[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] Śruby koła zamachowego
protocosmos - 23-05-2016, 15:41 Temat postu: [E54A 2.0 V6] Śruby koła zamachowego Witam! Jestem nowy na forum. Do tej pory szczęśliwie zrobiłem swoim Galantem 2.0 V6 w automacie 75tys bez żadnej usterki. Niestety kilka dni temu oderwały mi się śruby od koła zamachowego. Dziwne że jest ono mocowane na tylko trzech i do tego raczej dość niepozornych śrubkach. Udało mi się zdobyć 3 nowe śruby, ale teraz nie wiem z jaką siłą powinny one być dokręcone i czy klej do mocowania ich musi być jakiś specjalny. Jeśli ktoś ma taką wiedzę, będę wdzięczny za pomoc.
Przeszukałem forum ale nie znalazłem takiego tematu.
pozdrawiam wszystkich
milo - 24-05-2016, 16:42
protocosmos napisał/a: | jaką siłą powinny one być dokręcone i czy klej do mocowania ich musi być jakiś specjalny. |
Koło zamachowe 93-103 Nm z zabezpieczeniem śruby ,klej normalny do gwintów czerwony jest mocniejszy niebieski słabszy
robertdg - 24-05-2016, 21:12
milo napisał/a: | protocosmos napisał/a: | jaką siłą powinny one być dokręcone i czy klej do mocowania ich musi być jakiś specjalny. |
Koło zamachowe 93-103 Nm z zabezpieczeniem śruby ,klej normalny do gwintów czerwony jest mocniejszy niebieski słabszy |
Wydaje mi się że autorowi rozchodziło sie o montaż sprzegla hydrokinetycznego do tarczy, tamte śrubki napewno by sie zerwały przy tym momencie
protocosmos - 25-05-2016, 11:37
Nie wiem jak mam Wam dziękować Mega mega wielkie dzięki. Schemat uratował mi życie bo od kilku dni szukałem. A klej w takim razie czerwony dam.
Ogólnie dziwna usterka, samochód w czasie jazdy nagle zarzęził i zgasł. Okazało się, że śruby wypadły, uszkodził się przez to też rozrusznik. Mam nadzieję, że nic więcej, ale to wyjdzie już po złożeniu, bo na razie nic więcej nie widać. Dziwi mnie, że całość tam trzyma się na tylko 3 śrubeczkach.
Jeszcze raz wielkie dzięki
Hugo - 25-05-2016, 19:18
protocosmos napisał/a: | Dziwi mnie, że całość tam trzyma się na tylko 3 śrubeczkach | Ktoś musiał tam kiedyś grzebać i nie dokręcił śrub z odpowiednim momentem. Normalnie nie mają prawa się odkręcić.
|
|
|