[02-06]Lancer CS0 - Problem z ustawieniem gazu, check engine
bialy192 - 14-05-2016, 22:45 Temat postu: Problem z ustawieniem gazu, check engine Witam,
ostatnio w warsztacie wymienili mi wtryski na Barracudy (wcześniej Magic Jet) w Mitsubishi Lancer 1.6 (98 km) 2006r., dodam iż instalacja to KME Diego G3. Kilka dni pojeździłem na gazie i było wszystko ok, jednak wczoraj pojawił się Check Engine i wywaliło błąd sondy (dodam że wcześniej na starych wtryskach, które już lały nie wyskakiwał taki błąd). Odczyt z sondy pokazywał, że sonda po przegazowaniu na jałowym nie chciała wstać przez kilka sekund (ubogo), podobnie było gdy wyłączyłem klimatyzację (z tym że wtedy było bogato i nie chciała spaść niżej). Do tej pory nie wiem czy błąd pojawia się wyłącznie na gazie czy też na benzynie (sprawdzę to jutro bo akurat mam do przejechania 120 km, więc zrobię to na benzynie i zobaczę czy zapala się CE).
Dodam, że regulacja gazu w warsztacie odbywała się na postoju (jestem zielony w sprawach regulacji, jednak już trochę się naczytałem na forum iż prawidłową regulację powinno się przeprowadzać podczas jazdy). Auto samo w sobie jeździ dobrze na benzynie i na gazie. W tym aucie są 2 sondy (przed i za katalizatorem), mechanik powiedział że ta za katalizatorem jest w porządku.
Myślicie że zaświecanie się CE związane jest z padniętą sondą czy może źle wyregulowanym gazem?
Jeśli na benzynie nie zapali się błąd to kwestia ustawienia gazu, a jeśli zapala się i tu i tu to padnięta sonda, dobrze rozumiem?
Może jest ktoś na forum, kto umie ustawić gaz w tym aucie w okolicach Ciechanowa (+100 km) lub Olsztyna (+100km), bo już mam dość jeździć do gazowników, którzy ustawiają gaz na postoju.
Jeśli ktoś miał podobny problem to proszę o odpowiedź, bo bujam się z tym gazem już od jakiegoś czasu i zawsze są jakieś problemy,jak nie padnięte wtryski to zaświecanie się CE.
plecho1 - 15-05-2016, 07:59
To najprawdopodobniej wina źle wyregulowanej instalacji lub zbyt małych dysz kalibracyjnych co uniemożliwia teraz właściwą regulacje gazu. Ciekawe jaki rozmiar tych dysz zastosowali w tych Barracudach? Błąd może wyświetlać się na gazie i na benzynie, obstawiam, że na gazie jest zbyt uboga mieszanka przez co jeżdżąc na gazie sterownik silnika zwiększa korektę, co oczywiście nic nie daje bo to LPG i w końcu wyświetla błąd ubogiej mieszanki. Po przełączeniu na benzynę jest przez to od razu dużo za bogato przez co może wyświetlony zostać błąd zbyt bogatej mieszanki. Dłuższa jazda na samej benzynie powinna naprawić sytuację po czym należy porządnie wyregulować LPG na drodze oczywiście.
Spróbuj się dowiedzieć jakie Ci założono te dysze kalibracyjne, Miśki mają krótsze czasy benzyny przez co wymagają szybszych wtrysków takich jak Barracudy ale jednocześnie trochę większych dysz niż inne silniki o takiej pojemności ale dłuższych czasach wtrysku. W swoim autku mam dysze o średnicy 2,5 i mogły by być nawet 2,6 lub nawet 2,8 gdzie u znajomego w starej Audi 80 1.6 100KM założyłem dysze 2,2 czy nawet 2mm które tam są optymalne. Niektórzy gazownicy nie znając tematu do Miśków zakładają przez to zbyt małe dysze i później mogą być takie problemy, ja zresztą na początku też miałem taką sytuację.
Radzę poszukać gazownika na LPG-Forum tylko w razie umawiania się warto wspomnieć, że znalazło się go na tym forum, żeby w razie czego wiedział, że można będzie tam wystawić mu odpowiednią opinię
bialy192 - 15-05-2016, 09:24
Dzięki za odpowiedź. Zaraz ruszam w trasę i zobaczymy jak będzie na benzynie.
Jeśli CE sie nie pojawi i dzwonię do gazownika i wypytam o szczegóły dotyczące dysz jakie tam włożyli oraz ewentualną regulację w trakcie jazdy. Jak nic mi nie pomogą będę szukał kogoś ogarniętego w temacie Miśków na lpg forum nawet nawet do 200 km ode mnie aby mi to tylko dobrze wyregulowali.
plecho1 - 15-05-2016, 14:05
Jeśli chciałbyś sam spróbowwć wyregulować tę nstalację to ściągnij progeam do swojej instalacji i poczytaj najpierw kilka razy instrukcję regulacji. Nie jest to jakoś strasznie skomplikowane, należy tylko przswoić kilka podstawowych pojęć.
|
|
|