Chcę Kupić Pajero - Pajero Sport V6, Pajero 3.2 DID, Montero 3.8 czy coś innego?
GPablo - 11-09-2016, 21:02 Temat postu: Pajero Sport V6, Pajero 3.2 DID, Montero 3.8 czy coś innego? Hej. Obecnie jeżdżę Subaru Foresterem PB + LPG z 2005 roku.
Myślę jednak o zmianie na coś bardziej w teren bo zaczęło mnie to kręcić
Mam w planach tej zimy lub najpóźniej po nowym roku sprzedać Subarkę i kupić coś w teren.
Rozglądam się za różnymi modelami, najbardziej chciałbym benzynę z LPG, bo diesla nigdy w życiu nie miałem a i spalanie rzędu 12-15 litrów paliwa za ponad 4zł gorzej wygląda niż spalanie 20l LPG za niecałe 2zł....
Niestety bardzo rzadko można trafić na ogłoszenia z benzyniakami takimi jak Pajero Sport 3.0V6 lub Montero 3.8V6. Pajero 3.5V6 GDI odpada oczywiście z uwagi na LPG.
Pytanie brzmi jak ewentualnie sprawować się może jak chodzi o spalanie i resztę motor 3.2DID. Diesla jeszcze bym przemógł ale martwi mnie koszt spalania jeśli mogę mieć coś z LPG. Oświećcie mnie proszę koledzy i proszę o podpowiedź bo jestem tu zielony
Dodam, że auto będzie służyć jako jedyne w domu. Będziemy z żoną też pokonywać trasy ale i też miasto. Po prostu auto wielozadaniowe też do terenu. Wielkich modyfikacji nie przewiduję jako, że też to będzie auto na każdy dzień, tak więc jedynie opony A/T oraz wyciągarka jeśli będzie potrzeba.
Georg - 12-09-2016, 19:14
GPablo napisał/a: | (...) LPG za niecałe 2 zł.... |
Utrzymanie tej ceny będzie trudne pod zmienioną właśnie ustawą Prawo energetyczne.
GPablo napisał/a: | (...) jak chodzi o spalanie i resztę motor 3.2DID. Diesla jeszcze bym przemógł ale martwi mnie koszt spalania jeśli mogę mieć coś z LPG. Oświećcie mnie proszę koledzy i proszę o podpowiedź bo jestem tu zielony |
Koszt serwisowania silnika z LPG - w stosunku do diesla - potrafi pochłonąć oszczędności na paliwie.
jepm - 13-09-2016, 13:34
Cytat: | Koszt serwisowania silnika z LPG - w stosunku do diesla - potrafi pochłonąć oszczędności na paliwie.
|
Nie do końca zgodzę się z Kolegą - miałem LPG co prawda nie w Pajero ale też w dużym silniku 3L rzędowa szóstka 220 km + automat + stały 4x4 - Daewoo Musso. Auto miało założony gaz od początku a jak go sprzedawałem na liczniku widniało ponad 240 kkm przebiegu.
Auto kupiłem oczywiście używane ale przejechałem nim prawie 100 kkm. Koszty ogólnego serwisu mimo egzotyczności marki i ogólnie dość słabego wykonania na pewno nie były wyższe od mojego obecnego Pajero 3,2 DID. Instalacja gazowa - gdzie za radą dobrego gazownika wymieniłem krótko po zakupie reduktor lpg, wtryski lpgi i komp sterujący aby nie bawić się w jej ciągłe regulacje i naprawy- kosztowała niecałe 3 tys. PLN i bez żadnych dodatkowych kosztów przewiozła mnie przez te 100 kkm. Koszty serwisowania LPG - wymiana filtra gazu ca. 20 PLN - nic się nie rozregulowało czy zepsuło. W samym silniku przez te 100 kkm wymieniłem raptem pompę wody, chłodnicę oraz cewki zapłonowe - czyli nic co byłby związane z gazem. Spalanie ? Benzyna 15 l/100 km gaz 17 l/100km
Tak więc potrzeba ewentualnej wymiany pompy paliwa i zbiornika paliwa w nowo zakupionym używanym 3,2 DID pokrywa z nawiązka koszt instalacji gazowej. Dodatkowo przy takim przebiegu jak napisałem będziemy mieli jeszcze na pewno po drodze EGR czy wtryski.Jeżeli chcemy np. Pajero IV to dojdzie jeszcze DPF.
