To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Montaż mechanizmu wycieraczek (przód)

Grizli - 09-11-2016, 20:04
Temat postu: Montaż mechanizmu wycieraczek (przód)
Mitsubishi Carisma 2002 (Lift) 1.6 103km

Witam,
Mam problem z wymianą mechanizmu do wycieraczek, mianowicie kupilem w slepo mechanizm do Carismy i po rozkreceniu okazalo sie, ze w zakupionym mechanizmie jest zbyt długie ramie... prawdopodobnie to od jakiegos anglika, albo ze strarego modelu. Po wyczyszczeniu starego mechanizmu i po skręceniu spowrotem okazalo sie, ze wycieraczka wycierała do polowy szybe od strony kierowcy ( nie otwierała sie do konca ), a jak sie zamykała to odbijała sie od dolu i zawisala tak z ok. 2 cm wyzej niz powinna.

Dzisiaj drugi raz rozkrecilem ten mechanizm z myslą ze uda sie cos poprawic, lecz okazalo sie ze jest jeszcze gorzej. Wycieraczka wyciera teraz jeszcze mniej szybe i leci za bardzo w dół.

Jezeli ktos moglby w miare latwo to opisac , badz tez zamiescic jakies zdjecia z montazu tego mechanizmu bylbym mega wdzieczny

robertdg - 09-11-2016, 20:25

Jeżeli mechanizm jest z anglika to pasował i wspólpracował nei będzie, jezeli rozkreciles nakretke na sworzniu silniczka to ponownie musisz to zlozyc w pozycji zerowej, czyli takiej gdzie ramiona idąc równolegle pokrywają sie z osia silniczka, dokrecasz kontrując aby nie poruszyc mechanizmem, pamietaj ze na samym poczatku zerujesz silnicek
Bizi78 - 09-11-2016, 20:34

Wystarczyło zacząć wymianę od rzucenia okiem do manuala i byś się dowiedział, że odkręcając cięgno od silniczka należy zapamiętać (zaznaczyć) sobie ich wzajemne położenie :doubt: .
Co do fotek to mam ale od space stara a tam jest inaczej silniczek mocowany :? .
Jak coś to mogę wstawić ale nie wiem czy to coś pomoże.