[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Wycieraczki szyby przedniej.
michaello - 26-05-2010, 09:15
krzychu napisał/a: | W każdym razie odradzam wszystkim BOSCHA. |
Osobiscie nigdy z BOSCHem nie mialem problemow, stosuje je od kilku lat i nawet teraz mam je zalozone. Nie skrzypia, dobrze zbieraja i zadnych zarysowan na szybie.
krzychu - 26-05-2010, 14:53
To mi zarysowały szybę, od nowości źle zbierały... Ciche to fakt ale bardziej rozmazują niż zbierają a po 6 miesiącach zostawiały smugę na wysokości moich oczów. NIGDY WIĘCEJ. Żeby nie było prosto z IC ze zniżką MM jakieś 80zł wybuliłem i miałem ochotę następnego dnia zwrócić je na niezgodność towaru z umową... bo miałem wrażenie że działają gorzej jak wysłużone Valeo...
sla - 27-05-2010, 13:16
Ja swoje ostatnie kupiłem w Norauto, wyprodukowane we Francji, cena za 600 ze spojlerem 34zł, 450 bez spojlera 24zł. Zupełnie przyzwoite, a na pewno lepsze od tych które mi kiedyś założyli w ASO.
scoro - 31-05-2010, 17:08
Podepnę się pod ten temat, bo mam problem prawdopodobnie z tłustą szybą, aczkolwiek nie wykluczam też innych opcji. Mam nadzieję, że mi coś doradzicie
Oto problem:
W momencie jak pada deszcz i wycieraczki pracują zostawiają za sobą tak jakby tłusty (zaparowany) ślad na całości szyby. Objawy znikają po około 1-2sek.
Czy macie pomysł czym może to być spowodowane? Tłusta szyba, pióra wycieraczek, czy może jeszcze coś innego?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
gzesiolek - 31-05-2010, 19:30
scoro, ja tak mialem w autach po natrysku wosku na myjni automatycznej i jak od razu nie szorowalem szyb z tego... no i jak dlugo masz piora na wycieraczkach niezmieniane?
scoro - 31-05-2010, 20:38
gzesiolek, pióra wycieraczek nie zmieniane od nowości czyli od 01/2009 + tyle co z fabryki śmigał
Być może zdarzyło się w tym czasie jakieś wycie z lipnym woskiem, ale ręki nie dam uciąć
Luk - 31-05-2010, 22:01
scoro,
brudna szyba + stare wycieraczki.
Jeżeli efekt smug nie znika po ok. 1 godz. ciągłej pracy wycieraczek, to znaczy, że stare wycieraczki nie dają już sobie rady z oczyszczeniem szyby z warstwy tłuszczu/brudu. Efekt występuje zwłaszcza po długim nieużywaniu wycieraczek (syf osiada na szybie).
Ja mam też wycieraczki od nowości (11.2008) i już powoli zaczynają wysiadać.
scoro - 31-05-2010, 22:33
Luk, a czy idzie czymś wyczyścić dobrze szybę ?
Znacie jakieś dobre środki?
Luk - 31-05-2010, 22:44
scoro napisał/a: | a czy idzie czymś wyczyścić dobrze szybę ? |
Ja bym najpierw umył wodą pod ciśnieniem, żeby zmyć piasek (możesz to połączyć z myciem całego samochodu na myjni samoobsługowej) a potem dowolnym preparatem do mycia szyb, jaki masz w domu...
Trik - 31-05-2010, 22:48
scoro napisał/a: | Znacie jakieś dobre środki? | Zwykły płyn do mycia okien powinien wystarczyć. Możesz też skorzystać z jakiegoś ludwika itp. rozcieńczonego w gorącej wodzie. Ja też tak mam jak myją mi autko z woskiem, ale to żadna bida, po dobrym deszczu wszystko sie wycierało, zarówno przy starych jak i teraz przy nowych wycieraczkach. Pióro po prostu ma lepszy poślizg.
Anonymous - 26-06-2010, 10:08
Panowie, czy macie jakieś sprawdzone wycieraczki ale te "płaskie" bo kurka wodna, kupiłem już drugi komplet i jest masakra chyba wrócę do tych normalnych i będzie spokój
krzychu - 26-06-2010, 10:15
Denso - nie płaskie. Nie wiem po co "płaskie". One z zasady mogą źle dociskać w rożnych miejscach i bardziej są wrażliwe na nie taki docisk siłownika jak są przystosowane.
Anonymous - 26-06-2010, 10:25
Dzięki Krzychu, właśnie te wycieraczki oglądałem, koniec z tym płaskim shitem, pozdr.
Luk - 26-06-2010, 19:38
Płaskie są dobre na zimę, bo się śnieg nie wbija w konstrukcję (bo jak się wbije i zlodowacieje, to powoduje złe dociskanie do szyby)...
Ale w poprzednim samochodzie miałem płaskie (jakieś tanie) i nie miałem kłopotów przez cały sezon. Może dlatego, że obie były w miarę krótkie (45 cm)
Anonymous - 28-06-2010, 14:20
więc płaskie zostawię na zimę:)
|
|
|