[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie
apikus - 02-12-2008, 18:07
Jeśli PB95 ma wyższą kaloryczność to to co napisałem jest błędem. Jednak w praktyce samochód spala mniej. Oczywiście porównując te same warunki jazdy. Przynajmniej w moim przypadku. Ja nie mam zamiaru nikogo przekonywać do takiej czy takiej benzyny. Każdy może jeździć na tym co chce.
jaca71 napisał/a: | Dla samochodu, który jest przystosowany do jazdy na E91 a zalecane ma E95 wlanie E98 jest bezcelowe. |
Tu masz na myśli swój samochód? Przystosowany do rynku północnoamerykańskiego?
W tym wypadku się zgodzę. Jednak ja mam jako podstawową PB95 i jazda na PB98 jest jak najbardziej wskazana.
Cytat:
"Dynamic 98 i Dynamic Diesel już w sprzedaży
Dziś, na stacjach Grupy LOTOS w Poznaniu, rozpoczęła się sprzedaż nowych paliw typu premium.
Zaawansowane paliwa Dynamic (benzyna oraz olej napędowy) dzięki unikalnej recepturze zdecydowanie poprawiają dynamikę, czas reakcji i osiągi samochodów pozwalając na pełne wykorzystanie mocy silnika oraz lepsze przyspieszenie."
Myślisz, że kłamią? Czy to "chłyt martetingowy"
Nie piszę tego , aby pokazać kto ma racje, bo widać ja się mylę.
Zgadzam sie także, że podstawowym warunkiem jest jakość benzyny dlatego "lepszym" napisałem w cudzysłowiu.
Pozdrawiam
Andrzej
krzychu - 02-12-2008, 19:18
A mi się wydaję że po prostu przy produkcji 98 czy popularnych V-power, ultimate, verva po prostu bardziej się przykładaja i mniej kantują jak na 95 i dlatego moga wyjść niższe spalania bo paliwo jest lepsze po prostu chodz z teorii to nie wynika. Lepsze wyniki można także uzyskać przy silnikach z bezpośrednim wtryskiem i/lub turbiną bo wtedy wychodzi na jaw że 98 ma mniejszą zdolność do samozapłonu i wytrzymuję większa kompresje (bo o tym mówią nam oktany) i to jest potwierdzone badaniami. Przy zwykłych silnikach wychodzi tylko to ze na 98 mniej kantuja. Takie moje zdanie.
Super jest na gaźniku bo od razu czuć gorsze paliwo i fakt faktem np. Duży Orlen (nie na bluzg) ma dobre paliwo a "Bliska" obok (niby też z Orlenu) już auto muli. Na po cepenowskich orlenach też się zdażyło że bym się zabił bo auto się z 3-jki z górki do wyprzedzania nie chciało zebrać a pod górę to musiałem 2-jki szukać. Od tamtego czasu tankuje na BP i zawsze jest ok. Tutaj też ma uraz to shell-a raz zatankowałem i muliło nigdy więcej.
Krzychu
tomekrvf - 02-12-2008, 22:37
A ja jestem po raz kolejny pod ogromnym wrażeniem tych którzy czują róznice po zalaniu niby lepszego paliwa typu Vpower, 98 oktanów itp.
sla - 02-12-2008, 23:08
apikus napisał/a: | Jednak ja mam jako podstawową PB95 i jazda na PB98 jest jak najbardziej wskazana.
|
Jeżeli paliwo PB95 ma deklarowaną ilość oktan to tankowanie PB 98 jest bez sensu i powoduje tylko większe spalanie.
jaca71 - 03-12-2008, 00:05
apikus napisał/a: |
jaca71 napisał/a: | Dla samochodu, który jest przystosowany do jazdy na E91 a zalecane ma E95 wlanie E98 jest bezcelowe. |
Tu masz na myśli swój samochód? Przystosowany do rynku północnoamerykańskiego?
W tym wypadku się zgodzę. Jednak ja mam jako podstawową PB95 i jazda na PB98 jest jak najbardziej wskazana.
|
Na początek dwa linki:
1. http://en.wikipedia.org/wiki/4b11
2. http://mitsubishicars.com...cs.do?loc=en-us
W pierwszym możesz się zapoznać z danymi rodziny silników 4B1. Widać tam że silnik 4B11 ma kompresję tylko 10:1 ale już 4B10 i 4B12 mają 10,5:1. Z drugiego linku można wyczytać jaka jest minimalna liczba oktanowa dla tych dwóch silników 4B11 i 4B12 czyli min 87 (odpowiednik europejskiej normy to E91) Myślisz że z jakiegoś tajemniczego powodu silnik 4B10 nie może jeździć na tej benzynie?
