Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś
sveno - 02-02-2014, 21:16
robertdg napisał/a: | Nie lepiej na odwrót | faktycznie zapomniałem co to umowny kierunek prądu
MKV - 21-03-2014, 08:50
Jedna z tarcz z tyłu nieco mi się rozwarstwiła i przy hamowaniu zaczęły tłuc hamulce. Przednie tarcze oczywiście pokrzywione. Dodatkowo coś hamulec ręczny nie za bardzo działa.
Ogólnie rzecz biorąc hamulcowa kupa więc trzeba załatwić sprawę dokładnie i od podstaw.
Na dzień dobry wszystkie tarcze hamulcowe do wymiany - zakładam Mikode GT - zobaczymy jak się sprawdzi. Klocki chyba Boscha bo chce miękkie a nic miększego na rynku chyba nie ma do Galanta ??
Jeszcze nie wiem co z ręcznym ale pewnie większość wnętrza bębna będzie do wymiany...
Owczar - 21-03-2014, 09:12
MKV napisał/a: | zakładam Mikode GT - zobaczymy jak się sprawdzi. |
One już były sprawdzane nie raz. Nic dobrego z tego nie wyszło
MKV - 21-03-2014, 09:15
Owczar napisał/a: | MKV napisał/a: | zakładam Mikode GT - zobaczymy jak się sprawdzi. |
One już były sprawdzane nie raz. Nic dobrego z tego nie wyszło |
Słyszałem od Rafała na FB ale to samo słyszałem o Zimmermannach małych, że pękają a nie miałem z nimi żadnego problemu.
A ma ktoś lepszy pomysł na krzywiące się tarcze? Bo u mnie jakoś bardzo szybko się krzywią :/
Tomek - 21-03-2014, 09:26
MKV napisał/a: | A ma ktoś lepszy pomysł na krzywiące się tarcze? Bo u mnie jakoś bardzo szybko się krzywią :/ |
sprawdź piasty, czy proste
jak Ci się krzywią tarcze, a jeździłeś z tym dłużej, to na 99% masz krzyzwą piastę, lub piasty
jedno się krzywi od drugiego
Bartek - 21-03-2014, 09:27
Tarcze 294 mm i jarzma zacisków od poliftowego Legnuma VR-4 - nie jest to tania impreza (piasty i felgi do wymiany na 5 śrub), ale jak i te nie dadzą rady (choć przy 2.5 i Space Wagonie dają radę bezproblemowo) to otwarta droga do Brembo
Owczar - 21-03-2014, 09:32
MKV napisał/a: | Słyszałem od Rafała na FB ale to samo słyszałem o Zimmermannach małych, że pękają a nie miałem z nimi żadnego problemu.
A ma ktoś lepszy pomysł na krzywiące się tarcze? Bo u mnie jakoś bardzo szybko się krzywią :/ |
Przede wszystkim stan zacisków. Jeśli tłoczek nie będzie odbijał prawidłowo to tarcza będzie się grzała, a na postoju dodatkowo nierówno stygła.
Ja np jestem bardzo zadowolony z textarów. Daję im mocno w kość - wymiana klocków po 15kkm A mimo wszystko pozostają proste i niezależnie od temp hamują skutecznie. Klocki od jakiegoś czasu też tylko tej marki.
tomek84 napisał/a: | sprawdź piasty, czy proste
jak Ci się krzywią tarcze, a jeździłeś z tym dłużej, to na 99% masz krzyzwą piastę, lub piasty |
Jak założysz tarczę na krzywą piastę to bicie będzie od razu. Druga sprawa, że piasty nie krzywią się od tarcz, ale mogą się pokrzywić w tym samym czasie. Moje poprzednie tarcze były masakrycznie pokrzywione, a piasty pozostały proste.
Fragu - 21-03-2014, 09:40
Bartek napisał/a: | piasty i felgi do wymiany na 5 śrub |
niekoniecznie
Tomek - 21-03-2014, 09:42
Fragu napisał/a: |
niekoniecznie |
druciarstwo
Fragu - 21-03-2014, 09:43
A mów co chcesz
MKV - 21-03-2014, 09:47
Owczar napisał/a: |
Jak założysz tarczę na krzywą piastę to bicie będzie od razu. Druga sprawa, że piasty nie krzywią się od tarcz, ale mogą się pokrzywić w tym samym czasie. Moje poprzednie tarcze były masakrycznie pokrzywione, a piasty pozostały proste. |
Wiem właśnie a tutaj nie ma bicia od początku. Z jedną piastą było coś nie tak i wymieniałem ją jakiś rok temu. Tutaj trochę czasu jeżdżę i jest OK a potem zaczynają bić tarcze - teraz akurat były założone JC Auto więc nie można było po nich wiele oczekiwać ale jednak...
Bardziej mnie zastanawia bęben bo tam to się chyba coś rozpierniczyło w środku
Tomek - 21-03-2014, 09:54
Owczar napisał/a: | Jak założysz tarczę na krzywą piastę to bicie będzie od razu. |
nie byłbym taki pewien, ale pewnie wiesz lepiej
MKV napisał/a: | były założone JC Auto więc nie można było po nich wiele oczekiwać ale jednak... |
w obu autach miałem zestawy TRW, byłem zadowolony
w drugim przypadku budżet mnie trzymał, też kupiłem TRW, ale wolałbym kupić i przetestować ATE
MKV - 21-03-2014, 10:00
tomek84 napisał/a: | Owczar napisał/a: | Jak założysz tarczę na krzywą piastę to bicie będzie od razu. |
nie byłbym taki pewien, ale pewnie wiesz lepiej
MKV napisał/a: | były założone JC Auto więc nie można było po nich wiele oczekiwać ale jednak... |
w obu autach miałem zestawy TRW, byłem zadowolony
w drugim przypadku budżet mnie trzymał, też kupiłem TRW, ale wolałbym kupić i przetestować ATE |
Chciałbym identyczne klocki na obie osie - TRW są dostepne i kilka innych zestawów też ale najtaniej mogę mieć właśnie Boscha - podobno są miękkie a zestaw na wszystkie koła moge mieć za 170zł. Pamiętam, ze swego czasu derpin montował Bosche i był zadowolony...
Marcino - 21-03-2014, 10:01
Nawet jak masz zaciski dwutłoczkowe to kup tarcze 276mm ale koniecznie 26mm grube. U mnie na zacisku 1tłoczkowym II lift sprawują się u mnie wyśmienicie. Wiem co to jest ABS teraz, nawet na letnich oponach. Jak wyeliminowałem stuki w zawieszeniu (banan) to jest całkiem przyjemnie hamowac.
Niestety nie wiem co to za tarcze bo kupiłem z zaciskami prawie nówki bez rantu z rozbiórki z forum, dawno temu, ale po tym jak klocki brudzą felgę widać że hamują, pieknie na calej powerzchni tarczy.
MKV - 21-03-2014, 12:24
Marcino napisał/a: | Nawet jak masz zaciski dwutłoczkowe to kup tarcze 276mm ale koniecznie 26mm grube. |
No u mnie to jest normalny rozmiar tarczy i właśnie takie są te Mikody.
|
|
|