[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A 2.0] Hamulce!!
clown79 - 12-11-2010, 06:03
podpinam sie kupilem gala wymagal malowania a sympatyczny lakiernik pomalowal mi za friko szczeki hamulcowe od tej pory tak mi sie wydaje ze po pomalowaniu prawe kola tyl i przod przod znikomo sie grzeja tak jakby tloczek sie do konca nie cofal tylne kolo bardzo dodam ze pedal twardy i hyta odrazu abs dziala przy ostrym hamowaniu ... jest tam jakis bzeczyk? i czy jakas kontrolka powinna sie zapalic? czy to wina pomalowania czy mam powazniejszy problem pozdrawiam dodam ze jak stane na sprzegle pod lekka gorke to nie musz trzymac hamulca tak same z siebie trzymaja...
Owczar - 12-11-2010, 10:45
clown79, zdejmij zaciski, przeczyść tłoczki, przesmaruj specjalnym smarem (dostaniesz w sklepie motoryzacyjnym). Może to mieć związek z malowaniem, ale nie musi. Być może tłoczki przyrdzewiały. Warto też wymienić płyn hamulcowy.
clown79 - 14-11-2010, 05:38
dzieki owczar
bartezr - 01-12-2010, 20:27
mam pytanko... podczas ostatnich mrozow zauwazylem ze kontrolka od hamulca recznego caly czas sie swieci. myslalem ze to reczny nie odbija mimo ze zaciagnalem go dopiero po wejsciu do auta. z hamulcami wszystko jest dobrze, w takim sensie, ze hamuja tak samo jak wczesniej zarowno reczny i nozny. plyn hamulcowy rowniez jest na dobrym poziomie. czy ktos wie co to moze byc
fj_mike - 01-12-2010, 20:30
bartezr, albo czujka ręcznego nawaliła albo niski poziom płynu. Odkręć pokrywę zbiorniczka, sprawdź poziom płynu i pływak.
sveno - 02-12-2010, 00:57
bartezr napisał/a: | kontrolka od hamulca recznego caly czas sie swieci |
ta kontrolka nie jest tylko od ręcznego, tak jak napisał fj_mike moze sygnalizować niski poziom plynu hamulcowego, ale także znaczące zużycie klocków hamulcowych i konieczność ich wymiany
robertdg - 02-12-2010, 08:28
sveno napisał/a: | ale także znaczące zużycie klocków hamulcowych i konieczność ich wymiany | w sensie niskiego poziomu płynu tak, w sensie bezwarunkowej informacji nie.
bartezr - 04-12-2010, 16:07
dzieki bardzo za informacje... po weekendzie zabieram sie za szukanie przyczyny, mam nadzieje ze to tylko czujka ma zwarcie....
Anonymous - 17-12-2010, 10:06
bartezr napisał/a: | mam pytanko... podczas ostatnich mrozow zauwazylem ze kontrolka od hamulca recznego caly czas sie swieci. myslalem ze to reczny nie odbija mimo ze zaciagnalem go dopiero po wejsciu do auta. z hamulcami wszystko jest dobrze, w takim sensie, ze hamuja tak samo jak wczesniej zarowno reczny i nozny. plyn hamulcowy rowniez jest na dobrym poziomie. czy ktos wie co to moze byc |
Witaj bretezr. I jak tam twoja kontrolka od hamulca ręcznego?? Ja u siebie zauważyłem podobny przypadek, tyle że u mnie nie świeci się cały czas tylko kiedy pp przyhamowaniu przyśpieszam, zaświeci się na chwilę i potem gaśnie. Ostatnio coraz częściej się zapala i gaśnie. Muszę sprawdzić poziom płynu tak jak piszecie wyżej. Ale tak czy owak jestem ciekaw co u ciebie udało się z tym zrobić?
deejay - 17-12-2010, 10:29
może po prostu duża wilgoć w pojezdzie , i przymarzł stycznik ręcznego
marcinzam - 17-12-2010, 15:28
u mnie było tak jak pisze gregua , po dolaniu płynu już się nie zaświeciła
fj_mike - 17-12-2010, 20:57
gregua napisał/a: | u mnie nie świeci się cały czas tylko kiedy pp przyhamowaniu przyśpieszam, zaświeci się na chwilę i potem gaśnie. O |
Sprawdź poziom płynu. Kontrolka miga ponieważ czujka jest blisko poziomu minimum. Sprawdź dlaczego masz tak mało
Owczar - 18-12-2010, 03:18
U mnie było tak samo. Było już mało płynu
Owczar - 23-12-2010, 19:34
W ciągu 3 dni zapowietrzył mi się prawy przedni hamulec. Do tego stopnia, że brał dopiero za 3 razem. Póki co odpowietrzyłem. Przewód suchy z obu stron. Pompa ABS, pompa hamulcowa suche. Odpowietrznik suchy. Którędy nałapał tyle powietrza? Ubyło też płynu.
robertdg - 23-12-2010, 20:04
Owczar, podnieś gumke przeciwpyłowa na zacisku - sprawdź czy nie ma tam płynu
|
|
|