[02-06]Lancer CS0 - Tarcze i klocki
puntspusy - 20-07-2009, 09:53 Temat postu: [Lancer CSO kombi] Tarcze i klocki tył Otoz w zakupiony przeze mnie niedawno aucie od momentu zakupu podczas toczenia sie auta z mala predkoscia lub podczas cofania, z tylnego kola dobiegal dzwiek jakby ktos gdzies daleko cial cos katowka !
Okazalo sie ze, klocek ktory jest w zacisku nie jest na tyle duzy aby rowno zcierac powierzchnie tarczy na calej jej szerokosci i zostawia rant szerokosci ok 2mm od gory i z 7 od dolu tarczy. Poprostu sciera jakby srodek tarczy a ranty pozostawia niestarte. Z przodu jest normalnie a z tylu tak wlasnie dziwnie.
Ten dziwny dzwiek o ktorym pisalem wyzej byl spowodowany stykaniem sie krawedzi klocka z rantem.
To pytanie do was czy tez tak macie czy poprostu ktos zalozyl za male klocki do tych tarcz ?
krzychu - 20-07-2009, 10:09
puntspusy - czemu zakładasz ciągle nowe tematy jak już istnieją podobne tematy?
Niech któryś mod to podłączy pod temat z klockami i tarczami.
Ja co prawda mam nowe klocki od niedawna ale od środka jest zauważalny rant około 7mm ale od zewnątrz to może 1mm jest. Zmierzyłem klocki które wyciągnąłem przy zmianie (prawdopodobnie były oryginalny) i mają 3cm szerokości warstwy ścieralnej.
puntspusy - 20-07-2009, 10:16
krzychu napisał/a: | ciągle nowe |
hehe jeden nowy w dodatku na inny temat
krzychu napisał/a: | puntspusy - czemu zakładasz ciągle nowe tematy |
podlaczylem sie pod juz istniejacy temat ale nikt mi nie odpisal na moj post
w miedzy czasie sam rozwiazalem problem i napisalem nowy temat o zupelnie czyms innym
krzychu napisał/a: | już istnieją podobne tematy? |
podobne ? ale czy te ktore istnieja poruszaja temat dziwnego wycierania tarcz tylnych przez klocki ?
ja niczego takie nie znalazlem jesli juz to gdzies wczesniej bylo to ajem sory
krzychu - 20-07-2009, 10:24
puntspusy napisał/a: |
podlaczylem sie pod juz istniejacy temat ale nikt mi nie odpisal na moj post
w miedzy czasie sam rozwiazalem problem i napisalem nowy temat o zupelnie czyms innym |
Jeśli mówisz o poście z kupieniem nowych tarcz a potem je z premedytacja nie dotarte zwichrować to sorry ale dla mnie to była abstrakcja nie warta komentowania Po prostu w pierszym momencie zacząłem się tarzać że śmiechu po podłodze a potem jak zrozumiałem że to nie żarto to mi ręce opadły.
puntspusy napisał/a: | podobne ? ale czy te ktore istnieja poruszaja temat dziwnego wycierania tarcz tylnych przez klocki ? |
Poruszają temat tarcz i klocków a w tym temacie zadałeś pytanie.
Ps. O łożyskach gdzieś już widziałem tematy
http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#467972
http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#193923
http://forum.mitsumaniaki...o%BFyska#476296
puntspusy - 20-07-2009, 11:18
krzychu napisał/a: | Jeśli mówisz o poście z kupieniem nowych tarcz a potem je z premedytacja nie dotarte zwichrować to sorry |
polski jezyk - trudny jezyk, dopiero po piatym przeczytaniu wydaje mi sie, ze wiem co autor mial na mysli
jesli chodzi o docieranie nowych tarcz w taki sposob jaki przedstawilem w innym poscie to przede wszystkim nie moje kolego slowa tylko mechanika, calkiem przyzwoitego mechanika swoja droga. a to ze pytam o ta metode to chyba znaczy tyle ze jest dla mnie kontrowersyjna i szukam opini kogos madrzejszego
jesli chodzi o to ze na forum juz znajduja sie tematy zwiazane czy z lozyskami czy z tarczami i klockami to jesli tylko moj problem nie bedzie w nich poruszony to bede wolal zalozyc nowy temat niz dopisywac sie do starego. Z dosiadczenia wiem, ze dopisywanie sie do starego jest nieskuteczne.
a wogole to trzymaj sie tematu kolego bo nie zalezy mi na przezucaniu sie z toba miechem,bo to nic do tematu nie wniesie
krzychu - 20-07-2009, 11:26
jesli chodzi o docieranie nowych tarcz w taki sposob jaki przedstawilem w innym poscie to przede wszystkim nie moje kolego slowa tylko mechanika, calkiem przyzwoitego mechanika swoja droga. |
Tak to też zrozumiałem, ale "kontrowersyjna" to mało powiedziane
Z dosiadczenia wiem, ze dopisywanie sie do starego jest nieskuteczne. |
Ja mam odmienne zdanie jeśli pytania są konkretne i można pomóc to odpowiedzi się pojawią.
