To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Ubezpieczenie OC ile płacicie ?

Grzegorz76 - 07-01-2017, 18:28
Temat postu: Ubezpieczenie OC ile płacicie ?
Temat podpatrzyłem z działu o Pini
Ciekawi mnie jak to u was wygląda
Ja ostatnie OC 01.01.2016 płaciłem 384,00 zł w Proama
Teraz 01.01.2017 688,00 zł AVIVA :shock:
Zniżki MAX

Ubezpieczałem przez internet
Pajero z 2001 r 3,2D

bluecd - 07-01-2017, 18:33

To niezle.
Ja mniej niz 900 to nie placilem. Znizki max,

wojtyszka - 07-01-2017, 18:48

Proama 583 zł.
P3 '03 3.2 did

Zioter - 07-01-2017, 20:41

Dobre ceny co niektórzy mają widzę :shock:
w tym miesiącu ubezpieczalem 908zł

ruks - 08-01-2017, 12:29
Temat postu: Re: Ubezpieczenie OC ile płacicie ?
Grzegorz76 napisał/a:
Temat podpatrzyłem z działu o Pini
Ciekawi mnie jak to u was wygląda
Ja ostatnie OC 01.01.2016 płaciłem 384,00 zł w Proama
Teraz 01.01.2017 688,00 zł AVIVA :shock:
Zniżki MAX

Ubezpieczałem przez internet
Pajero z 2001 r 3,2D

U mnie bardzo podobne kwoty zarówno przed jak i po podwyżce. Zniżki też max, 3,2 did 2009 r

[ Dodano: 08-01-2017, 12:30 ]
wojtyszka napisał/a:
Proama 583 zł.
P3 '03 3.2 did

Kiedy placiłeś? Bo jeśli wcześniej niż 3 kwartały temu to teraz będzie sporo więcej a jeśli to w miarę świeżo płacone to super stawka!

diverek - 08-01-2017, 23:25

Do długiego Pajero 3.2 DID z 2000 roku w AxaDirect wybrałem kilka produktów. 680 zł za OC, assistance, 2 różne pakiety NW i pakiet opony. Samo OC, zielona karta i mini assistance to jeden pakiet i kosztuje 539 zł. Zniżki 60% a umowa jest z połowy października 2016.
jepm - 09-01-2017, 09:27

Ja ubezpieczałem w X jeszcze przed podwyżką. Jako ciekawostkę mogę wam podac ceny z ostatnich 3 lat:
2014 - 782
2015 - 860
2016 - 906

Max zniżki - PZU plus polisa AC.
Jedyny powód dla PZU - holowanie bez ograniczeń w kraju + 1000 km zagranica (przydało się - raz ciągnąłem auto aż z Grazu do Warszawy - to plus auto zastępcze + hotel rzeczywiście było za darmo - super sprawa). Od listopada wycwanili się - tak opcja jest dostępna tylko dla aut max 7 letnich więc prawdopodobnie się pożegnamy.

wojtyszka - 09-01-2017, 14:35

23 grudnia przedłużałem,
co rok mam praktycznie w innej firme, ubezpieczam u goscia z centrum ubezpieczen.
ale mam ubezpieczenie wykupione na 5 osoowy samochod mimo ze w dowodzie mam wbite 7 osob i nie jezdze miskiem za granice wiec nie bralem zadnych dodatkowych pakietów poza NW.

ruks - 09-01-2017, 18:09

To masz świetną cenę. Na cenę ma wpływ też kod pocztowy miejsca zamieszkania więc może ze względu na niego jest taka niska. Ilość miejsc w aucie chyba raczej nie wpływa na OC. Ja przedłużałem też w grudniu i bez żadnych dodatków ale wyszło coś lekko ponad 700.

[ Dodano: 09-01-2017, 18:10 ]
jepm napisał/a:
Ja ubezpieczałem w X jeszcze przed podwyżką. Jako ciekawostkę mogę wam podac ceny z ostatnich 3 lat:
2014 - 782
2015 - 860
2016 - 906

Max zniżki - PZU plus polisa AC.
Jedyny powód dla PZU - holowanie bez ograniczeń w kraju + 1000 km zagranica (przydało się - raz ciągnąłem auto aż z Grazu do Warszawy - to plus auto zastępcze + hotel rzeczywiście było za darmo - super sprawa). Od listopada wycwanili się - tak opcja jest dostępna tylko dla aut max 7 letnich więc prawdopodobnie się pożegnamy.

