - 10-02-2016, 12:58
Temat postu: duży opór przy wrzucaniu biegu nr 1
Cześć,

Niedługo po zakupie ASXa zaczął występować problem z dość ciężkim wrzucaniem biegu nr 1. Nie wchodzi płynnie (oczywiście z postoju), jest duży opór, przy wrzucaniu mam wrażenie, że nie "wskakuje" precyzyjnie jak "2" albo "4-5". Czasem (rzadko) jakby zupełnie się blokuje, wtedy pomaga przerzucenie "2-3-4" na sprzęgle, później "1".

Ten model tak ma czy coś jest nie tak? Ktoś się z tym spotkał? Zgłaszałem to w Mitcarze (stwierdzili, że to normalne) ale po tym jak zrobili mnie w jajo z problemami z odpalaniem (również nie widzieli problemu) nie mam za bardzo zaufania.

Pozdrawiam

ziemniak0 - 30-03-2016, 21:30

Jestem nowym użytkownikiem ASX-a 1,6 rok 2011, pierwsza rejestracja 2012, aktualny przebieg 73tyś.
Mam ten sam problem co Ty kolego, jedynka i dodatkowo wsteczny. Kolega, który ma również to autko, mówił że jakąś tuleję przy wysprzęgliku wymieniał przy 80tyś. (jakaś plastikowa część z góry skazana na porażkę). Czy inni użytkownicy też mają taki problem? Zaskakuje ten problem bo przy takim przebiegu (a mam pewny bo odkupiłem auto od rodziny), w poprzednim moim aucie, które teraz jest drugim (Nissan Note 2006r. 1,5 dci 68km) po 165tyś. sprzęgło chodzi bez zarzutów, a biegi wchodzą jak w masło.

piecho - 10-04-2016, 14:55

Chyba ten mechanizm jest mało precyzyjny. W toyocie nie do pomyślenia, w corolli z 1997 do tej pory lepiej skrzynia chodzi niż w nowym ASXie. Zgłaszałem w serwisie, oczywiście ich zdaniem wszystko jest ok (chociaż po rozieniu mnie przez 2 lata w ch... przez Mitcar w sprawie koła VVTI nie wierzę już w żądne zapewnienia ASO). U mnie jest zrobione 65000 i nie widać żeby skrzynia miała się sypać. Jeśli to rzeczywiście chodzi o tuleję, to ten sam problem był w Carismie, też to robiliśmy (chociaż tam skrzynia była jak w oplu/volvo).
joki - 07-07-2016, 19:43

Witam ja kupiłem ASX z 2010 r i u mnie coś ciężkawo wchodzi 2 tak jak by chaczyła o zębatki mam takie wrażenie i nie wchodzi płynnie. Pojeździmy zobaczymy mój ma przebieg 72 tys i oprócz tego czasem przy ostrym skręcie o 90^ strasznie głośno chodzi wentylator gdy auto sie przechyla w prawo macie coś podobnego.