Niestety nie zawsze da się pomóc szczególnie że CS jeszcze młode auto i mało osób go posiada więc mało osób odwiedza ten dział. A dopisywanie się do tematów daje większą przejrzystość forum przy szukaniu odpowiedzi w archiwum.
puntspusy napisał/a: | a wogole to trzymaj sie tematu kolego bo nie zalezy mi na przezucaniu sie z toba miechem,bo to nic do tematu nie wniesie |
E tam do mięcha jeszcze daleko
Ps. Nie wiem co trudnego napisałem w cytowanym zdaniu ale co tam
puntspusy - 20-07-2009, 11:47
krzychu napisał/a: | A dopisywanie się do tematów daje większą przejrzystość forum przy szukaniu odpowiedzi w archiwum. |
Jak juz robimy takie fajne ot w moim temacie to powiem, ze po pierwsze primo jest malo tematow w zakladce CS,po drugie primo nowe tematy ozywiaja nieco ta zakladke.
Poza tym wole przeczytac kilka tematow na temat np tarcz czy klocow i juz po pierwszym poscie osoby ktora opisuje swoj problem wiedziec czy powinienem czytac reszte tematu czy moze ona mnie nie bedzie dotyczyc. W przypadku tematow na 5 lub wiecej stron, trzeba od poczatku do konca przeczytac calosc zeby byc pewnym ze sie czegos nie przegapilo...
krak - 10-02-2010, 11:42
Witam, wracając do tematu. Otóż po dwukrotnym przetoczeniu tarcz gładkich firmy EBC przyszła kolej na następny kpl. Z racji tego, że dalej nie mogę znaleźć nic usportowionego z asortymentu tarcz hamulcowych wpadłem na trop tarcz marki Brembo (znowu gładkich) ale za to za świetne pieniądze kpl 250zł+ przesyłka sklepmoto.pl. Jak narazie 15tys i jest ok.
krzychu - 10-02-2010, 14:33
Widać EBC nic specjalnego.
Można numery tych tarcz BREMBO?
Cacper - 28-02-2010, 03:17
Fabryczne tarcze są złej jakości, nistety. Podczas awaryjnego hamowania z dużej prędkości kiepsko odprowadzają ciepło i dochodzi do zwichrowania, zwłaszcza jeśli jeszcze wjedzie się w kałużę. Jest to przypadłość prawie wszystkich marek japońskich. Toczenie tarcz to zabieg tymczasowy i skracający ich żywotność. Ja mam wstawione w ASO ale nieoryginalne tarcze i klocki i od 15 tys jest ok. Natomiast fabryczne tarcze toczone były dwa razy i dwa razy wymieniane klocki. Na niewiele się to zdało. Pozdrawiam
ApAcHoS - 28-02-2010, 10:36
Ja się wypowiem jeszcze w temacie o tarczach..u siebie mam fabryczny zestaw bo na zegarach mam aktualnie 52 tys. i optycznie wyglądają ok. ale czasami już czuję delikatnie drgania tłumaczące to chyba lekkim zwichrowaniem...Sprawdzę jeszcze czy nie trzeba ich delikatnie przetoczyć ale to ew. jeśli problem się nasili bo na co dzień gen. jest to prawie nie zauważalne(jak na razie).
robertdg - 28-02-2010, 11:28
ApAcHoS napisał/a: | Sprawdzę jeszcze czy nie trzeba ich delikatnie przetoczyć | toczenie tarcz mija się z celem, jeżeli materiał jest miekki to po toczeniu odchudzasz delikatnie tarcze i nie zmieniasz jej struktury, dlatego ona ponownie sie pokrzywi, moje zdanie, jak skoncza ci sie klocki hamulcowe, to zakup porzadny zestaw tarcz i klocków i ciesz sie z jazdy.
krak - 07-05-2010, 21:47
I właśnie tutaj jest problem- chętnie bym kupił coś porządnego, tylko do tego modelu po prostu nie ma nic lepszego. Chyba, że kolega znalazł coś?. Krzychu numer tych tarcz Brembo które założyłem 09.A148.10- nabiegałem już 22tys i jest ok (kilka hamowań z dużej prędkości)
krzychu - 07-05-2010, 22:08
Na chwilę obecną masz do wyboru:
ATE - 24.0126-0134.1 (gładka) - tylko na przód mają ale podobno dobra tarcza
Brembo - 09.A148.10 (gładka) - też tylko przód
Od EBC masz tuningowe:
Turbo Grove - Nawiercano nacinane (podobno głośne):
GD7104 - przód
GD7108 - tył
Ultimax - Te tylko nacinane (podobno trochę ciszej pracują):
USR7104 - przód
USR7108 - tył
Te pierwsze czasem można dostać u importera EBC na Polskę. Te drugie tylko do ściągnięcia z USA.
DBA seria 2000 lekko nacinanie:
DBA2201SL - przód lewa
DBA2201SR - przód prawa
DBA2203SL - tył lewa
DBA2203SR - tył prawa
Z tym że tylko wyszukane (nie sprawdzone) .
Mikoda też ma coś wypuścić na przód (kiedyś posłałem im maila).
Na razie po przetoczeniu drugi raz jeżdżę ale kiedyś czas nadejdzie i będzie to albo EBC Ultimax albo DBA (tylko że kwotowo komplet przód tył z klockami 2000-2500zł ).
marti33 - 21-09-2010, 23:32
Witam u siebie mam tarcze BREMBO oraz klocki FERODO Premier i ten zestaw działa bardzo dobrze i bez problemu do nabycie w IC.
|
|
|