Oczywiście wszystko zależy jeszcze do przebiegu jaki rocznie pokonujemy - do 10 kkm rocznie lpg ma mały sens ale ja zwykle robię min 30 kkm. Oszczędność na LPG? - byłaby ogromna ! Licząc skromnie 300x12x4,2 - 300x17x2,2 = 3 900 PLN/rocznie. Radocha z jazdy z 250 km po maską - byłaby też ogromna !
Ale teraz o tym dlaczego LPG w Pajero raczej odpada :
1. Jeżeli myślimy o Pajero w benzynie pod LPG z jakiegoś młodszego rocznika to po prostu ich prawie na rynku nie ma (GDI pod LPG oczywiście odpada).
2. Przy tak dużym silniku potrzebujemy dużego zbiornika LPG (min. 100 L - ja miałem 120 L) aby jazda z gazem miała jakiś sens bo inaczej odwiedzimy wszystkie stacje paliw po drodze do celu. Ale taka butla zajmie pól bagażnika w longu a cały w shorcie i np. dla mnie to już całkiem bez sensu - tracę funkcjonalność auta.
3. Oszczędności przy takich autach jak Pajero to rzecz względna - tak naprawdę nie dla tego je kupujemy. Przykład ? Zamiast Pajero Ford Mondeo Kombi i mamy 300x12x4,2-300x7x4,2
= 6 300 PLN/rocznie i to bez pozostałych kosztów
Tak więc pozostaje DIESEL i mimo to jest świetnie choć mogłoby być taniej przy dystrybutorze
GPablo - 22-09-2016, 13:33
Dzięki za odpowiedzi
Wciąż mam w głowie lekki zamęt LPG czy Diesel...z uwagi na własnie te spalanie ON.
Jakie ono tak naprawdę jest wysokie? Z 12l w mieście, trasa mniej czyli średnio 10l trzeba liczyć??
Jest w mojej uwadze np. też Land Cruiser J95 ale tam benzyniak rzadki jest, no wygląd już archaiczny w porównaniu z Pajero III. Może jeszcze Jeep Grand Cherokee 4.0 lub 4.7 z LPG...
Nie ukrywam, że Pajero III najbardziej nowocześnie wygląda i mi osobiście się podoba.
Lękam się jedynie tego monstrualnego kosztu jak siądzie pompa...
Foresterem jeżdżę już długo i nawet żarówka czy bezpiecznik żaden nie padł
Georg - 22-09-2016, 16:41
GPablo napisał/a: | Jakie ono [spalanie] tak naprawdę jest wysokie? Z 12l w mieście, trasa mniej czyli średnio 10l trzeba liczyć?? | Przy jazdach "pól na pół" tak wychodzi.
GPablo napisał/a: | Lękam się jedynie tego monstrualnego kosztu jak siądzie pompa... | Przezorny śpi spokojnie...
jepm - 26-09-2016, 11:03
Mój 11-12 litrów na trasie (120-140 km/h). Sprawdzone wielokrotnie. Ostatnio 1200 km non stop po autostradach - 11,4 litra (ale tankowany zagranicą co w magiczny sposób obniża spalanie o ok. 1l/100km).
W miesicie - odcinki około 5 km - potrafi wziąć bez problemu 20 litrów.
Miasto dłuższe odcinki (ważne aby był rozgrzany) 14-18 litrów w zależności od korków.
Wolniejsza jazda w trasie np. ok. 100 km/h niewiele wpływa u mnie na spalanie. Nie jeżdżę agresywnie - nawet kiedyś próbowałem "walczyć" z tym spalaniem - udawało się zejść w trasie do 10 l/100 km ale obecnie uważam ze te 1-2 litry oszczędności nie są warte tego wysiłku i męczenia DPF.
Wiem ze niektóre egzemplarze palą mniej ale nie jest to regułą. Chyba właśnie IV z początku produkcji są najbardziej paliwożerne (podejrzewam ze to skutek dołożenia DPF).
Możesz szukać manualna - wówczas prawie na pewno będzie do 2 litrów oszczędniejszy - tyle tylko że jednak szkoda automatu.
[ Dodano: 26-09-2016, 11:16 ]
Tak jak Georg napisał Cytat: | Przezorny śpi spokojnie... |
Zbiornik + pompa to koszt który po prostu musisz sobie dopisać do kwoty zakupu.
Porównaj sobie ceny Pajero z Land Cruiserem to będziesz wiedział dla czego - przecież Pajero w niczym nie ustępuje Toyocie a jednak jest tańszy - ja bym powiedział że właśnie o koszt zbiornika i pompy.
gshesiu - 18-10-2016, 08:05
pompa w Pajero III jest rewelacyjna, jeżeli jest dobra, wiec moze kup auto z naprawioną pompą ?
|
|
|