To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [ALL] Podświetlenie wnętrza

Fragu - 23-11-2016, 13:05
Temat postu: [ALL] Podświetlenie wnętrza
Jakie żarówki siedzą w:
- podświetleniu przycisków od przeciemgielnych
- w przycisku od awaryjnych
- we włącznikach podgrzewania foteli
- w podsufitce
- w zegarach

Mile widziane wskazówki jak się dobrać do tych elementów nie niszcząc wnętrza.

:wink:

Bzyk_R1 - 23-11-2016, 14:40

W podsufitce: wkladasz cienki płaski śrubokręt owinięty szmatka w środku klosza i podwadzasz. Schodzi łatwo. Z tylu to samo. Jest takie miejsce gdzie wchodzi ten śrubokręt. W awaryjce musisz zdjac plastik od panela klimy ten na dole. Szarpnij od dolu jest tylko na zatrzaski. Reszty nie zdejmowalem. :D
elektryk - 23-11-2016, 14:44

Na forum jest już kilka wątków o żarówkach i dobieraniu się do nich. Tak na szybko:

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=79033
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=50638
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=68198
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=68216

past - 27-08-2018, 11:22
Temat postu: Podświetlenie panelu z regulacją nawiewu
Dzień dobry,
Panowie, czy u Was też podświetlenie nawiewu + zegarek są tak słabo podświetlone ? Poniżej zdjęcia z przykładem jak to wygląda u mnie.

Zastanawiam się, czy można to jakoś poprawić..

Pozdrawiam
Paweł

Bzyk_R1 - 27-08-2018, 13:17

Zdecydowanie masz spalone część żarówek podświetlenia. Musisz je wymienić lub wrzucić diody SMD. Jak to zrobić przeczytasz w temacie podświetlenia wnętrza O1 które znajdziesz parę stron niżej ;-)
Jaro1974 - 27-08-2018, 13:43

Żarówka na dole zegarka do wymiany i żarówka z lewej strony panelu też do wymiany.
elektryk - 28-08-2018, 14:31

Mnie się wydaje że tak wygląda to fabrycznie. O ile dobrze pamiętam to panel klimy ma miejsce na montaż 4 żarówek z czego tylko dwie są zamontowane fabrycznie.

Ja u siebie zamieniłem to podświetlanie żarówkami na podświetlanie taśmami LED, wygląda lepiej ale nie jestem 100% zadowolony. Miałem koncepcję żeby zaprojektować taki jakby element z frezowanego laminatu (PCB) z przymocowanymi punktowo diodami LED tak żeby podświetlić całość równomiernie, ale niestety ciągle czasu brak.

past - 29-08-2018, 08:19

elektryk napisał/a:
Mnie się wydaje że tak wygląda to fabrycznie. O ile dobrze pamiętam to panel klimy ma miejsce na montaż 4 żarówek z czego tylko dwie są zamontowane fabrycznie.

Dokładnie tak, są tylko 2 zamontowane. Już myślałem, że może poprzedni właściciel coś kombinował, ale widzę że nie tylko u mnie brakuje żarówek :)

elektryk napisał/a:

Ja u siebie zamieniłem to podświetlanie żarówkami na podświetlanie taśmami LED, wygląda lepiej ale nie jestem 100% zadowolony. Miałem koncepcję żeby zaprojektować taki jakby element z frezowanego laminatu (PCB) z przymocowanymi punktowo diodami LED tak żeby podświetlić całość równomiernie, ale niestety ciągle czasu brak.

Ciekawa koncepcja, u siebie wymieniłem spalone żarówki i zdjąłem sylikonowe kapturki. Teraz podświetlenie ma ciepłą barwę i wg mnie mocniej świecą.

