Off Topic - nasza-klasa
Aga - 08-01-2008, 14:48
no co was tak to dziwi?
przecież od dawna trąbią, że 8 stycznia będą przenosić dane
akbi - 08-01-2008, 14:57
Aga napisał/a: | przecież od dawna trąbią, że 8 stycznia będą przenosić dane |
eh ...ostatnio nie oglądam "Wiadomości" ani "Faktów" i nie jestem na bieżąco
Aga - 08-01-2008, 20:30
nie wiem po co ta ironia
ehh, Wy wszyscy tylko narzekać potraficie...
akbi - 08-01-2008, 20:38
Aga, to nie ironia, tylko zarcik ... czy nie zauwazylas emotikonki????
To Ty chyba wlasnie podchodzisz zbyt powaznbie do tematu nasza-klasa.
Pomijajac aspekty techniczne o ktorych pisze ArekP, to tez uwazam "ten portal" za fajny pomysl.
Aga - 08-01-2008, 20:43
masz rację, ja podchodzę do tego bardzo poważnie
może dlatego, że ten portal bardzo mi pomógł w odnalezieniu dalszej rodziny i znajomych
i, szczerze mówiąc, wkurza mnie już ta ciągła krytyka i narzekanie
jeśli niektórzy przemądrzalcy "ciągle wiedzą lepiej" to czemu sami na to nie wpadli?
nieustającą krytyką obnażają tylko własne niedoskonałości i zazdrość przede wszystkim
czytać się już tego nie chce...
takie jest moje zdanie
akbi - 08-01-2008, 20:58
a mi sie wydaje, ze przez pryzmat bardzo fajnego pomyslu (ja rowniez dzieki temu moglem porozmawiac ze starymi bardzo dobrymi znajomymi z ktorymi juz dawno stracilem kontakt) nie dostrzegasz (rozgraniczasz) ich dosc sporych problemow technicznych, ktore sie niestety ciagna dosc dlugo.
To sa dwie odbrebne sprawy, i o ile mozna ich krytykowac za to drugie, to na pewno chwala im za to pierwsze.
Aga - 08-01-2008, 21:39
mnie nie interesują problemy techniczne
to, że czasem stronka się dłużej otwiera... co to za problem dla mnie?
nie patrzę z perspektywy "wszystkowiedzącego informatyka"
tylko z perspektywy użytkownika
"problemy techniczne", o których mówisz są niczym w porównaniu z korzyściami
jawlo - 08-01-2008, 22:01
Skoro znawcy problemów (informatycy) krytykują to powinni rozumieć skalę problemu:
W grudniu było 3mln użytkowników a w styczniu już 6mln.
Który portal potrafi pochwalić się takim wynikiem?
Nawet ONET - prawie legenda wśród portali miewał w swojej historii "czkawke".
arekp - 08-01-2008, 22:33
Akbi, dziekuje ze jako jeden z niewielu zauwazyles o co mi chodzi ... w tym calym onanizowaniu sie tym wspa... wspa... (nie chce mi przejsc przez klawiature, wiec podziele na kawalki) wspa-nia-lym portalem ludzie bagatelizuja to co sie technicznego dzieje.
I tak jak nieznajaca umiaru w swoim kasaniu mitsumaniaczka nie interesuje sie kwestiami technicznymi, tak mnie nie interesuje to ile kto tam znajomych znalazl. Watek dotyczacy tego serwisu nie byl oznaczony 'dla wyznawcow nowej wiary' wiec bede sobie krytykowal za kazdym razem jak bede widzial ku temu powod, i za kazdym razem bede im wytykal marnotrawienie pieniedzy, ktore ktos w nich zainwestowal.
