Ubezpieczenia - Pismo z OFE
Olivia - 28-06-2016, 00:10 Temat postu: Pismo z OFE Cześć
Znów OFE prowadzi jakąś akcję dotyczącą przelewania części składek emerytalnych na konta. Opłaca się to ? Obecnie całość składek wpływa na konto ZUS-u. Po wypełnieniu druku jakaś mała część tejże składki wpłynie na konto OFE.
Stąd moje pytanie - co o tym powiecie ?
Dzięki za odpowiedzi
PS. Zakładam tutaj temat ponieważ do odpowiedniego działu nie mam podobnież uprawnień ....
Obywatel - 28-06-2016, 00:32
Olivio, ja z żoną zdecydowaliśmy się pozostać w OFE ponieważ nie wierzyliśmy w dobre intencje ekipy Tuska. Wszystkim doradzam podobne podejście - im bardziej zdywersyfikowane źródła dochodu na starość, tym lepiej. Z ZUSu jak dostałem symulację mojej przyszłej emerytury, to nie wiedziałem czy parsknąć śmiechem, czy paść trupem - nie była to nawet 1/3 moich obecnych zarobków. Dlatego nie polecam oddawania wszystkiego ZUSowi bo i tak te emerytury będą dziadowskie.
JCH - 28-06-2016, 14:00
Olivia napisał/a: | Znów OFE prowadzi jakąś akcję dotyczącą przelewania części składek emerytalnych na konta. Opłaca się to ? | To nie OFE prowadzi akcję tylko wynika to z przepisów i indywidualnej decyzji ubezpieczonego:
- 2,92% podstawy wymiaru składki przekazywane jest na rachunek OFE (za pośrednictwem ZUS )
gulgulq - 28-06-2016, 21:16
Jeżeli kiedyś złożyłem deklaracje o pozostawaniu w OFE to teraz mam ją powtarzać jeszcze raz ?
RalfPi - 28-06-2016, 22:32
Olivia, podobnież wystarczy zgłosić się do mnie i uprawnienia są.
Olivia napisał/a: | Opłaca się to ? |
Myślę, że to jedno i to samo - i tu i tu człowieka okantują.
Teoria mówi, że pieniądze w prywatnych rękach będą lepiej "inwestowane". W ZUS'ie nie są.
Ale skoro władni są w stanie podnieść wiek emerytalny to i są w stanie zlikwidować OFE (co obecnie obserwujemy - polska giełda kisi się od paru lat).
Osobiście, u mnie wszystko idzie/szło do ZUS, bo to i tak bez znaczenia. Czy dostanę X, czy X+100zł za 30-40 lat (zakładając, że będę odprowadzał składki w Polsce)...
I myślę, że te 100zł to i tak liczę grubym ołówkiem.
[ Dodano: 28-06-2016, 22:35 ]
Obywatel napisał/a: | bo i tak te emerytury będą dziadowskie. |
I tak i tak będą - w tym względzie polecam liczyć na siebie..
JCH - 28-06-2016, 23:10
gulgulq napisał/a: | Jeżeli kiedyś złożyłem deklaracje o pozostawaniu w OFE to teraz mam ją powtarzać jeszcze raz ? | Niby nie ale trzeba być czujnym, bo a nuż wymyślą, że ważne są tylko deklaracje złożone 31 listopada
|
|
|