Dom/garaż/ogród - Prysznic bez brodzika 

Tomek - 13-12-2016, 11:34 Temat postu: Prysznic bez brodzika Witam

W nowym domu chcę zrobić sobie prysznic bez brodzika.

W obecnym domu tak mam, ale na parterze, więc nawet jak coś przecieka to tego nie wiem i nie czyni szkód.

W nowym domu chcę zrobić taki prysznic na piętrze.

Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia?
												 marrok - 13-12-2016, 12:52 Temat postu: Re: Prysznic bez brodzika
  	  | Tomek napisał/a: | 	 		  Witam

W nowym domu chcę zrobić sobie prysznic bez brodzika.

W obecnym domu tak mam, ale na parterze, więc nawet jak coś przecieka to tego nie wiem i nie czyni szkód.

W nowym domu chcę zrobić taki prysznic na piętrze.

Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia? | 	  

Robiłem u siebie, na wylewkę pod płytki daj folię w płynie, najlepiej jeszcze kawałek poza brodzik (ja mam cała podłogę dla pewności) folia w płynie wchodzi około 10-15 cm na ściany, wklejasz specjalne profile (zakładki z elastycznego tworzywa) zachodzą one około 10 cm na podłogę i na ścianę, nawet jak ściany i posadzka będą pracować, to nie rozszczelni ci się izolacja. Potem do fugowania płytek użyj fugi żywicznej, nie tradycyjnej (nie wymyje jej woda) i na końcu dobierz dobre drzwi  
												 Tomek - 13-12-2016, 13:12
  marrok, dzięki

| marrok napisał/a: | 	 		   i na końcu dobierz dobre drzwi    | 	  

i w jednym i w drugim przypadku nie ma/nie będzie drzwi 

[ Dodano: 13-12-2016, 13:13 ]

| marrok napisał/a: | 	 		  | wklejasz specjalne profile (zakładki z elastycznego tworzywa) | 	  

możesz mi to gdzieś podlinkować? 

[ Dodano: 13-12-2016, 13:34 ]

to:

http://cdn16.pb.smcloud.n...czelniajaca.png

??
												 Krzyzak - 13-12-2016, 14:36
  chodzi o np. sika combiflex - w każdy narożnik, także pionowy, wklejasz pod zaprawę

wcześniej ściany malujesz folią w płynie, najlepiej wałkiem, 2 warstwy, druga pod kątem 90° do pierwszej

https://ca.brockwhite.com/Product/2-0982209

dobrze zaplanuj podejście kanalizy bo tam są najczęściej problemy - syfon musi być a ten się z reguły fajnie mieści pod brodzikiem    - jak go nie ma to musisz wpuścić w podłogę i postarać się o uszczelnienie miejsca styku z kaflami
												 Marcino - 13-12-2016, 15:57
  Chce tak zrobić też u siebie na goórze ale się boje ze nie mam syfonu w wylewce przygotowanego i ze to może być problem z odpływem liniowym.
												 Tomek - 13-12-2016, 16:09

| Marcino napisał/a: | 	 		  | Chce tak zrobić też u siebie na goórze ale się boje ze nie mam syfonu w wylewce przygotowanego i ze to może być problem z odpływem liniowym. | 	  

to rozkuj wylewke

ja tam w obecnym domu zrobilem

tyle, że jak mówiłem - to jest parter bez piwnicy, wiec czy mi sie w fundamenty leje to nie wiem
												 Marcino - 13-12-2016, 17:50
  boje sie rozkuc bo mam podłpogówkę i niejestem pewnien jak mocno sięga. 

Muszę posprawdzać jak dużo miejsca potrzeba na syfon pod ospływ i czy wtedy rura bedzie miała spadek. Jak nie tak to poratuje się jak najbardziej płaskim brodzikiem, ale to poddasze i w jednym miejscu mam 190cm. No chyba ze pojdę w wanne z zamknięciem jak było w planach na początek..

