To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Oryginalny centralny zamek - domykanie bagażnika nie działa.

davitxx - 25-10-2016, 17:55
Temat postu: Oryginalny centralny zamek - domykanie bagażnika nie działa.
Cześć,

mam taki problem, że jak kupiłem swoją Cari to pilot po zaprogramowaniu domykał mi też bagażnik.
Teraz niestety już tego nie robi.
Sprawdziłbym chętnie instalację, siłownik i sterownik ale nie wiem jaka jest lokalizacja ori sterownika.

Zacznę od sprawdzenia czy na siłowniku w klapie jest napięcie ale szczerze - wątpię.

plecho1 - 25-10-2016, 18:21

Najczęściej przełamują się przewody w miejscu przejścia do klapy bagażnika. Też miałem problemy z otwieraniem i zamykaniem bagażnika i u mnie winny był silniczek siłownika klapy a dokładnie dostał się do jego wnętrza smar z mechanizmu siłownika przez co nie łączyły szczotki silniczka.
davitxx - 27-10-2016, 16:03

Miejsce o którym mówisz już sprawdziłem i stan jest perfekt.
Co do samego siłownika jeszcze się tam nie dobierałem.
Wiesz gdzie siedzi sterownik?

plecho1 - 27-10-2016, 16:29

Chyba pod radiem ale pewności nie mam ale nie wiem czy warto go szukać bo zasilanie na siłownik klapy jest takie same jak dochodzące do reszty siłowników i jeśli do kostki siłownika dochodzi 12V to wiązka i sterownik są ok. Podłącz zamiast siłownika jakąś żarówkę samochodową np. od kierunkowskazu i zobacz czy się zaświeci podczas otwierania czy zamykania centralnego zamka. Jeśli się zapali to wina silnika siłownika.
Lubuszanin - 31-10-2016, 14:53

Mam zepsuty silniczek od centralnego klapy bagażnika, jest on zespolony z wkładką (zamkiem), mam pytanie czy, można dokupić sam silniczek i go przełożyć do mojego mechanizmu? Ewentualnie jakbym kupił cały mechanizm to czy można do niego wstawić stary zamek, żeby można było go otwierać starym kluczykiem?
plecho1 - 31-10-2016, 21:36

Mechanizm jest rozbieralny tylko trzeba uważać na zaczepu trzymające dwie części obudowy bo są dosyć kruche.
Lubuszanin - 01-11-2016, 11:10

Dzięki za odpowiedź. Jeśli faktycznie to jest takie kruche to chyba zostanę przy dwóch kluczykach, bo znając życie jak spróbuję to będę musiał dokupić nową wkładkę.
plecho1 - 01-11-2016, 11:22

U siebie dodatkowo poskręcałem obudowę na wkręty.