Jawlo, nie wiem skad Ci sie wzielo 6mln UU bo ja wiem, ze w grudniu nie mieli pelnych 3mln a teraz maja nieco ponad 4 - czym chwala sie na swojej stronie glownej. Mysle, ze jesli mieliby 6mln to z pewnoscia nie zapomnieliby o tym napisac.
jawlo - 08-01-2008, 22:54
arekp napisał/a: | Jawlo, nie wiem skad Ci sie wzielo 6mln UU bo ja wiem, ze w grudniu nie mieli pelnych 3mln a teraz maja nieco ponad 4 - czym chwala sie na swojej stronie glownej. Mysle, ze jesli mieliby 6mln to z pewnoscia nie zapomnieliby o tym napisac. |
Mówisz i masz - http://d.nasza-klasa.pl/news/47
Pewnie powiesz, że to z powietrza.. że wytłumaczenie problemów..
Głowy za to nie dam - ale wiem, że:
- portal startuje od zera
- cieszy się popularnością (dużą)
- moi teściowie (dziadkowie) odnaleźli znajomych po latach - i chyba o to w tym wszystkim chodzi.
- ja też znalezłem kilku znajomych
arekp - 08-01-2008, 23:01
Dzieki za link. ze strony glownej w zyciu bym tam nie trafil ... ale widac jestem zbyt techniczny
6 mln zarejestrowanych kont robi swoje, to fakt jednak ja przyczyne problemow wydajnosciowych widze w innym miejscu - o czym jawnie pisze w tym watku
[ Dodano: 2008-01-08, 23:03 ]
ps. trafilem do newsow! Ale pod haslem 'wiadomosci' w tego typu serwisie spodziewalbym sie raczej dostepu do wewnetrznego systemu messagingu niz newsow
jawlo - 08-01-2008, 23:09
arekp napisał/a: | Dzieki za link. ze strony glownej w zyciu bym tam nie trafil ... ale widac jestem zbyt techniczny
|
To jak Ty tam wchodzisz? Przez piwnice?
Ale sam potwierdzasz, że tam wchodzisz - i "obciążenie" generujesz.
Pewnie się tam nie spotkamy... ja nauki pobierałem w południowej Polsce.
arekp - 08-01-2008, 23:16
Nie spotkamy sie z prostego powodu ... nie mam tam konta
Wszedlem na strone glowna zaskoczony tym co napisales o ilosci userow. Przeczytalem informacje na grafice i wyszedlem, po tym jak dales link probowalem odszukac dzial z newsami ... i pogenerowalem ruch. Ale ja jestem okropny Nie dosc, ze psiocze na miejsce kultu to jeszcze ruch tam generuje
Przez chwile zastanawialem sie czemu serwisy dostarczajace mi aktualnosci jeszcze nie trabily o ilosci kont, ale to pewnie dlatego ze nie da sie tam dobic
stanik - 08-01-2008, 23:22
ja się tu zgodzę z Arkiem, trochę chyba ktoś dał ciała i jeszcze to tłumaczenie teraz, że jak liczyli obciążenie to nie spodziewali się 6 mln użytkowników, gdy podobno angielski odpowiednik NK ma 19 mln
A pytanie do Arka (albo kogoś kto wie), czy oni kupili sobie całkiem nową serwerownie, czy w tym samym miejscu gdzie byłą stara wrzucili nowe maszynki? No i może wiecie kto jest dostawcą tych maszynek?
Pozdrawiam
arekp - 08-01-2008, 23:40
Kupili troche maszynek ADAX. Nie maja wlasnej serwerowni - choc ciagle o niej pisza jak by to byla ich - tylko korzystaja z uslug datacenter. Obecnie sa w ATM, ale slyszalem ze planuja przeniesc sie do Beyond.
[ Dodano: 2008-01-08, 23:43 ]
W temacie ilosci uzytkownikow tego typu serwisow kilka slow o pierwowzorze ponizej.
Cytat: | (...)Classmates Web site in the United States (www.classmates.com), the company serves more than 50 million registered accounts(...) |
Jak widac NK jest smiesznie malym serwisem z ogromnymi problemami technicznymi
|
|
|