Rozumiem że to co podałeś to kwoty bez AC :)
Z ciekawości co się stało że laweta była potrzebna?

Grzegorz76 - 09-01-2017, 21:02

Z tego co zauważyłem na wysokość składki mają wpływ pytania typu " czy auto będzie użytkowane za granicą" i " czy będą przewożone regularnie dzieci" pierwsza odp. NIE druga TAK
Sebastian_T - 09-01-2017, 22:13

Tylko że jeśli powiesz na pierwsze, że nie, a np. wyskoczysz do sąsiadów na zakupy czy nartki, i coś tam jednak się przydarzy, to pożegnasz się z odszkodowaniem...
wojtyszka - 09-01-2017, 22:58

No właśnie oprócz pytań, czy jeżdżę za granice, jeżdżą że mną dzieci, gościu się pyta na ile osób jest auto zarejesteowane, bo mówił że to ma wpływ na oc.
jepm - 10-01-2017, 09:55

Nie panikowałbym - ubezpieczenie OC musi spełniać warunki wymienione w ustawie. Nie można go ograniczyć jakimiś dodatkowymi warunkami a obecnie ustawowo musi działać na terenie UE i innych krajów sygnatariuszy porozumienia. W przypadku podania błędnych informacji ubezpieczyciel ma prawo dochodzić dopłacenia brakującej części składki wraz z odsetkami ale nie odmówić wypłaty ubezpieczenia. Przy czym będzie dochodził prawdopodobnie całej składki bez zniżek. OC ma chronić poszkodowanego przez Ciebie stąd brak możliwości włyączeń.

Podstawowa różnicą może tez być zakres ubezpieczenia - w takim przypadku odpowiedzialność ubezpieczyciela będzie stricte ograniczona do zpisów w ustaiwe - a przy zaznaczeniu opcji zagranica mogą być rozszerzenia np. sumy gwarancyjne czy warunków ubezpieczenia - np. podając nieprawdziwe dane na pewno nie dostaniesz auta zastępczego, holowania czy dodatkowej pomocy która jest uwzględniona w wielu polisach OC.

Oczywiście może powstać roszczenie regresowe ubezpieczyciela do Ciebie ale przede wszystkim w wypadku czynów deliktowych czyli np. przewozu 7 osób w samochodzie zarejestrowanym na pięć.

Co innego ubezpieczenie dobrowolne AC - tutaj podanie jakichkolwiek danych niezgodnych ze stanem faktycznym może spowodować odmowe wypłaty odszkodowania.

PS. Biorąc pod uwagę że nigdy nie wiemy co się stanie - lepiej chyba dopłacić te parę złotych aby wszystko się zgadzało i mieć święty spokój - być może to wszystko ma wpływ na cenę OC ale nie przesadzałbym z jego wysokością

wojtyszka - 10-01-2017, 10:32

Tu raczej nikt nie panikuje ;) wymieniamy poglądy na temat ubezpieczenia i dlaczego kto ile placi :)
jepm - 10-01-2017, 10:47

Chodziło mi
Sebastian_T napisał/a:
np. wyskoczysz do sąsiadów na zakupy czy nartki, i coś tam jednak się przydarzy, to pożegnasz się z odszkodowaniem...
:D
Dzisiaj np. zakładam ze nie pojechałbym na narty za granice ale jutro może mi się odmienić - jakieś pytania zadane przy wyborze polisy nie mogą mnie ograniczać i nie widzę podstaw aby ograniczały. I to sens pierwszej części postu :mrgreen:

W P.S. pojawia się konformista :biggrin: Po rodzinnych przejściach z ubezpieczycielem 9co prawda jako poszkodowani) wymieniam ryzyka gdzie może trzeba będzie się boksować z nim z powodu paru groszy :biggrin: mimo że tak naprawdę wszystkie te pytania może sobie ws..,, (przepraszam - podarować) bo ostatecznie ma działac zgodnie z ustawą - ale wytłumacznie mu tego zajmuje sporo czasu, kasy i nerwów i taka rzeczywistość