Cytat: | Cytat:
"Dynamic 98 i Dynamic Diesel już w sprzedaży
Dziś, na stacjach Grupy LOTOS w Poznaniu, rozpoczęła się sprzedaż nowych paliw typu premium.
Zaawansowane paliwa Dynamic (benzyna oraz olej napędowy) dzięki unikalnej recepturze zdecydowanie poprawiają dynamikę, czas reakcji i osiągi samochodów pozwalając na pełne wykorzystanie mocy silnika oraz lepsze przyspieszenie."
Myślisz, że kłamią? Czy to "chłyt martetingowy"
|
Tak długo jak chociaż jeden samochód jeżdżący po drogach będzie lepiej jeździł na E98 niż na E95 tak długo nie jest to ani kłamstwo ani "chłyt marketingowy". A przykładem niech będzie Lexus IS250 który ma kompresje 12:1 i zalecana benzyna to E98 ewentualnie taki cudak http://mitsubishicars.com...cs.do?loc=en-us tyle że tam jest turbo tak samo jak Ralliart.
Cytat: |
Nie piszę tego , aby pokazać kto ma racje, bo widać ja się mylę.
Zgadzam sie także, że podstawowym warunkiem jest jakość benzyny dlatego "lepszym" napisałem w cudzysłowiu.
Pozdrawiam
Andrzej |
Ostatnie zdanie jest tu kluczem.
krzychu - 03-12-2008, 09:37
Wszystko się zgadza jeśli mówimy o 95 która faktycznie jest 95 to wszystko się zgadza. Ale moim zdaniem dobrej 95 to tylko na dobrych stacjach można szukać (chodź i tak nie zawsze). A na reszcie będzie różnica między 95 i 98 bo po prostu jest mniej kantowana. I tak jak mówiłem różnica jest na pewno na silnikach z bezpośrednim wtryskiem (np. FSI VW są mierzalne różnice) silniki turbo oraz z dużą komresją dla reszty silników jeśli mamy dobrą 95 nie opłaca się lać droższego paliwa.
Krzychu
jaca71 - 03-12-2008, 12:14
Słusznie prawisz że realia rozbiegają się z rzeczywistością, ale tylko w naszym kochanym kraju. Wszędzie indziej praktyka w wystarczającym stopniu potwierdza teorię.
A, i jeszcze jedno nie będę się wypowiadał o wschodnich krajach bo tam nigdy nie jeździłem.
apikus - 04-12-2008, 12:06
jaca71 napisał/a: | W pierwszym możesz się zapoznać z danymi rodziny silników 4B1. Widać tam że silnik 4B11 ma kompresję tylko 10:1 ale już 4B10 i 4B12 mają 10,5:1. Z drugiego linku można wyczytać jaka jest minimalna liczba oktanowa dla tych dwóch silników 4B11 i 4B12 czyli min 87 (odpowiednik europejskiej normy to E91) Myślisz że z jakiegoś tajemniczego powodu silnik 4B10 nie może jeździć na tej benzynie? |
apikus napisał/a: | Tu masz na myśli swój samochód? Przystosowany do rynku północnoamerykańskiego?
W tym wypadku się zgodzę. |
Przecież napisałem, że się zgadzam z tym.
Mój silnik to 4A91 i w instrukcji jako podstawowe jest paliwo PB95, więc 98 mu nie szkodzi.
Ja jeżdże na 98, bo uważam, że to paliwo jest lepsze jakościowo i tak już zostanie.
Pozdrawiam
Andrzej
jaca71 - 04-12-2008, 13:56
Trochę mnie nie zrozumiałeś. Chodziło mi o pokazanie że Europejski silnik 1.8 4B10 jest praktycznie tej samej konstrukcji i z podobną kompresja co amerykańce. Że tak samo jak jego bracia 2.0 i 2.4 (a tego 2.4 nie ma czasem w nowym Outlanderze?) może jeździć na E91, tyle że tego paliwa nie ma na rynku Europy. Producent w instrukcji podaje minimalne wymogi paliwa na jakim może jeździć dany samochód, ale nie bierze tego ot tak z kapelusza tylko odnosi się do rynku na którym samochód jest sprzedawany.
Jeśli masz tak napisane:
Cytat: | Mój silnik to 4A91 i w instrukcji jako podstawowe jest paliwo PB95 |
to znaczy że nie ma sensu lać Pb98.
