Carisma - Techniczne - Mitsubishi Carisma 1.6 Kat 16V 103 KM 2000r Filtr kabinowy
Sawanstor - 16-03-2016, 23:22 Temat postu: Mitsubishi Carisma 1.6 Kat 16V 103 KM 2000r Filtr kabinowy Witajcie. Otóż problem dotyczy samochodu wymienionego w temacie (żeby nie przepisywać tego kilka razy). Otóż rozkręciłem schowek i nie ma tam filtra kabinowego. Mam wersję z manualną klimatyzacją. Problemem nie jest smród lub coś w ten deseń, lecz mocno parujące szyby (zwłaszcza wieczorem jak jest chłodniej) i to utrudnia poważnie komfort jazdy. Słyszałem, że zamiast tego filtru jest coś takiego jak filtr elektrostatyczny czy coś podobnego, lecz nie wiem gdzie on jest. Czy warto jechać do mechanika, aby poszukał gdzie jest jakikolwiek filtr i go wymienił? Bo samochód jakiś filtr mieć musi, a patrząc na zaparowane szyby to jest, ale cały brudny. Proszę o nieusuwanie ani przenoszenie tematu do kosza, gdyż jedyne informacje jakie znalazłem są z 2009r i nie wiem, czy moja Carisma ma filtr kabinowy, czy filtr elektrostatyczny czy w ogóle nie ma żadnego filtra. Proszę o pomoc. http://coltmania.pl/wnetr...ie-t215-20.html - schowek wygląda tak samo jak u użytkownika Zubrina czy jakoś tak.
Bizi78 - 16-03-2016, 23:46
Tutaj masz temat filtra kabinowego:
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
Na 6 stronie masz pokazane jak wygląda filtr elektrostatyczny i papierowy.
Niestety są też carismy bez filtra .
Sawanstor - 18-06-2016, 15:58
Aby nie robić niepotrzebnie nowych wątków zadam dwa pytania w tym.
1. Moja Carisma jest z 06.03.2000 roku i (jak się później okazało) jest to Carisma pierwszej generacji. Nic dziwnego gdyby nie to, że na wikipedii pisze, że Carisma przeszła facelifting w roku 1999, a mój samochód jest 3 miesiące przeszło po 2000 roku. Czy to jest normalne?
2. Jak wspominałem wcześniej rozkręcałem schowek i filtra kabinowego nie ma, a słyszałem o tym, że jest coś takiego jak filtr elektrostatyczny. Jeżeli miałby być, to w którym miejscu? Bo nie chce mi się wierzyć, że samochód z manualną klimatyzacją nie miałby żadnego filtru na kurz, a po drugie chciałem zrobić odgrzybianie klimatyzacji, a do tego powinno się ściagnąć filtr, aby nie wleciało do niego wszelkie dziadostwo z klimatyzacji.
Poniżej zdjęcie mojej Carismy z przodu i z tyłu:
Hugo - 18-06-2016, 16:25
Pytanie czy to data produkcji czy pierwszej rejestracji. Podaj VIN i wszystko będzie jasne.
apg2312 - 18-06-2016, 17:03
Sawanstor napisał/a: | Pytanie czy to data produkcji czy pierwszej rejestracji |
Standard. U mnie jest to samo.
Hugo napisał/a: | Podaj VIN i wszystko będzie jasne. |
Nie trzeba. Po przednich/tylnych lampach, masce i grilu widać, że to wersja przedliftowa.
Sawanstor - 18-06-2016, 18:45
Nie podaję VIN ze względów bezpieczeństwa.
robertdg - 18-06-2016, 18:59
Sawanstor napisał/a: | 1. Moja Carisma jest z 06.03.2000 roku i (jak się później okazało) jest to Carisma pierwszej generacji. Nic dziwnego gdyby nie to, że na wikipedii pisze, że Carisma przeszła facelifting w roku 1999, a mój samochód jest 3 miesiące przeszło po 2000 roku. Czy to jest normalne? | Masz poprostu błedną informacje w dowodzie, jakie masz oznaczenie na dziesiatej pozycji symobolu VIN?
|
|
|