To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Notebook do pociągu

RalfPi - 09-07-2016, 20:45
Temat postu: Notebook do pociągu
Witam,
chcieliśmy z drugą połową nabyć notebook do ww. celu. Budżet - powiedzmy do 1700zł.
Wcześniej patrzyłem za 1000zł Eeebooka ASUSa, ale ma tylko kartę pamięci wbudowaną o pojemności 32GB - trochę mało.

Generalnie Żona spędza +-2.5h w pociągach w ciągu dnia i z racji tego chcieliśmy coś nabyć.
Cel to oczywiście relaks (muzyka, filmy) + praca (najbardziej wymagający będzie Google Sketchup wersja 2015 z prostymi modelami - nie wiem jak opisać skomplikowanie - ale na zwykłym laptopie ze starej generacji I3/8GB RAM/prosty GEForce chodzi jak marzenie).

Obecnie na tapecie są dwa laptopy:
ASUS - przywiązanie do marki:
http://www.x-kom.pl/p/314...-granatowy.html

ACER - co tu dużo mówić cena/parametry:
http://www.komputronik.pl...GB_SSD_8GB.html

Jakie pytania się nasuwają:

1) Czy SSD SATAIII to to samo co SSD (flash)?
2) Czy procesor: Procesor Intel Celeron N3050 (2 rdzenie, od 1.60 GHz do 2.16 GHz, 2 MB cache) będzie wystarczający do ww. zastosowań?
3) Czy polecicie coś z własnych doświadczeń?

irekmiecz - 10-07-2016, 08:25

Z własnego doświadczenia wiem że będę unikał tego typu sprzętu z błyszczącym ekranem.
Używając notebooka czy laptopa w podroży właściwości błyszczącej matrycy będą bardziej dokuczliwe. Użytkując w budynku zwykle wystarcza niewielka zmiana kąta widzenia by poradzić sobie z efektem lustra.

RalfPi - 12-07-2016, 19:29

Dziękuję.
Wydaje się, że ACER ma lepsze parametry w niższej cenie (nie licząc baterii) i w dodatku ma matową matrycę.

Pamiętam, że laptop ASUS'a - mój pierwszy - ma tą jedyną wadę, że matryca jest błyszcząca.
Dam znać niebawem jak temat wygląda.

Pozdrowienia

Tomek - 12-07-2016, 22:39

RalfPi napisał/a:
1000zł Eeebooka ASUSa,

miałem swego czasu coś podobnego, nie polecam
moja żona ma obecnie asusa (tablet z dopinaną klawiaturą), też nie polecam

ale to nie tak, że firma zła, tylko akurat obie powyższe koncepcje kiepskie

RalfPi, pomyśl o tablecie, do tego co piszesz to zdecydowanie bardziej nada się tablet,

RalfPi - 18-07-2016, 21:20

No i odłożyliśmy zakup na później.

Zintegrowane karty graficzne potrzebują dużej mocy obliczeniowej procesora - w związku z czym 2 rdzeniowy procek odpada :(

Czekamy na jakieś lepsze oferty; coś czuję, że 2kzł będzie mało.

piotras78 - 21-02-2017, 10:10

RalfPi napisał/a:
1) Czy SSD SATAIII to to samo co SSD (flash)?
2) Czy procesor: Procesor Intel Celeron N3050 (2 rdzenie, od 1.60 GHz do 2.16 GHz, 2 MB cache) będzie wystarczający do ww. zastosowań?
3) Czy polecicie coś z własnych doświadczeń?

1. Nie.
2. Nie.
3. Sprzęt używany, jeśli masz mało hajsu. Są firmy, które zajmują się sprzedażą używanego sprzętu biurowego i dają gwarancję.

Od siebie dodam jedno- albo podróż albo praca. Pracując podczas jazdy jesteś dwa razy bardziej zmęczony a praktycznie niczego nie zrobisz.

Azael1975 - 21-02-2017, 11:10

Większośc używanych, a tego co czytam wyżej chodzi o poleasingowe, laptopów ma dowalone baterie. Miej to na uwadze.

Tomek napisał/a:
miałem swego czasu coś podobnego, nie polecam
eee900 to bym świetny sprzęt, ale nie do wszystkich zastosowań. Do dziś trochę żałuję że go sprzedałem :)
8.9 cala i genialna klawiatura... Główny minus to słaby dysk ssd.
Ale wyobraź sobie że przez pół roku był to mój jedyny komputer swego czasu :)

Generalnie nie ma co szufladkować jakość sprzętu względem ceny, bo każdy producent ma lepsze i gorsze serie, mniejsze i większe wpadki.
Asus zaliczył nie tak dawno temu jedną z największych i nic z tym nie zrobił, więc nie spuszczałbym się nad tym jaki to doskonały producent.

Niestety sprzęt do takich zastosowań to będzie kompromis, głównie cenowy.
Radzę kupować nowy sprzęt wysyłkowo i wtedy masz 14 dni na sprawdzenie czy spełnia Twoje oczekiwania.
Na opinie na forum do końca nie licz bo nie dosteniesz obiektywnych rad, każdy będzie polecal to co akurat ma :P

piotras78 - 21-02-2017, 11:28

Azael1975 napisał/a:
Generalnie nie ma co szufladkować jakość sprzętu względem ceny, bo każdy producent ma lepsze i gorsze serie, mniejsze i większe wpadki.
Asus zaliczył nie tak dawno temu jedną z największych i nic z tym nie zrobił, więc nie spuszczałbym się nad tym jaki to doskonały producent.

Tak, jednak nie liczyłbym na sprzęt wysokiej klasy w cenie byle czego ;)
Asus moim zdaniem nie jest jakąś dobrą marką, spokojnie można ją uwzględnić w tym samym segmencie co acera czy lenovo.
Azael1975 napisał/a:
Większośc używanych, a tego co czytam wyżej chodzi o poleasingowe, laptopów ma dowalone baterie. Miej to na uwadze.

Niestety to jedna z wad. Zawsze można się umówić ze sklepem i sprawdzić programami faktyczną pojemność baterii.