To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Czujniki parkowania - cofania.

RalfPi - 17-05-2012, 16:32

Ja bym się nie przejmował.. i tak za jakiś czas gwarancja Ci wygaśnie.. a prawdopodobieństwo, że w tym czasie coś się z elektryką będzie dziać... i zrzucą to na "złe podłączenie zewnętrznego urządzenia.." jest bardzo znikome.
Pozdrowienia!
PS Poczekaj może jeszcze na opinię "starszyzny plemiennej" ;)

RYBOSTWOR - 17-05-2012, 17:22

A ja bym najpierw proponował przeczytać w OWU, czy w przypadku pożaru auta wypłacą odszkodowanie, i czy źródło ognia musi być zewnętrzne czy wewnętrzne. :mrgreen:

PZDR
Rybostwor

simij - 24-05-2012, 12:05

Czy ktoś z szanownych Mitsumaniaków wie gdzie można założyc czujniki parkowania w Krakowie poza ASO (o ile wogóle warto szukać innego miejsca)? W ASO założenie czujników to 980pln. (Auto-krak)
henryko - 08-06-2012, 11:31

Ja z kolei mam prośbę do wszystkich którzy sami zakładali czujniki parkowania do Lancera SB. Czytałem wszystkie wypowiedzi na temat zakładania czujników ale nikt precyzyjnie nie opisał w którym miejscu podłączyć centralkę czujników - wiem że gdzieś do wiązki czy kostki od haka ale moje pytanie brzmi o podanie precyzyjnego miejsca. Może ktoś ma dokładny opis lub zdjęcie jak to jest podłączone? :oops:
Danycool1 - 25-07-2012, 12:42
Temat postu: Elektromagnetyczne czujniki parkowania
Witam ,mogę się pochwalić nowym parktronikiem, szkoda mi było wiercić otwory pod std zestawy,więc doszedłem wniosku z ze warto zaryzykować.
Na forach różnie chwalą ten system,

http://moto.allegro.pl/cz...2454374533.html

Z montażem nie było problemów , zajęło mi to ok 1h na parkingu przed blokiem ,niestety nie miałem telefonu pod ręką więc nie będzie fotek, EPS działa prawidlowo
Jak by się ktoś zdecydował, służę poradą.
Pozdrawiam Daniel

henryko - 25-07-2012, 18:15

A jak się sprawują te czujniki - czy są dosyć dokładne - czy nie przekłamują. Robiłeś jakieś próby typu słupek o takim fi nie widzi i.t.p. Na jakiej wysokości je zamontowałeś?
Danycool1 - 26-07-2012, 09:54

Jak do tej pory jestem zadowolony, sygnał zaczyna pikać w odległości ok 40cm--sygnał stopu ok 5cm, sprawdzony pod betonowym płotem działa,nawet pod niewielkim kątem łapie przeszkodę .Starałem się montować w\g opisu czuli w najbardziej wysunięty element zderzaka
W sedanie nie ma problemu bo jest delikatna wypustka idąca nad odblaskami i ramką tablicy.
Zapomniałem dodać , ze wykrywa ciało , a nie jestem cyborgiem wiec chyba jest dokładny.Pozdrawiam Daniel

Luk - 26-07-2012, 10:43

Danycool1 napisał/a:
sygnał zaczyna pikać w odległości ok 40cm--sygnał stopu ok 5cm

No to dużo lepiej, niż w ultradźwiękowych.
Bo zakres 150-20 cm jest moim zdaniem bez sensu (zaczyna piszczeć ciągłym wtedy, gdy właśnie potrzebna jest dokładność)

Danycool1 - 26-07-2012, 10:50

W tym przypadku są 3 zakresy
1-wykrycie przeszkody
2-zbliżanie się do granicy
3-stop

Lucas123w - 26-07-2012, 13:24

Danycool1 jak byś mógł tak mniej więcej napisać pod co się podpinałeś i jak kable położyłeś, lub wrzuć jakąś fotkę jak to wygląda po montażu.
Danycool1 - 26-07-2012, 23:16

Kable podpięte pod biały i zielony pierwsze z prawej strony w kostce wer. USA czyli 2xlampa wstecznego, ale łatwo spr,zapinasz wsteka i sprawdzasz miernikiem gdzie masz zasilanie.kable wstępnie puszczone górnej belce bagażnika , do prawej lampy tej w nadkolu,bo niestety z tej strony był korek przez który puściłem kabelek z centralką ,postaram się rano cyknąć fotkę

Fotki może nie są rewelacyjne ale są
http://www.fotosik.pl/pok...6474414b11.html

http://www.fotosik.pl/pok...a7dbdbc8b8.html

czekam , w weekend powinienem jakoś to sprytnie zamaskować

prosto - 08-09-2012, 11:37

czy ktos ze slaska montował czujniki cofania (tradycyjne punktowe, nie ten tasmowy) ? jaki koszt? (wraz czujnikami czy bez ? ), jakie serwisy polecicie ?
mjsystem - 09-09-2012, 08:00

prosto napisał/a:
czy ktos ze slaska montował czujniki cofania (tradycyjne punktowe, nie ten tasmowy) ? jaki koszt? (wraz czujnikami czy bez ? ), jakie serwisy polecicie ?

Zadzwoń do ASO w Tychach, mi tam montowali(800zł), ale jak masz kogoś, kto Ci pomoże to sam dasz radę, żadna filozofia, a zapłacisz za samo urządzenie, czyli połowę ceny.

Luk - 09-09-2012, 15:58

mjsystem napisał/a:
ASO w Tychach, mi tam montowali(800zł)

Ile?!? 800zł?? Jezu...
Mi, jak kiedyś się dowiadywałem w serwisie, to powiedzieli chyba 200 zł za montaż... Oczywiście urządzenie sam kupuję.

qbuss - 04-10-2013, 13:37

Witam, odświeżę trochę temat. Czy ktoś z Was montował czujniki parkowania podpinając je pod MMCS? Czy jest w ogóle taka możliwość? Zastanawiam się nad montażem kamerki cofania albo czujników parkowania, ale chciałbym właśnie do tego wykorzystać ekran, który mam fabrycznie w samochodzie.