To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

tommyc1 - 31-07-2009, 07:20

Ech, i co mi po dobrych tarczach (brembo) i klockach (ferodo-nie wiem jaka seria, 140zl za komplet przód), skoro i tak do d...y. Ostatnio znów mi się przyblokował zacisk (tłoczek, wymieniony pół roku temu nie odpuścił) i znowu bicie na tarczy...a już tak dobrze było. Szkoda mi wymieniać tarcz, bo niedawno założone, kurcze, ostatni raz chyba :-X
Krzyzak - 31-07-2009, 17:10

ja mialem ferodo premier - i nadal twierdze, ze to slabo hamujacy i strasznie piszczacy syf
i nie piszcie, ze to podstawowy, najtanszy klocek, bo jest duzo drozszy od kashyiamy czy akebono a hamuje duzo gorzej i na dodatek piszczy

sampler - 31-07-2009, 22:29

ale premierki sa slabiutkie. Do galanta ktory nei ma najlepszych hamulcow trzeba dawac cos z gornej polki. Premier wsp tarcia na poziomie 0,3 natomiast najnizszy klocej z serii DS - 2000 ma 0,42. Dla porownania najwyzszy model w pelny wyczynowy DS3000+ ma 0,72.

Dla porownania proponuje poczytac tabelke z tego artykulu

http://tuningmania.pl/tun...gumyinaczej.htm

Krzyzak - 02-08-2009, 21:17

sampler - jak pisalem - duzo tansze akebono hamuja 3x lepiej i nie piszcza :)
po co przeplacac?

Wowik - 02-08-2009, 21:35

Koledzy a po zblokowaniu przez zacisk, pojawiło się bicie na tarczy, można ją przetoczyć czy tylko wymiana?
sampler - 02-08-2009, 21:58

Krzyzak napisał/a:
sampler - jak pisalem - duzo tansze akebono hamuja 3x lepiej i nie piszcza :)
po co przeplacac?

wniosek lepiej kupic akebono od premierkow. Jestem ciekaw jak sie spisze zestaw mikoda+ATE.

A moze ktos cos powie o klockach EBC?

[ Dodano: 02-08-2009, 22:08 ]
Z jakimi tarczami dobrze funkcjonuja i jak z trwaloscia

Hugo - 02-08-2009, 22:16

Wowik napisał/a:
Koledzy a po zblokowaniu przez zacisk, pojawiło się bicie na tarczy, można ją przetoczyć czy tylko wymiana?
Raczej wymiana.
Zhan - 03-08-2009, 19:57

sampler napisał/a:
A moze ktos cos powie o klockach EBC?

klocki EBC to kilery tarcz... zdecydowanie odradzam ich zakup
bardzo dobrze hamuja z tarczami EBC ale troche brudza, z tarczami Zimmerman brudza niemilosiernie, z tarczami Brembo wcale nie brudza. Kazde z tych tarcz wytrzymaly u mnie max 5 tys normalnej, spokojnej jazdy bo te klocki nadaja sie chyba tylko do wierconych tarcz.

sampler - 03-08-2009, 21:15

Ale mowa o Greenach, Redach czy moze wyzej ?
Zhan - 03-08-2009, 21:16

greenach
polleck - 05-08-2009, 13:45
Temat postu: Tarcze tył + klocki z Japan Line
Od momentu kupna mojego Gaala miałem problem z hamulcami. Mianowicie biło na pedale hamulca niemiłosiernie :/ 2 dni z Bartkiem walczyliśmy z problemem. W końcu okazało się, że problemem okazały się skorodowane (od tyłu, tak, że nie było widać bez demontażu) tylne tarczo-bębny.

Naprawa to taniocha, wychodzi 220zł za komplet na tył (2x tarcza i 4 klocki) za produkty Japan Line. Co to za producent ten Japan Line? Warte to coś ?

Pozdrawiam.

davyjohn - 05-08-2009, 19:12

tommyc1, Wowik, też miałem tą przypadłość na lewym tłoczku - przypaliłem dwumiesięczną tarczę i pojawiło się mocne bicie. Skończyło się zakupem Mikody.

Jeśli chodzi o tłoczek, powiedz Tommyc1, skoro ponownie Ci się zablokował - czy tłoczek był rozebrany i oczyszczony? Czy tylko odblokowany? Mi pierwszy mechanik właśnie tylko odblokował (kiedy bicie tarczy było ledwo wyczuwalne) i w efekcie za tydzień powtórzyła się sytuacja, dzięki czemu tarcza dostała kompletnie w dupę i nadawała się do wymiany. Inny mechanik rozebrał mi tłoczek, pokazał zanieczyszczenie (wilgoć z rdzawym odcieniem), zajął się tym i przywrócił do stanu używalności. Do tej akcji trzeba było dokupić zestaw naprawczy tłoczka hamulcowego (jakieś 20 złotych), bo guma (zimmering??) uszczelniająca była zdrowo porozciągana.

rick - 12-08-2009, 18:45

ja dzisiaj do siebie wrzuciłem klocki kashiyama d6043m01, szkoda tylko ze nie przeczytalem przedtem topicu bo nie chwalicie ich tutaj raczej, do tego zalozylem tarcze jpn 30h5021jpn zaplacilem za nie 65zl/szt po rabacie, zobaczymy jak to bedzie, dodam tylko ze mam heble przedliftowe
Owczar - 12-08-2009, 19:01

rick, nie chcę Cie straszyć ale dotykaj delikatnie hamulca bo będziesz musiał za chwilę wymieniać.
Psikus - 12-08-2009, 19:26

A jakie tarcze i klocki polecacie na tył do ea2w? wystarczą mi tarcze tylne z JC i jakieś troszkę lepsze klocki?