A paliwo E98 nie jest lepszej jakości jest takiej samej tyle że ma wyższą liczbę oktanową.
Paliwa typu V-Power, Suprema, Verva itp. mają dodawane uszlachetniacze środki piorące i one faktycznie są lepsze gatunkowo. V-Power z tego co pamiętam da się tez kupić w wersji 95.
Jeśli paliwo będzie w okolicy 95 oktanów a drugie w granicy 98 - nie odczujesz żadnej różnicy.
Edit:
I tak na koniec:
4A91
[edit] Specifications
Engine type — DOHC 16v, MIVEC, ECI multiple
Displacement — 1499 cc
Bore — 75.0 mm
Stroke — 84.8 mm
Compression ratio — 10.0:1
Power — 80 kW (109 PS) at 6000 rpm
Torque — 145 N·m (107 ft·lbf) at 4000 rpm
Nie widzę powodu by lać do niego 98 Bez obrazy.
apikus - 05-12-2008, 08:46
jaca71 napisał/a: | Nie widzę powodu by lać do niego 98 Bez obrazy. |
Nie odbrażam się. Dla mnie powód jest jeden, a może dwa. Taka sama cena jak 95 i niższe spalanie.
Pozdrawiam
sla - 05-12-2008, 11:15
apikus napisał/a: | niższe spalanie.
|
Przy PB98 spalanie jest właśnie wyższe ponieważ jest to paliwo mniej kaloryczne.
krzychu - 05-12-2008, 13:12
Możesz rozwinąć myśl i podać dlaczego jest mniej kaloryczne albo z czego to wynika?
Krzychu
jaca71 - 05-12-2008, 13:47
Po krótkiemu to może zacytuję:
Po pierwsze ważne jest, aby zastanowić się nad liczbą oktanową paliwa. Zgodnie z definicją liczba oktanowa to wyznaczana w warunkach laboratoryjnego testu w oparciu o wzorcowy silnik wartość, określająca własności przeciwdetonacyjne paliw lekkich. W tej definicji nie ma ani słowa o mocy silnika - stąd też przekonanie, że paliwo o większej liczbie oktanowej daje większą moc jest z zasady błędne. Co więcej - większość dodatków przeciwdetonacyjnych (a więc podnoszących liczbę oktanową) spalając się dostarcza mniej energii niż typowa lekka benzyna. Niestety wraz z wzrostem liczby oktanowej paliw moc wytwarzana z nich spada - chyba że system sterowania silnika potrafi "wykryć" fakt, że paliwo ma więcej oktan i przyspieszy zapłon, podnosząc sprawność silnika, a co za tym idzie - moc. Ogólnie paliwa o wyższej liczbie oktanowej znajdują zastosowanie w silnikach, w których przeróbki mogą prowokować spalanie detonacyjne - silnikach o wysokiej kompresji, turbodoładowanych, z nitro. Silniki niewysilone powinny raczej być zasilane paliwem o niższej, dopasowanej do nich liczbie oktan. Inaczej efekt może być odwrotny do zamierzonego - i to zarówno w mocy jak i w portfelu. Jeżeli Twoje auto nie spala detonacyjnie na paliwie o liczbie oktanowej 95 - to raczej paliwa 98 nie dadzą ci nic. Osobną kwestią jest na ile skuteczne są oferowane na stacjach benzynowych dodatki do paliw - przy zastosowaniu w motosporcie zwykle nie należy spodziewać się po nich efektów innych niż psychologiczne. Dodatki takie są przeznaczone do czyszczenia układów wtryskowych czy nieznacznego podnoszenia liczby oktanowej paliw i jako takie nie są adresowane do wyczynu - nawet w rozumieniu amatorskim.[/i]
krzychu - 05-12-2008, 14:03
Sensowne to wytłumaczenie. Więc przyszłe pomysły o tankowaniu 98 są bezsensowne lepiej na lepszej stacji 95 niż na gorszej 98. No i łudźmy się że paliwo na polskich stacjach odpowiada europejskiemu.
Krzychu
apikus - 05-12-2008, 22:03
Cytat:
"Minimum liczby oktanowej według normy RON dla BP Ultimate 98 wynosi 98. Standardowa benzyna dostępna na rynku polskim ma 95 oktanów. Ta różnica w liczbie oktanowej oznacza, że BP Ultimate 98 umożliwia wydajniejszą pracę silnika, lepsze osiągi i mniejsze zużycie paliwa, zapewniając jednocześnie ochronę silnika. "
Co kraj to obyczaj.
|
|
|