To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Problem z drganiami kierownicy

freddros - 02-06-2016, 08:03
Temat postu: Problem z drganiami kierownicy
Witam. Mam problem z drganiami kierownicy przy przyśpieszaniu. Wymieniłem kompletne dwa przednie wahacze kompletnie z tulejami i sworzniami oraz przeguby i nadal jest to samo. Czy to oznacza ze mam krzywą półoś? I czy półoś pasuje np. od Colta?
rudi88 - 02-06-2016, 09:41

Tylko przy przyspieszaniu czy w czasie jazdy na luzie też?
Carloss - 02-06-2016, 09:47

Ja tylko jak palę kapcia, to strasznie nim rzuca jak by koła podbijało do góry - strasznie tego nienawidzę i to jest pierwszy samochód w którym tak mam.
Często towarzyszy temu prawie całkowity brak wspomagania, a to już zupełna tragedia. Sam nie wiem co jest, ale chyba ten typ tak ma... :| masakra

cygan84 - 02-06-2016, 18:47

Carloss napisał/a:
Ja tylko jak palę kapcia, to strasznie nim rzuca jak by koła podbijało do góry - strasznie tego nienawidzę i to jest pierwszy samochód w którym tak mam.
Często towarzyszy temu prawie całkowity brak wspomagania, a to już zupełna tragedia. Sam nie wiem co jest, ale chyba ten typ tak ma... :| masakra

Mam to samo,czasami podczas ruszania przód skacze jakby koła były jajowate.Faktycznie w innym aucie tego nie spotkałem,ale da się przeżyć :wink:

rudi88 - 02-06-2016, 19:29

Też miałem to podskakiwanie koła przy ostrym ruszeniu i w tym wypadku pomogła zmiana opon na mięciutkie nowe.
freddros - 03-06-2016, 07:43

Tylko przy przyspieszeniu
rudi88 - 03-06-2016, 09:00

Jeśli tylko przy przyspieszaniu to wstępnie podejrzewał bym półoś. Sprawdź czy masz te gumowe tłumiki drgań na środku półosi. Bardzo rzadko, ale zdarza się że potrafią się rozlecieć.
Carloss - 03-06-2016, 10:03

rudi88 napisał/a:
Też miałem to podskakiwanie koła przy ostrym ruszeniu i w tym wypadku pomogła zmiana opon na mięciutkie nowe.

Zmiana opon nic nie daje. Najgorsze jest to, że w tym momencie traci całkowicie wspomaganie i można się nieźle wpasować na minę wyjeżdżając np. z parkingu..
Jedną ręką nie da się kręcić !

mrcng - 03-06-2016, 10:26

mi czasami telepie autem przy ruszaniu ale obstawiam że to sprzęgło...ale brak wspomagania to dziwne..
Carloss - 03-06-2016, 10:33

Sprzęgło mam nowe - przed wymianą też tak miał. W momencie gdy koła "mielą" to sprzęgło już nie działa. Wspomaganie traci nawet jak na żużlu bokiem go na ręcznym stawiam i podczas kontrowania jest ta sama sytuacja, jak by blokowało kierownicę - tak jak by momentami w zupełności nie było wspomagania.
Bardzo to niebezpieczne jak ktoś lubi ostro polatać..

mrcng - 03-06-2016, 12:19

Carloss, faktycznie brzmi to przerażająco. A trywialne pytanie zadam. Płyn we wspomaganiu wymieniałeś?
Carloss - 03-06-2016, 13:39

Oczywiście - pierwsze co po zakupie 8)
Dodam tylko że było poniżej minimum, więc z miejsca odessałem toto i wlałem nowy.

Hamulce jak robiłem nie dawno, to też płyn wymieniłem - przelali mi układ łącznie prawie dwoma buteleczkami..

Ale z tym jest normalnie masakra..