Co do uszczelnienien to zgadzam, się, też tak robiłem folią w płynie na dole mimo ze mam brodzik płaski, Wystaje tylko 2cm
												 Tomek - 13-12-2016, 18:36

| Cytat: | 	 		  |  	 boje sie rozkuc bo mam podłpogówkę i niejestem pewnien jak mocno sięga.  | 	  

jak miałeś w projekcie tam zaznaczony prysznic to chyba nikt inteligentny Ci nie zrobił tam podłogówki
												 robertdg - 13-12-2016, 19:45

| Tomek napisał/a: | 	 		  | jak miałeś w projekcie tam zaznaczony prysznic to chyba nikt inteligentny Ci nie zrobił tam podłogówki | 	  To zalezy na jakego fachmana trafił, ale trzeba przyznać, że nie łatwo dorwać takiego rozsadnego
												 Marcino - 13-12-2016, 22:38
  Nie bylo żadnego projektu. Podłogówki nie były przewidziane. Majster sie pytał i robiliśmy. Plan był tam na wannę. Muszę fotki odzyskać to sprawdzę.
												 tomasek - 14-12-2016, 08:05
  Tomek proponuję zastosować tą matę http://www.pci-polska.pl/...68d73eaeb187d6a

Kładziesz na posadzkę i na ściany i jesteś pewny że nic nie zalejesz  
												 eremita - 14-12-2016, 08:42

| Tomek napisał/a: | 	 		  | jak miałeś w projekcie tam zaznaczony prysznic to chyba nikt inteligentny Ci nie zrobił tam podłogówki | 	  

Niestety im dłużej mam kontakt z fachowcami tym to

naprawdę mogło by być dokumentem   
												 Krzyzak - 14-12-2016, 11:55

| Marcino napisał/a: | 	 		  | boje sie rozkuc bo mam podłpogówkę i niejestem pewnien jak mocno sięga.  | 	  pierwsza zasada podłogówki - nie robimy tam, gdzie syfon, wanna, meble etc.

druga zasada budowania - zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia - każdy detal, kabel, wąż, który nie jest widoczny...
												 Tomek - 14-12-2016, 12:03

| Krzyzak napisał/a: | 	 		  | 	pierwsza zasada podłogówki - nie robimy tam, gdzie syfon, wanna, meble etc.  | 	  

przede wszystkim nie robimy podłogówki pod łóżkiem   

| Krzyzak napisał/a: | 	 		  

druga zasada budowania - zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia - każdy detal, kabel, wąż, który nie jest widoczny... | 	  

popieram

zdjęcia każdej instalacji, na każdym etapie

wracając do tematu prysznica bez brodzika, to przestrzegam przed płytkimi syfonami

wiem, że czasami nie ma wyjścia i trzeba się ratować takim wynalazkiem, ale nie jest do końca szczęśliwy

mam w domu taki syfon, ale prysznica na dole używam sporadycznie lub wcale

efekt jest taki, że co 2-3 tygodnie woda odparowuje i śmierdzi z kanalizacji, trzeba przelewać wodę
												 Marcino - 14-12-2016, 12:42

| Krzyzak napisał/a: | 	 		   	  | Marcino napisał/a: | 	 		  | boje sie rozkuc bo mam podłpogówkę i niejestem pewnien jak mocno sięga.  | 	  pierwsza zasada podłogówki - nie robimy tam, gdzie syfon, wanna, meble etc.

druga zasada budowania - zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia - każdy detal, kabel, wąż, który nie jest widoczny... | 	  

Nie robiłem ale nie jestem pewnien. Dodatkowo rura spływowa jest wysoko i to ją trzeba by pewnie rozkuć. 

Zdjecia mam muszę odnalesc. 

Co to znaczy płytki syfon ? Mówimy o odpływie liniowym czy taki mały kwadrat?

| 

|  

|