To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Wagon Techniczne - 2.4 GDI SWAP w 4x4.

Juzek - 20-03-2016, 12:27
Temat postu: 2.4 GDI SWAP w 4x4.
Witajcie Mitsumaniaki. Przepraszam, że witam się od razu pytaniem.

Posiadam Space Wagona z silnikiem 2.4 GDI i napędem 4x4. Używam go do prowadzenia firmy i mieszkam w dość górzystym terenie, więc napęd jest mi niezbędny, ale do rzeczy:

Muszę zrobić coś ze spalaniem, przy moich przebiegach jest to po prostu niezbędne inaczej jestem zmuszony zamienić ten samochód na coś innego, a bardzo tego nie chcę :(
Tak temat wałkowany milion razy: GDI nie lubi gazu i kropka. Ok ok czytałem chyba już setki tematów ale brak mi rzetelnej odpowiedzi więc pytam konkretnie:

- widziałem że Bartek (guru Mitsubishi :) ) włożył do Miśka 2.5 V6, ktoś pytał o skrzynie 4x4, ale brak konkretnej odpowiedzi. Czy da się to złożyć razem? W sumie taki silnik to opcja idealna.

- a co gdyby zmienić samą głowicę? Taką bez wtrysku bezpośredniego? Co konkretnie by tutaj spasowało? Jaka głowica?

Pozdrawiam i liczę na info.

Bartek - 20-03-2016, 17:06

Skrzynia i silnik - temat prosty - Galant VR-G, czyli 2.5 N/A 4x4. Do wyboru automat lub manual. Gożej trochę z dostępnością takich dawców, ale zdarzają sie i nie kosztują dużo, bo zdecydowanie trudno upłynnić graty - do VR-4 mało co pasuje.
Juzek - 20-03-2016, 18:10

To temat swapa na 2.5 myślę że jest jasny dzięki Bartek za odpowiedź.

Jakby jeszcze ktoś mógł się wypowiedzieć na temat silnika 4g64, a w sumie to samej głowicy. Gdyby zostawić dół (wtedy skrzynia i reszta siedzi sobie na miejscu) a zmienić tylko górę. Jest jakaś głowica, która nie posiada wtrysku bezpośredniego a jest kompatybilna z 2.4 GDI?

Bartek - 20-03-2016, 20:45

Nie zostawisz całego dołu - kształt tłoków to uniemożliwia. Musiałbyś wymienić cały silnik na taki z amerykańskiego Galanta EA4 razem z elektroniką. Zabawy sporo, mniej mocy - czy warto? Myślałem nad taką opcją, ale ją odpuściłem.
Piwor - 21-03-2016, 21:19

Juzek napisał/a:
Jakby jeszcze ktoś mógł się wypowiedzieć na temat silnika 4g64, a w sumie to samej głowicy. Gdyby zostawić dół (wtedy skrzynia i reszta siedzi sobie na miejscu) a zmienić tylko górę. Jest jakaś głowica, która nie posiada wtrysku bezpośredniego a jest kompatybilna z 2.4 GDI?

4G63T