[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx
yrdn - 22-10-2007, 21:47
A tak to wyglada "na zywo" :
Krzyzak - 22-10-2007, 21:56
wyglada jakby pokrywa byla od innego motoru i postawiony dorobiony znak jest w miejscu, gdzie miala go oryginalna pokrywa
nie masz przestawionego rozrzadu
yrdn - 23-10-2007, 09:56
Krzyzak napisał/a: | wyglada jakby pokrywa byla od innego motoru i postawiony dorobiony znak jest w miejscu, gdzie miala go oryginalna pokrywa
nie masz przestawionego rozrzadu |
Mechanik sugerowal, ze moze tak byc - ale czy:
1. rozne silniki 6A13 mialy rozne znaczniki na pokrywach?
2. czy pasowalaby pokrywa od innego silnika?
PS. znacznik nr 3 jest rozjasniony przeze mnie
PhotoShopem, normalnie jest czarnym wglebieniem
Jak bedzie okazja sprawdzi sie silnik na
hamowni a narazie wystarczy mi fakt,
ze na obroty wkreca sie jak szalony
Anonymous - 23-10-2007, 13:31
TUTAJ znajdziesz fotke z podobna czarna zaslona, zrob druga taka z tego miejsca co ja i porownaj je.
swees - 23-10-2007, 17:08
6A12 nie mial kompatybilnych pokryw z 6A13?
pozdr
Krzyzak - 23-10-2007, 17:55
dobra - obejrzalem 6A13 Kunty - pokrywa pod kolektorem jest czarna
yrdn - 23-10-2007, 18:23
PLPynton napisał/a: | TUTAJ znajdziesz fotke z podobna czarna zaslona, zrob druga taka z tego miejsca co ja i porownaj je. |
Dziekuje PLPynton
-->mam taka sama pokrywe zaworow, jest czarna i jestem w domu,
nigdy nie wiadomo co sie kupuje
-->oryginalny znacznik mam wlasnie taki "niewidoczne wgłębienie",
tylko balem sie ze nikt nic nie zobaczy i ze beda sie ludzie pytac o co mi chodzi ;D
PODSUMOWANIE:
- jednak jest przestawiony i działa
- potrzebna jest konfrontacja
Tak dla informacji: o jeden zab w lewo, moze ktos zaryzykuje i da znac
czy tez lepiej pracuje
Anonymous - 23-10-2007, 21:48
Ja bym sobie poeksperymentowal, nie mam tylko kola pasowego czym odkrecic bo bez tego sie do napinacza nie dobiore a od rolki nie bede probowal bo jej potem nie zaloze. Jak bede w domu to chyba sproboje na swieta.
Anonymous - 05-11-2007, 20:17 Temat postu: Wymiana rozrządu - polska instrukcja Witam
Ostatnio z okazji wymiany paska rozrządu przetłumaczyłem moim mechanikom instrukcję wymiany rozrządu
(najpierw bez instrukcji prawdopodobnie za mocno napięli i się rolka rozleciała po 2tyś km)
dotyczy silnika 4g64SOHC
jak by ktoś był zainteresowany to służę...
pozdrawiam
Michał
swinks_UK - 06-11-2007, 00:09
jak dasz radę to puść w dziale "downloads", a tutaj daj jakiegoś linka jak już gdzieś to umieścisz.
Instrukcja się przyda, bo filozofia SOHC 4G64 i 4G63 jest podobna. W sumie w GDI mam dodatkowy wałek w głowicy, ale też postępowanie jest podobne.
Anonymous - 06-11-2007, 16:58
...niestety nie jestem moderatorem, żeby umieszczać w dziale DOWNLOAD....jeszcze
serwera FTP też nie mam - próbowałem na plikuś.pl ale opadłem z sił...
...dlatego najchętniej bym to komuś emailem dał i problemu się pozbył - niech on się martwi jak to rozpowszechnić...
pozdrawiam
Michał
saphire - 07-11-2007, 07:14
zagadaj na PW z forumowiczem wichura1 a on już będzie wiedział co dalej z tym zrobić - wichura1 rządzi działem download
Jacko1 - 06-12-2007, 16:55 Temat postu: Rozrząd Witam.
Mam pytanie czy ktoś spotkał sie z takim objawem. Po wymianie paska rozrządu i balansu dwóch napinaczy i rolki bez napinacza chydraulicznego przy obrotach ok 1000 słychać jakby któraś z rolek była zurzyta. Dzwięk podobny do piszczenia. Przy większych lub mniejszych obrotach dzwięk ten zanika.
Krzyzak - 06-12-2007, 16:59
trafienie na fabrycznie padnieta rolke jest mozliwe, aczkolwiek niezmiernie rzadko spotykane
predzej ktos za mocno napial pasek - w jakiej pozycji byl ustawiony napinacz hydrauliczny?
Jacko1 - 06-12-2007, 17:28
w jakiej pozycji to nie wiem bo zmieniali mechanicy . Widziałem tylko że ściskali napinacz w imadle i wkładali cienki drut żeby go zablokować. Na początku rolek nie zmieniałem założone zostały stare. Po odpaleniu zaczeło gwizdać więc kupiłem nowe rolki u Japaneze rolki zmienione a gwizda dalej. Może paski wadliwe i pasek tak gwizda? Nie wiem czy to jest wogóle możliwe
|
|
|