Grandis Techniczne - prąd ucieka z aku. chyba zwarcie na ECU. pomoże ktoś?
deus - 14-03-2016, 18:03 Temat postu: prąd ucieka z aku. chyba zwarcie na ECU. pomoże ktoś? czesc. zaczelo sie od tego ze przy probie odpalenia, samochod lewo odpala jesli cala noc stoi nie ruszany, jak postoi 2 dni to musze podpinac prostownik. po podlaczeniu miernika miedzy kleme a aku widze uciekajacy prad ok 0,9 ampera, oczywiscie przy wyjetych kluczykach. wyciagalem bezpieczniki by zobaczyc na jakim ukladzie moze byc zwarcie. przy wyjeciu bezpiecznika od ECU prad przestaje uciekac. jaka moze byc przyczyna? zwarcie na kablach od ecu czy cos innego?
czy jest mozliwosc ze zwarcie jest gdzies indziej ale prad przestaje uciekac przy wyjeciu bezpiecznika od ecu?
czy jesli bede codziennie na noc odpinal kleme z akumulatora lub wyciagal bezpiecznik od ecu by aku nie nierozladowal moga byc jakies bledy?
macie jakies porady lub propozycje naprawy?
andrzejk1987 - 14-03-2016, 19:35
Witam
Sam przerabiałem ostatnio taki temacik oczywiście nie musi być to samo okazało się że pad przekaźnik w tej małej wąskiej skrzynce pod maską od klimy na początku przez 3 miechy co jakiś czas miałem rozładowane aku. ale po wymianie aku znowu problem powrócił i pokazały sie inne mankamenty zaczęła się sama włączać klima i nawiewy w aucie przy wył. zapłonie. i było słychać pstrykanie pod maską robił zwarcie na pompie klimy. Po wyjęciu przekaźnika problem zginoł wymieniłem na nowy. 70 zł w serwisie. Ale tak jak pisze u ciebie nie musi być to samo a po za tym u mnie na początku nie było żadnych widocznych usterek tylko aku padało co jakiś czas. Oczywiście u ciebie może być np: padnięty alternator, padnięty aku robiące zwarcie w celach , urwana masa przy budzie i wiele innych rzeczy. Powadzenia życzyć tylko mogę
deus - 14-03-2016, 19:40
aku ma rok czasu i jest dobry. alternator tez dobry i super laduje. masa trzyma sie dobrze. dziwi mnie to ze prad nie ucieka (miernik pokazuje 0) gdy wyjme bezpiecznik od ecu. na pewno to nie klima mi sie wlacza
NUFI - 14-03-2016, 20:06
Ja też wymieniłem akumulator na nowy - miał 7 lat.
Po 9 miesiącach pojawiły się ponownie problemy z odpalaniem.
W ramach gwarancji akumulator został podmieniony tymczasowo na inny. Problemy z odpalaniem ustały. A producent po 1 tygodniu przysłał nowy akumulator - uszkodzenie między celami. Wymieniony akumulator sprawuje się do tej pory idealnie - 3 lata.
A masz wersję benzynową czy ON ?
deus - 14-03-2016, 20:09
ale jak aku jest odlaczony np na noc i rano podlaczam kleme to jest ok, czyli prad ucieka tylko jak jest podlaczony do samochodu. prad przestaje uciekac po wyjeciu bezpiecznika od ecu, wiec akumulator jest dobry
plecho1 - 14-03-2016, 20:21
Jeśli jest to prawie 1A to stanowczo za dużo. Może to być wina samego ECU albo czegoś co ECU bezpośrednio zasila. Jeśli będziesz wyjmował bezpiecznik czy odłączał klemę to raczej nic nie powinno się stać.Może dla sprawdzenia odpinaj różne czujniki od wiązki auta, sondy lambda czujniki wału czy wałka czy jeszcze inne i sprawdzaj co pokazuje miernik.
deus - 14-03-2016, 20:23
poprostu chcialem na noc wyciagac sam bezpiecznik, zeby klemy nie odkrecac. sam ecu dziala bez zadnych problemow wiec myslalem ze moze zwarcie, lub zalanie wtyczki do ecu, ew jakis pekniety kabel
plecho1 - 14-03-2016, 20:39
Trochę trudny przypadek bo ECU steruje wieloma rzeczami i namierzenie problemu może być trudne. Wyciąganie bezpiecznika nie powinno nic zepsuć, jest to lepsze rozwiązanie od zdejmowania klemy bo po zdjęciu klemy resetuje się kilka rzeczy.
deus - 14-03-2016, 20:43
a czy grandis ma jakas baterie na podtrzymanie pamieci? nawet po odlaczeniu aku na cala noc nie skasowalo mi sie radio, ani zegarek. kiedys jak rozladowalem stary aku do konca to skasowalo mi sie wszystko, nawet mapy paliwowe byly fabryczne i sillnik "uczyl sie jezdzic" czyli falowanie obrotow na poczatku jak przy duzym resecie. teraz jak odpinam aku na cala noc nic mi sie nie kasuje.
[ Dodano: 15-03-2016, 19:39 ]
gdzie jest ecu w grandisie?
Bizi78 - 15-03-2016, 20:55
deus napisał/a: | gdzie jest ecu w grandisie? |
deus - 23-02-2017, 18:21
tak w ogóle problem byl z radiem. mimo ze gralo bez problemow gdzies bylo zwarcie. wymiana radia pomogla
andrzejk1987 - 23-02-2017, 19:13
Przez rok to diagnozowałeś
deus - 23-02-2017, 19:43
Nie. Poprostu dzis mi sie przypomnialo gdy posalem innego posta
nekoashi - 23-02-2017, 20:15
HAhahahah, padłem
|
|
|