To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - MPEG-4 w telewizorze czyli co nas czeka za rok ?

jaca71 - 25-11-2011, 13:33

plecho1, kablówkę robiłem w zakładzie pracy. Dwa budynki biurowe 8 i 5 kondygnacji. Nie wziąłem za to grosza - było to w zakresie obowiązków :) nie sprzedałem żadnego gniazdka.
krzychu - 25-11-2011, 13:50

jaca71 napisał/a:

Porównuje TVP1, TVN, Polsat i co mi wychodzi?

Aaaaa no ale weź np. Polonie, VIVE.... Oczywiście nie ma tych kanałów w naziemnej, ale tam jakość jest gorsza od DVB-T.

jaca71 - 25-11-2011, 14:20

krzychu napisał/a:
jaca71 napisał/a:

Porównuje TVP1, TVN, Polsat i co mi wychodzi?

Aaaaa no ale weź np. Polonie, VIVE.... Oczywiście nie ma tych kanałów w naziemnej, ale tam jakość jest gorsza od DVB-T.

Weź pod uwagę że twój adwersarz jest zgnuśniałym dziadkiem i takiego czegoś nie ogląda. A odbiorca tychże kanałów jest statystycznie bardzo mało wybredn,y bo albo wychowany na sieciowych filmikach i divixach albo na wenezuelskich tasiemcach kręconych do dzisiaj na VHS w NTSC :P

fergul11 - 26-11-2011, 02:38

potrzebuje porady, mam problem z odbiorem HD w czasie intensywnych opadów lub wręcz krystalicznie czystego nieba , tuner HD polsat ale antena -angielska tzn owal w poziomie z perforowanego alu coś około r=80cm +-
Zresztą w czasie opadów i inne kanały SD potrafią zanikać lub krzaczyć , wezwałem serwisanta który poprawił kierunek na satelitę i zmienił konwerter na nowszy , po tym zabiegu znacznie poprawiła się jakość sygnału i teraz sedno sprawy , czy gdy zamontuję większą czaszę powiedzmy r=120cm nie będzie zanikał sygnał z satelity ?

plecho1 - 26-11-2011, 08:22

Na takiej perforowanej antenie kolega też miał problemy z n-telewizją, najgorzej właśnie było podczas opadów. Wymienił na zwykłą 90-tkę i problemy ustały. W sumie znam takie 3 przypadki, jedynie wymiana pomogła.
jaca71 - 26-11-2011, 12:50

fergul11, Tak jak kolega wyżej radzi zmień antenę na 90cm pełną parabolkę pionową. A wcześniej sprawdź czy konwerter jest lekko skręcony.
krzychu - 26-11-2011, 13:07

jaca71 napisał/a:
A wcześniej sprawdź czy konwerter jest lekko skręcony.

Od dobrego montera (zresztą sam kiedyś ustawiałem miernikiem za 4000zł) wiem, że z tym skrętem to trochę przesadzone:
- różnica jest prawie, że nie zauważalna (nawet tym mega wypaśnym miernikiem)
- te tanie konwertery mają taką fantastyczną jakość wykonania, że niekiedy na prosto lepiej odbierają niż skręcone o 6 stopni.

jaca71 - 26-11-2011, 14:26

krzychu napisał/a:
że z tym skrętem to trochę przesadzone

Masz odbiornik DVB-S? ;)
Taka uroda tego dosyłu że czasami wystarczy parę procent zysku by odsunąć sie od granicy mieć nie mieć sygnału, a to wystarczy by deszcz nie przeszkadzał łub rosnące na wiosnę liście na drzewach. ;)

krzychu - 26-11-2011, 14:38

jaca71 napisał/a:
Masz odbiornik DVB-S? ;)

Nawet 3, ale w domu. A z tymi paroma procentami przy antenie 80cm to na pewno nie chodzi o skręt konwertera coś jest nie tak np. kiepskie wykonanie anteny, kiepski kabel itd...

jaca71 - 26-11-2011, 14:49

Nie wiem czy dekoder Polsatu ma miernik sygnału ;)
Nawet tenże jakże niedokładny przyrząd powinien sporo pytającemu powiedzieć o jakości. jeszcze więcej powinien powiedzieć monter, który zmienił konwerter (penie z analogowego na cyfrowy ;) ) i pokręcił antena.
Nasza dyskusja i rady na odległość bez podstawowej wiedzy są wróżeniem z kryształowej kuli.

krzychu - 26-11-2011, 15:02

No ale teraz tak mnie natchneło... A to w Polsce odbierasz? Jeśli nie to wiązka może być słabsza (szczególnie, że jak to się śmieją Polsat "oszczędza na światłe" i dlatego mają standardowo większe anteny). Może rozwiązaniem faktycznie jest większa antena i wymiana kabla prewencyjnie.
jaca71 - 26-11-2011, 15:14

krzychu napisał/a:
No ale teraz tak mnie natchneło...

mnie już wcześniej natchło :) Ale na forach twierdzą że nie ma problemów z Cyfrowym Polsatem na wyspach...
Tak to powinno wyglądać:
http://www.satlex.de/pl/a..._w=75&diam_h=80

fergul11 - 27-11-2011, 03:53

jaca71 napisał/a:
Tak to powinno wyglądać:

no i tak to wygląda , antena od standardowego zestawu od SKY(wyspy i astra) , konwerter cyfrowy , bo po zamontowaniu przybyły dodatkowe info. i parametry na pasku , teraz mamy HOTBIRD i monter powiedział że już lepiej nie będzie .
Dla porównania moja antena jest bardziej płasko i skręcona w prawo na hotbrd. niż sąsiadów na astrę .
Zdaje sobie sprawę że to i tak mało danych dla fachowca ale...http://www.maplin.co.uk/240cm-satellite-dish-48743
to już ekstremalne rozwiązanie nad którym myślałem żeby sygnał nie zanikał :(

plecho1 - 27-11-2011, 09:36

fergul11, antena też może być źle ustawiona ale u sąsiada rodziców z taką perforowaną też tak było. Też na początku myśleliśmy że to wina ustawienia ale przy takim był najlepszy sygnał. Kiedy jednak zaczynał padać deszcz znów pojawiały się piksele. Sąsiad pojechał do sprzedawcy zestawu i rozwiązał umowę zawiązując odrazu nową na sam dekoder i kupił osobno w innym sklepie zwykłą antenę. W sklepie z N-ką sprzedawca powiedział, że mieli już kilka zwrotów tych anten z podobnych przyczyn.
Po ustawieniu nowej anteny problemy się skończyły.

fergul11 - 27-11-2011, 10:49

Dzięki Panowie za rady , bardzo pomocne i link od Jacy71 również się przyda (nie raz)