Carisma - Ogólne - Carisma wycieraczki i czujnik świateł
baksikk - 25-10-2016, 13:50 Temat postu: Carisma wycieraczki i czujnik świateł Cześć!
Jestem posiadaczek Carismy 1.6 2000r od kilku miesięcy, chcę wymienić wycieraczki, bo ostatnio kupione zostały w InterCars Bosch`e i są do niczego....
Czy ktoś może polecić jakieś wycieraczki, które spełnią swoją rolę? Jakie właściwe powinny być wymiary wycieraczek przód- tył?
Druga sprawa -
Podczas otwierania drzwi od strony kierowcy, czasami zapali się, a czasami nie kontrolka drzwi i światło w środku, ale nigdy nie słychać sygnału jeśli samochód został na zapalonych światłach. Jakieś pomysły? Czy udać się od razu do jakiegoś elektryka/mechanika?
Dzięki za odpowiedzi
Hugo - 25-10-2016, 14:07
baksikk napisał/a: | kupione zostały w InterCars Bosch`e i są do niczego.... | Standard. baksikk napisał/a: | Czy ktoś może polecić jakieś wycieraczki, które spełnią swoją rolę? | Polecam wycieraczki firmy alca. Są rewelacyjnie i niedrogie. Przerobiłem już kilka kompletów i spokojnie wytrzymują kilka lat. Obecnie mam te bezramkowe (płaskie) z serii alca Heyner już drugi rok. Ostatniej zimy przymarzły mi do szyby, włączyłem wycieraczki i koniec, wycieraczki drgnęły i odmarzły od szyby dopiero po paru kilometrach, a wycieraczki nadal zbierają wodę bez zarzutu, żadnych smug itp. Śmiem twierdzić, że nie ma lepszych wycieraczek na świecie. Też kupiłem kiedyś płaskie bosze za prawie 100 zł/2 szt., po tygodniu skończyły w koszu. Skakały po szybie i buczały pozostawiając smugi. Najgorsze wycieraczki na świecie!
baksikk - 25-10-2016, 14:21
No ja za swoje dałem 80zł i po 3 miesiącach są do kosza, badziewie i tyle. Tych na parkingach boję się kupować :/
alca Heyner gdzie dostanę? Dostępne w sklepach stacjonarnych, marketach etc?
Jaki wymiar powinny mieć wycieraczki przód-tył?
To znalazłem na stronie Alca:
Kierowca 530
Pasażer 500
Tył 500
ADAPTER T1
I jeszcze sprawa świateł :/
apg2312 - 25-10-2016, 14:28
O ile dobrze pamiętam :
Przód
21 cali kierowca, 20 cali pasażer
Tył
20 cali
Ale w każdym sklepie mają katalog z rozmiarami, więc sprawdzisz na miejscu.
Do wycieraczek płaskich jestem bardzo zrażony, wolę kupować zwykłe. Z tym, że oczywiście Alca - są (zależy od sklepu) w granicach 8-11 zł.
baksikk napisał/a: | Podczas otwierania drzwi od strony kierowcy, czasami zapali się, a czasami nie kontrolka drzwi i światło w środku |
W drzwiach masz wyłącznik oświetlenia. Można go rozebrać i przeczyścić, albo kupić na szrocie z innej Carismy i wymienić.
baksikk - 25-10-2016, 14:36
apg2312 napisał/a: | W drzwiach masz wyłącznik oświetlenia. Można go rozebrać i przeczyścić, albo kupić na szrocie z innej Carismy i wymienić.
|
Już raz rozbierałem, całe to plastikowe, ale coś przeczyściłem. Może faktycznie kwalifikuje się pod wymianę.
Dzięki za pomoc
apg2312 - 25-10-2016, 14:40
Plastikowe ???
Hmmm...u mnie to jakieś metalowe ustrojstwo. Późnym południem zrobię fotkę i wrzucę.
Hugo - 25-10-2016, 14:43
Ja ostatnio kupiłem je w Tesco na wyprzedaży, krótszą za 3,30 zł, a dłuższą za 12,50 zł
Normalnie można kupić np. tu: http://allegro.pl/heyner-...6004015920.html
http://allegro.pl/heyner-...5836285032.html
Czujnik krańcowy otwarcia drzwi w Carismie jest cały metalowy, przynajmniej w przedliftowej.
baksikk - 25-10-2016, 14:51
Spróbuję jeszcze raz z tym czujnikiem.
A powiecie mi jaka końcówka powinna być w tych wycieraczkach? Bo sam nawet nie wiem jakie to są ...
apg2312 - 25-10-2016, 18:20
Tak wyglądają wyłączniki krańcowe. Przynajmniej w Cari przedliftowej
Bizi78 - 25-10-2016, 20:22
W poliftowej kierowcy powinna być już chyba taka.
Co do wycieraczek ALCA to ja i brat się zraziliśmy. .
Jutro zakładam marki hella, zobaczymy jak się będą sprawować .
Hugo - 25-10-2016, 22:59
Bizi78 napisał/a: | Co do wycieraczek ALCA to ja i brat się zraziliśmy. | Co się stało? Byłem dzisiaj w TESCO i były plaskie wycieraczki alca 500 mm po 25,50 zł/szt. Wziąłem na zapas
Bizi78 - 25-10-2016, 23:55
Mazały i skakały po szybie, tak samo u mnie jak i u brata, oczywiście mieliśmy różne rozmiary wycieraczek .
Kupiłem następnie jakieś tanie uniprofile (czy jakoś tam) i prześmigały bardzo długi czas.
W domu mam jeszcze nówki ALCI do ojca gofra, tylko czekam aż je założy i przetestuje .
barthez2183 - 26-10-2016, 09:46
Ta krańcówka którą pokazał Bizi78, jest taka sama w przed i po lifcie od kierowcy, wystarczy ją rozebrać i wyczyścić, chyba że rozsypała się całkiem.
baksikk - 26-10-2016, 10:29
to muszę wyciągnąć krańcówkę i ją dokładnie rozebrać, bo to jest tak zakleszczone, że nie chciało się rozpiąć.
Bizi78 - 26-10-2016, 10:39
Tylko przy odpinaniu krańcówki od kostki uważaj na bardzo krótki kabel .
|
|
|