To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - [1.6] Błędne wskazanie poziomu paliwa

szymonmal - 04-07-2016, 10:26
Temat postu: [1.6] Błędne wskazanie poziomu paliwa
Witam
jestem w miarę świeżym użytkownikiem Mitsubishi ASX 1.6
Po niecałym roku użytkowania nie mam większych zastrzeżeń ale jest kilka faktów, które mnie denerwują. Przede wszystkim, czy ktoś z forumowiczów spotkał się z błędnym wskazaniem poziomu paliwa jak i ilością km do przejechania? Posiadam auto z 2015 r. z polskiego salonu (I właściciel). Na dzień dzisiejszy mam wskazanie 7/8 baku a ilość km do przejechania 520 km przy średnim spalaniu 5,8l/100 km.
Pozdrawiam
Szymon

Mark442 - 04-07-2016, 21:39

Zarówno Twoje subiektywne spostrzeżenie trąci wielką niedokładnością - no bo jak mierzysz to "7/8" zbiornika ?? To wskazanie, że masz do przejechania 520 km jest wyliczoną średnią z przejechanych wcześniej km na różnych trasach, łącznie z korkami i jazdą po mieście, czyli wielkościach niewymiernych, obarczonych wieloma zmiennymi, itp., itd., etc. Po drugie średnia bieżąca liczona jest od uruchomienia silnika danego dnia i też jest różna w zależności od terenu (pagórki, prosta jak stół droga) i zależna od włączonego tempomatu lub nie włączonego, twego podejścia do jazdy (spieszy mi się lub nie, jadę z rodziną lub sam), itp., itd., etc.). Poczytaj trochę instrukcje pokładową, njusy na tym forum na ten temat i przede wszystkim nie panikuj i nie wyliczaj zużycia paliwa jak Kowalski jadący Syrenką w latach 60- i 70-tych !!

Ja nigdy nie zaprzątam sobie uwago takimi "pierdołami", jak ile przejadę na ułamkowej części zbiornika... Patrz przed siebie i nie obserwuj wskazań chwilowego zużycia paliwa, bo popadniesz w obłęd i spowodujesz kraksę!!

Ale tak to już jest, każdy gadżet wzbudza sensację, a potem problemy na początku jego używania.

Patrz przed siebie i prowadź bezpiecznie swój wózek... i ciesz się jazdą !! Swoją drogą oczy Ci nie wychodzą z orbit, jak startujesz zimnym silnikiem i wskazania zużycia paliwa masz na poziomie 89-97 l/100 km ???

szymonmal - 05-07-2016, 06:50

Leczą mnie tacy ludzie jak Ty. Po jednym wpisie potrafią ocenić styl jazdy, co człowiek robi za kółkiem itp. Powiedz, czy gdziekolwiek w poście napisałem, że nieustannie patrze, wklejam swój wzrok w poziom spalania?! Obserwując Twoje posty i odpowiedzi, najczęściej udzielaną radą jest dogryzanie. Ty myślisz, że wczoraj kupiłem samochód, nie. Użytkuje go często. Nie będę się tłumaczyć jak jeżdżę i co robię, nie mam pięciu lat. Jak mierzę 7/8? Za dużo tłumaczenia, odpuszczę. Stosuj jedną zasadę, skoro masz wątpliwości, zapytaj bardziej opiszę sytuację. Jeśli nie, a chcesz dogryzać, nie udzielaj się.
Nie pozdrawiam