To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Stukanie w zawieszeniu

Krzysek - 13-06-2010, 19:08

Ponad 400 sztuka, tak mi powiedziano.

160zł - na zapas bym kupił za tą cenę :P

Będę w tygodniu w sklepie to podam dokładną cenę bananów firmy nipparts.

Hugo - 13-06-2010, 19:45

Krzysek napisał/a:
Ponad 400 sztuka, tak mi powiedziano.
Nieźle.
Krzysek napisał/a:
160zł - na zapas bym kupił za tą cenę
Nie wiedziałem wtedy czy to dobry towar (bo ta cena) i po roku wydaje mi się, że słyszę puknięcia z prawej strony po dodaniu i puszczeniu gazu, co może wskazywać na "banana". Ale na razie prawie ich nie słychać.
marcinzam - 17-06-2010, 20:29

dobry sposób na sprawdzenie banana wjechać na kanał pod przednie koła podłożyć jaką blokadę np. klocek z drewna i ruszyć tak żeby klocek zablokował koło wtedy druga osoba w kanale widzi luz stuki na wahaczu u mnie tak wyszedł luz banana, sworzeń latał góra duł stuki jak młotkiem o metal
Hugo - 17-06-2010, 23:39

marcinzam napisał/a:
dobry sposób na sprawdzenie banana wjechać na kanał pod przednie koła podłożyć jaką blokadę np. klocek z drewna i ruszyć tak żeby klocek zablokował koło wtedy druga osoba w kanale widzi luz stuki na wahaczu u mnie tak wyszedł luz banana, sworzeń latał góra duł stuki jak młotkiem o metal
Zgadza się. Ten sposób napewno zadziała, ale przecież łatwiej wrzucić bieg lub P w automacie niż szukać jakichś klocków :wink:
marcinzam - 18-06-2010, 09:37

tak w moim sposobie też wrzuca się bieg a klocek potrzebny po to aby koło blokowało i wtedy przy lekkim ruszaniu na biegu widać luz na sworzniu :)

[ Dodano: 24-06-2010, 13:31 ]
w tym sklepie http://www.motoneo.pl/m-M...ahacz.html#kat1
mają wahacze gięte (banany) nipparts po 150 zł ,ale czy to prawdziwa cena ,mają też wahacze monroe ,czyżby zwiększyła się liczba producentów ?

bania_85 - 06-07-2010, 20:25

Witam
U mnie też zaczeło coś stukać.
A mianowicie stuka coś w okalicach lewego koła ale tylko na nierównościach podczas skręcania w prawo. W innych przypadkach stukanie nie wystepuje.

Prosze o pomoc
Pozdrawiam

Hugo - 06-07-2010, 23:55

bania_85 napisał/a:
A mianowicie stuka coś w okalicach lewego koła ale tylko na nierównościach podczas skręcania w prawo
Sworzeń górnego wahacza, łącznik stabilizatora lub guma drążka stabilizatora.
yaro1976 - 08-07-2010, 14:43

a ja mam takie pytanie do znawców pisma, czy maglownice w Galantach maja kasację luzów, czy ta wielka śrubę można dokręcać? O so chodzi? jestem już na skraju wyczerpania nerwowego ponieważ pół zawiechy już wymieniłem, drążki i końcówki w tym roku, wszystko pracuje cicho, jednak na delikatnych nierównościach samochód mi ucieka, tzn najpierw czuje że koła skręcają, bo sam. zaczyna się przemieszczać, a dopiero po malutkiej zwłoce czuję to na kierownicy, niepewnie sam. się zachowuje, amorki w zeszłym roku wymieniane.
Jak byłem na akcji przeglądowej w Satallu, to powiedzieli mi że w zawieszeniu nie ma luzów i powinienem jeszcze raz ustawić zbieżność (która była ustawiana na początku maja po wymianie drążków (nie kupujcie drążków CTR - kicha)).

Już nie wiem kogo mam słuchać :evil: , anyway czy ta śrubą na maglownicy można kasować luz?

pzdr

Krzyzak - 08-07-2010, 22:01

można kasować luz, ale jest to ryzykowne - mały ruch i potem możesz nie opanować auta, bo będzie reagować bardzo szybko na minimalne ruchy
pitbu77 - 09-07-2010, 12:39

No to u mnie też sprawa jasna. Lewa Chiquita do wymiany :)
bania_85 - 15-07-2010, 20:28

Przymierzam sie do wymiany wahacza górnego i tak się zastanawiam czy wymienić tylko ten co jest uszkodzony, czy może odrazu oba (lewa i prawa strona) tak samo jak wymienia się amortyzatory.
Hugo - 15-07-2010, 23:35

bania_85 wymień uszkodzony. P.S. Co dokładnie się w nim zużyło, bo napewno nie obie tuleje i sworzeń jednocześnie.
bania_85 - 16-07-2010, 16:51

Najprawdopodobniej sworzeń jest uszkodzony, ale nie chce mi sie bawić w szukanie warsztatu który go wymieni. W warsztacie powiedzieli mi że wachacz 555, albo Yamato mają po ok 100 zł, więc myśle że nie ma sensu bawić sie w wymianę samego sworznia
Hugo - 16-07-2010, 17:09

bania_85 napisał/a:
W warsztacie powiedzieli mi że wachacz 555, albo Yamato mają po ok 100 zł, więc myśle że nie ma sensu bawić sie w wymianę samego sworznia
A z tym się zgadzam.
Remik - 16-07-2010, 22:24

Ja za sam sworzeń zapłaciłem po rabacie 77zł. Także gratuluje jeśli udało się wam znaleźć cały wahacz z 555 za 100zł.