To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód

atsar - 29-12-2014, 09:23

kurczaczek1989 napisał/a:
Czy ktoś wie gdzie w krk można sprawdzić które łożysko jest do wymiany ??

jednym ze sposobów jest w 90% sprawdzone choć zdarzają się wyjątki, podczas jazdy na wprost skręcić gwałtownie w lewo lub prawo, jak ucichnie kręcąc w prawo to lewa strona (kwestia tył czy przód) i odwrotnie, drugim, jeśli już jest naprawdę mocno walnięte to po dłuższej jeździe wyjdź z auta i dotknij felgi kolo śrub, będzie cieple lub gorące a pozostałe zimne to to konkretne nawala., no i trzecim, auto na podnośnik, kręcisz każdym kołem jak nie słychać, to bujasz na boki, góra dół, tak jakbyś chciał je wyrwać, jeśli luźne to wiadomo ze będzie to konkretne.

kurczaczek1989 - 30-12-2014, 10:42

atsar, dzieki wielkie za pomoc , sprawdze te sposoby i dam znać co ustaliłem
PS . Szczesliwego NOwego Roku

sierars1 - 17-01-2015, 02:39

Czy SKF używa łożysk KOYO ?, bo zakupiłem tylną piaste kpl. i było owe łożysko czy to norma czy wyjątki.
Hugo - 17-01-2015, 17:31

sierars1, norma w przypadku SKF-a.
sierars1 - 17-01-2015, 22:36

Hugo napisał/a:
sierars1, norma w przypadku SKF-a.

Dzięki Hugo

pieszczoch - 27-01-2015, 22:10

Panowie, jeżeli samochód przy hamowaniu wibruje (dość mocno) a podczas jazdy jest ok, trzyma się drogi, lekkie wibracje przy około 140, to spodziewać się wymiany piast? Bo że tarcze to chyba oczywiste. Jak to sprawdzić?
dzięki z góry za pomoc

robertdg - 28-01-2015, 07:34

Czujnikiem zegarowym
pieszczoch - 28-01-2015, 11:19

i wtedy sprawdzę zarówno piasty jak i tarcze?
Czy jest o to trudno u mechanika czy raczej każdy to ma?

robertdg - 28-01-2015, 18:30

Tak sprawdzisz i tarcze i piasty, ale musisz popytać mechaników bowiem nie każdy będzie takowy posiadał
glowkamario89 - 24-02-2015, 22:32

Witam. W temacie łożysk powiedziano już chyba wszystko, chciałbym podpytać gdzie można aktualnie kupić dobre i w miarę tanie łożysko. Chodzi mi o przód, nie koniecznie z piastą mam możliwość wprasować, a jak wiadomo z piastą kosztuje znacznie więcej, więc wolałbym samo....
Kilkanaście stron wcześniej czytałem o łożysku TORA BEARINGS JAPAN, czy użytkujecie te łożyska? jeśli tak to czy warto się targnąć na coś takiego? Proszę o pomoc

komarsnk - 24-02-2015, 22:39

glowkamario89, tylko KOYO - na motoneo jest za ok.220zł
Hugo - 25-02-2015, 07:59

glowkamario89 napisał/a:
gdzie można aktualnie kupić dobre i w miarę tanie łożysko
Nie ma takich do tego auta.
glowkamario89 napisał/a:
TORA BEARINGS JAPAN, czy użytkujecie te łożyska?
Miałem takie w poprzednim Galancie. Jedno huczało od razu po zamontowaniu, drugie po 0,5 roku. Szajs jakich mało.
Marcino - 25-02-2015, 09:03

Hugo napisał/a:
Miałem takie w poprzednim Galancie. Jedno huczało od razu po zamontowaniu, drugie po 0,5 roku. Szajs jakich mało.

Dlatego zakupiłem od Hugo :lol: dwie używane piasty ponoć ze szwajcara i jest ok, żadnego huczenia:)

glowkamario89 - 27-02-2015, 12:43

Wielkie dzięki za pomoc. Łożysko juz zamówiłem w proponowanym sklepie. Cena bardzo konkurencyjna jak za koyo. Na zdjęciu było przedstawione łożysko z piasta, ale to mało realne żeby w tych pieniądzach kupić komplet. Dlatego mam jeszcze jedno pytanie w tym temacie. Czy piasta z lewego koła (którą mam na zapasie) będzie pasować do prawego? Pytam o to bo chciałbym wprasowac łożysko nie stawiając auta w garażu. Montaż dopiero pod koniec przyszłego tygodnia, a już w poniedziałek mógłbym je wcisnąć. Dopowiem tylko, że chodzi o galanta z roku 2000 2.5 V6 nie jak w opisie mojego konta, starsze 2.0
KsiadzRobak - 27-02-2015, 13:35

glowkamario89 napisał/a:
Czy piasta z lewego koła (którą mam na zapasie) będzie pasować do prawego?
tak