To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Pomocy ! brak oleju w przednim reduktorze

spooner25 - 10-06-2016, 20:29
Temat postu: Pomocy ! brak oleju w przednim reduktorze
Temat wygląda tak. Kilka dni kupiłem Outlandera Turbo. Pojechałem do zaprzyjaźnionego warsztatu wymienić absolutnie każdy płyn łącznie z tym od spryskiwacza :)

Widać, że poprzedni właściciel nie dbał o auto. Mechanik powiedział, że z przedniego reduktora zleciało pół szklanki oleju. Przeraziło mnie to bo to mój pierwszy samochód 4x4 a z tego co wiem to reduktor jest chyba najtrudniejszą do dostania częścią.

Na razie nic się nie dzieje. Może w porę zauważyłem a może mam farta.

A teraz hipotetycznie. Jakie mogą być konsekwencje jazdy bez oleju i czy można regenerować reduktor ? Miał ktoś podobny przypadek ?

Jaro1974 - 11-06-2016, 00:05

Do reduktora a raczej transferu wchodzi 0.55l oleju więc te pół szklanki to trochę za mało. Miejmy nadzieję że nic się nie będzie działo. A jazda bez oleju to na pewno szybsze zużycie łożysk oraz samych przekładni zębatych.
marqueee - 12-06-2016, 19:26

A tak z ciekawości, było widać jakieś ślady wycieków, czy olej mógł zniknąć w inny sposob?
Jaro1974 - 12-06-2016, 23:17

Tak logicznie biorąc to jak może olej samoistnie zginąć? Ja sobie tego nie wyobrażam. Musiał gdzieś się podziać. Jeśli nie było wycieków to istnieją dwa prawdopodobieństwa z czego jedno znikome: po pierwsze olej z transferu przelał się do skrzyni ( i to jest to znikome) a po drugie ktoś za mało po prostu wlał do transferu. Ale poczekajmy na wypowiedź założyciela tego wątku :wink:
spooner25 - 13-06-2016, 06:49

Faktycznie był wyciek. Teraz tylko pozostaje pytanie ile poprzedni właściciel jeździł z niskim stanem oleju oraz czy będą skutki uboczne tej sytuacji ?
marqueee - 13-06-2016, 14:08

Jaro1974 napisał/a:
Tak logicznie biorąc to jak może olej samoistnie zginąć? Ja sobie tego nie wyobrażam. Musiał gdzieś się podziać. Jeśli nie było wycieków to istnieją dwa prawdopodobieństwa z czego jedno znikome: po pierwsze olej z transferu przelał się do skrzyni ( i to jest to znikome) a po drugie ktoś za mało po prostu wlał do transferu. Ale poczekajmy na wypowiedź założyciela tego wątku :wink:

Tak pytałem, bo nie znam budowy tego wynalazku. Chodziło mi o potwierdzenie wersji, że jak jest sucho to powinno być OK.

Jaro1974 - 14-06-2016, 16:43

spooner25 napisał/a:
Faktycznie był wyciek. Teraz tylko pozostaje pytanie ile poprzedni właściciel jeździł z niskim stanem oleju oraz czy będą skutki uboczne tej sytuacji ?

Tego już prawdopodobnie się nie dowiesz jaki czas taki stan rzeczy miał miejsce. W tej chwili musisz po prostu zwrócić uwagę na działanie transferu i tyle.