Dzięki

Jaro1974 - 29-08-2018, 09:44

Ale po zdjęciu kapturków to to podświetlenie wygląda podejrzewam jak w oplu vectrze B, oczywiście nie jest to złośliwie ale mnie akuratnie to się nie podoba. Przerabiałem to w cari jak zakupiłem i od razu żarówki wyleciały i na ich miejsce wleciały diody. Wyglądało to o niebo lepiej.
bati91 - 04-02-2019, 19:42

Witam, to mój pierwszy post, jeżeli pisze w złym miejscu to przekierujcie mnie w odpowiednie. Pojawił się u mnie problem z podświetleniem obrotomierza, prędkościomierza oraz wskaźnika temperatury silnika i poziomu paliwa. Na tą chwilę podświetlany jest tylko połowicznie prędkościomierz. Szukam informacji o żarówkach jakie są tam zamontowane, gdzie je mogę zamówić oraz ewentualnie jak sie zabrać do wymiany. Zetknął się już ktoś z takim problemem? Proszę o pomoc
76magg - 13-04-2022, 15:37

Odkopię, bo może ktoś się bawił.

Ile tych żarówek jest w kabinie związanych z włącznikami wszelkimi:

- włącznik świateł przeciwmgłowych (wychodzi, że 2 sztuki)
- zegarek (to wiem, że 2)
- pokrętła i awaryjne
- zapalniczka?
- ogrzewanie foteli (zdaje się, że zintegrowane z włącznikami będą)
- liczniki

może coś jeszcze jest, co bez kabiny nie przychodzi mi do głowy.

W części z nich siedzi pewnie W1,2W (tak to przynajmniej wyszukuje mi tego na allegro - wsuwana mała żaróweczka. Te w zegarku w niebieskich kapturkach były).
Być może w tych zintegrowanych siedzą T4,2 1W - przynajmniej takie wymieniałem sobie kiedyś w Dacii właśnie w przełącznikach podświetlanych. (Z wyglądu takie jak poprzednie, tyle że nie wsuwane, ale z długimi wąsami z drucików.

Pytanie - ile i jakich potrzebuję?
I czy są jeszcze jakieś poza tymi wymienionymi?

Bo kusi mnie, żeby sobie powymieniać wszystkie na czerwone.

elektryk - 13-04-2022, 17:30

76magg napisał/a:
może coś jeszcze jest, co bez kabiny nie przychodzi mi do głowy.
IMHO zapomniałeś o regulatorze jasności i schowku pasażera.

76magg napisał/a:
Bo kusi mnie, żeby sobie powymieniać wszystkie na czerwone.
Z własnego doświadczenia wiem że się narobisz i nie będziesz zadowolony. Praktycznie w każdym miejscu żarówka jest trochę inna. Nawet jak wygląda podobnie to ma styki z drugiej strony, albo świeci bokiem a nie frontem co utrudnia montaż zamienników LED.

Z tego co pamiętam podświetlanie w przyciskach świateł i pokrętle jasności są te małe co można kupić same banieczki. W klimatroniku jest miejsce na 4 żarówki ale fabrycznie tylko 2 zamontowane i te są takie same jak w zegarku i chyba liczniku. Żarówka zapalniczki wyglądała tak samo jak w oświetleniu schowka.

honzik - 14-02-2023, 12:05
Temat postu: Outlander podświetlanie zegarów
Ktoś wcześniej zmienił podświetlanie na czerwone i jest strasznie słabe chce zmienić na białe ledowe tylko niewiem jakie zastosować czy to są żarówki https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-smd-t3-t4-t4-2-t4-7-t5-t6-5-r3-kolory-9510424725?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_narzedzia_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=17996352432&gclid=CjwKCAiA_6yfBhBNEiwAkmXy51dMsT7XtbQ709jD4g2lUPFAma4224DrGxSjvFn9im448_QcPI0ANxoCGa0QAvD_BwE takie będą ok
Bzyk_R1 - 14-02-2023, 21:10

honzik, otrzymujesz ostrzeżenie za klepanie nowych tematów bez kontynuwania istniejących.

Jest taki pseudo jutuber, słyszałem że nagrywa o Outlanderze turbo tylko, zrobił o tym film, szczególnie dużo informacji jest w komentarzach pod tym filmem. Zerknij.

honzik - 16-02-2023, 07:53

Sorka za powtórkę tematu zamowiłem we to rzonku T4 10mm białe SMD mam nadzieję że będą pasowały