[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jeśli nie Lancer to co czyli jakie inne autka rozważaliście?
kotakot - 01-12-2008, 19:44
sla napisał/a: | Widzieliście nową Mazdę 3? To chyba najładniejszy obecnie samochód w swojej klasie . |
Ładna Jak na hatchbag oczywiście ;P W ogóle Mazdy są bardzo ładne wizualnie (nie dla mnie jednak z uwagi na bardzo mało miejsca z przodu)
Pzdr
michalek_p - 02-12-2008, 11:03
Ja brałem pod uwagę:
1) Huyndai i30 - najładniejsze wnętrze (konsola wg mojej żony) i atrakcyjna cena
2) Toyota Corolla 1.6 - przywiązanie do marki i jakość serwisu
3) Mazda 3 - troche za nudna
4) Lancera
Lancer wygral głównie ze względu na ilość miejsca w środku i wygląd zewnętrzny.
Poprzednio jeździlem przez kilka lat Avensisem i do niego porównywałem inne samochody pod względem wielkości (a miejsca miał sporo).
Mógłby mieć troche lepsze plastki w środku ale i tak nie są najgorsze.
Nie wiem czy ktoś z Was widział nową Toyote Corolle w wersji Terra - tej najtańszej - to dopiero porażka - nawet podłokietnik ma plastikowy a gałka zmiany biegów jakaś gumowa brrr.....(wyższe wersje są okej)
el_diablo - 05-12-2008, 17:24
Witam
Zamówiłem właśnie nowego Sportbacka ze skrzynią CVT. Rozglądając się za samochodem brałem pod uwagę tylko automaty. Przymierzałem się do następujących wozów:
1. Lancer - z uwagi na cenę, wyposażenie i wygląd.
2. Golf IV - odstraszył czasem oczekiwania rzędu 6 m-cy na modele z silnikiem TSI.
3. Skoda Octavia - niestety brak przystępnych cenowo automatów w ofercie wyprzedażowej. Wersja po liftingu całkiem przyjemna.
4. Opel Astra - najtandetniejsze wnętrze ze wszystkich oglądanych samochodów.
5. Ford Focus - przyjemny w środku, ale czas oczekiwania ok. 4 m-ce.
6. Kia Ceed - najkorzystnieszy cenowo, ale koszmarnie odczuwa się w nim nierówną nawierzchnię.
7. Honda Civic 4d - tańsza od Lancera i wg mnie ładniejsza w środku. Na papierze także ekonomiczniejsza i dynamiczniejsza. Do tego dostępna prawie od ręki. Wadą może być płytki bagażnik z wąskim otworem załadunku. Wybrałbym Hondę gdyby nie to, że żonie zdecydowanie się nie spodobała.
Ostatecznie wygrał Lancer. Ma fajne zawieszenie, dobre wyposażenie i w miarę sporo przestrzeni w środku. Mozliwość przewiezienia większych przedmiotów po złożeniu kanapy to też cenna rzecz. Wada jaką zauważyłem podczas jazdy testowej to niezbyt dobre wyciszenie wnętrza, ale tragedii może nie będzie. Osiągi na papierze wersji CVT także nie są rewelacyjne, ale zobaczymy jak to bedzie w praktyce.
Samochód ma przypłynąć do kraju 31 stycznia.
Pozdrawiam
krzychu - 05-12-2008, 17:29
A ktoś się przyglądał Bravo z 1,4 T-Jet 150 KM? Ciekawa jednostka benzynowa.
Krzychu
Radassss - 06-12-2008, 11:23
ja bralem pod uwage:
1. zdecydowanie numerem jeden byla MAZDA 6 (kupowana przez brokera swietnie wyposazona z silnikem 2.0 kosztowala ok 75000 ale jak kurs euro byl 3,30 sie spoznilem o tydzien gdzies no i teraz kosztuje 85000 a zalozenie bylo takie ze nie wydajemy na samochod wiecej niz 70000 wiec i tak juz 5000 drozej ale raz sie zyje) no niestety ze wzgledu na kurs euro odpadla na finiszu
2. Opel Vectra 1,8 podobne wyposazenie jak Lancer po wszelkich upustach troche ponad 70000 ale pelno tego na ulicach kazdy ma taki sam samochod...
3. Fiat Bravo ale fatalne siedzenie ma jakbys na krzesle siedzial a poza tym to fiat, mam przykre doswiadczenia
4. Skoda Octavia ale te ceny... za 1,8TSi przyzwicie wyposzonym ponad 80000 nie dam tyle za Skode...
5. Seat Leon cos mi w nim nie pasowalo tak zamo jak w Toledo...
.........................
powiem jeszcze ze odrazu odrzucilem Toyote nawet tam nie szedlam jak widze corolle na ulicy to mi sie drobne nie zgadzaja, wyglada jakby cieta tasakiem przez japonskiego kucharza
..........................
wiec w finale byly 6, Vectra i Lancer sedan, sportback jakos do mnie nie przemawia zreszta zawsze mi sie bardziej podobaly sedany, ale to kwestia gustuu
w salonie Mitsu trzeba bylo sie zjawic z ofertna Opla i troche z ceny spuscili dorzucili troche dupereli no i padlo na Lancera, zreszta odrazu mi sie spodobal wyglad rewelacyjny, no i zawieszenie swietnie sie prowadzi, duzo miejsca w srodku, troche glosny, ale najwyzej sie mate do bagaznika wrzuci, no i jak to moj kumpel powiedzial teraz to pelen lans , maly bagaznik jest nie wazny do wozenia rzeczy mam jumpera , a na wakacje sie jedzie raz w roku, no nie wiem jeszcze gdzie bede snowboard wozil, ale cos na dach sie zamontuje przydala by sie dziura w podlokietniku z tylu i skarpeta na narty ale jakos to przezyje
pozdro dla wszystkich
piomic - 06-12-2008, 12:32
Radassss napisał/a: | odrzucilem Toyote nawet tam nie szedlam jak widze corolle na ulicy to mi sie drobne nie zgadzaja, wyglada jakby cieta tasakiem przez japonskiego kucharza | Mnie w corolli rozwalił przód: maska-światło-zderzak wygląda jak zwały tłuszczu na brzuchu starszej pani.
Radassss napisał/a: | przydala by sie dziura w podlokietniku z tylu i skarpeta na narty ale jakos to przezyje | Co racja to fakt.
macadoshis - 10-12-2008, 10:21
Ponieważ mój budżet był dość ograniczony oraz nie brałem pod uwagę koreańskich aut, wybierałem pomiędzy następującymi autami
- Citroen C4
Po wizycie w salonie odpadł ze względu na ciasnotę i niewygodę za kierownicą
- Opel Astra GTC
Tandetny wygląd środkowej konsoli
-Seat Leon
Surowe, ponure wnętrze
-Ford Focus
Dobra cena, dobre wyposażenie ale pełno tego na drogach i główna wada jak dla mnie to brak odczytu MP3 w standardowym CD
-Peugeot 308
Brak zauważalnych wad i dobra cena, główny przeciwnik Lancera
-Lancer
Od początku był moim faworytem ze względu na wygląd i markę oraz bardzo dobre wyposażenie standardowe ale był ciut za drogi i zniechęcał mnie bardzo długi okres oczekiwania na auto, z pomocą przyszło same Mitsubishi obniżając ceny w listopadzie oraz to że u dilera stał akurat taki model jaki chciałem i był do wzięcia od ręki
basik - 11-12-2008, 00:19
Ja przed kupnem wahałem się między:
Audi a4 (2004-2005)
Golf V
Ale gdy zobaczyłem lancera sportback'a to od razu wiedziałem że chciałbym taki wózek
lukasz - 13-12-2008, 23:16
ja złapałem przez ostatni tydzień faze na KIA cee'd SW no ale poszliśmy dzisiaj z żoną do salonu w Łodzi i wsiedliśmy do niego. pomacaliśmy troche i co? cholernie dużo plastiku;/ wróciliśmy do lancerka i wyjdzie pewnie invite:)
jak z esp w lancerze, jest? czy oni mają ten swój system astc? to to samo?
el_diablo - 14-12-2008, 00:15
Pod względem ilości plastiku to lancer nie odbiega chyba zbytnio od ceed'a...
ElemenT - 14-12-2008, 00:23
teraz wszystkie te auta takie plastikowe
także raczej żadna marka z tych normalnych nie odbiega ilością plastiku od reszty
inne marki nienormalne to wyższa półka czyli merce i bmw gdzie np jak jest listwa niby aluminiowa (jak w lancerze) to tam jest aluminiowa a nie plastik robiony na aluminium
lukasz - 14-12-2008, 00:27
no nie wiem musze jeszcze raz usiasc w lancerze i przejechac sie nim bo jednak wydawalo mi sie ze ceed ma wiecej hehe
irekmiecz - 14-12-2008, 00:44
Jeszcze rok nie minoł jak stałem się posiadaczem SPACE STARA a już rozglądam się na co mógłbym się przesiąść za jakiś czas. Funkcjonalność tego auta postawiła (moim zdaniem) wysoką poprzeczke konkurencji. Nowy LANCER zewnętrznie jest dla mnie poprostu piękny lecz gdy wsiadłem do środka euforja nieco opadła, niby super ale jakoś bez zachwytu. Nie siedziałem wnim lecz oglądając zdjęcia zwłaszcza wnętrza uwage moją przyciąga HYUNDAI I30 zwłaszcza w wersji CW . Różnica w cenie jest tu też istotna.
Anonymous - 14-12-2008, 10:35
lukasz napisał/a: |
jak z esp w lancerze, jest? czy oni mają ten swój system astc? to to samo? |
Tak to to samo. ESP jest w standardzie od wersji invite w górę. Naprawdę rewelacyjna sprawa. Miałem okazję się niedawno przekonac Zdążyłem tylko sobie uświadomic, że zaraz mi tył ucieknie na łuku drogi (ślisko, lekko zahaczyłem o krawężnik) gdy system zadziałał na ułamek sekundy i ustabilizował auto -byłem ogromnie (pozytywnie) zaskoczony reakcją systemu. Ja nie zdążyłem nawet zareagowac kierownicą.
Aby nie było całkiem OT napiszę, że brałem pod uwagę Leona 1,9TDI z pakietem SportUp (żywsze wnętrze z chromowanymi dodatkami i sportowymi fotelami w kolorze bordo-czerwonym). Ale jak wszedł do sprzedaży Lancer to ...
krzychu - 14-12-2008, 11:12
Znaczy to raczej nie jest to samo ale działa po to samo (pewnie są jakieś różnice). Bo ESP jest chyba zastrzeżone dla Daimler AG i należało by od niego kupić ten system, a tak jak sobie zrobią swój muszą go inaczej nazwać. Ogólnie system bardzo prosty w działaniu cały trik jego pracy w odpowiednim wysterowaniu i dostosowaniu do samochodu np. Jak widziałem jak na slalomie zaingerował w Passacie to nie chciał bym go mieć w swoim samochodzie.
|
|
|