Nasze Miśki - Sigmy, Zaćmienie i Kociak.
deejay - 19-06-2012, 21:57
wojtas021180 napisał/a: | Dzięki za miłe słowa, ale do takiej perfekcji jaką prezentuje Galant deejay jeszcze sporo brakuje. |
Juz nie bądz taki skromny
wojtas - 19-06-2012, 22:38
Ja tylko stwierdzam fakty.
t0m3k - 26-06-2012, 23:47
wojtas .... jakie są szanse ze dokłądka zderzaka taka jak w twojej serbrnej sigmie, spasuje do mojego zderzaka z okragłymi halogenami ? wiem ze u mnie powinna byc inna dokładka, i dziurki na sruby od dokładki są od spodu a nie od przodu jak u Ciebie, ale to nie jest dla mnei problemem
wojtas - 27-06-2012, 00:06
Szanse są spore, aczkolwiek nie mogę w 100% zagwarantować, że będzie idealnie pasować. Nie spotkałem jeszcze takiej przeróbki. Napisz temat na podforum Sigma/Diamante, może ktoś z forumowiczów będzie wiedział coś więcej. Obawiam się jednak, że bez wcześniejszych przymiarek się nie obejdzie.
t0m3k - 27-06-2012, 11:26
no i problem w tym ze kupie i nie spasuje to bedzie problem ale to sie bede martwił w sierpniu dopiero jak nie podejdzie idealnie to przeciez można dokłądke lekko przerobić i spasuje
wojtas - 27-06-2012, 11:46
Bez ryzyka niema zabawy. Zawsze możesz odsprzedać dokładkę, lub dokupić zderzak od starszej wersji. Który, osobiście podoba mi się bardziej.
t0m3k - 27-06-2012, 13:17
od starszej ? czyli który ? bo zderzaków sąchyba 4 wzory wolałbym taki zderzak jak masz ty w srebrnym ... ale znow nie wiem czy spasują wzmocnienia itd... a kasy tez troche szkoda
wojtas - 27-06-2012, 13:41
Generalnie są trzy rodzaje zderzaków przednich w europejskich egzemplarzach sigm LHD:
1. sedan do 92' z dwoma różnymi dokładkami, w zależności od wersji silnikowej.(12v węższa, 24v szersza taka jak moja) W standardzie były w nich szerokie halogeny.
Foto
2. sedan po 93' z halogenami soczewkowymi, i mała czarną dokładką Taki sam zderzak miała wersja po lifcie.
Foto
3. Kombi z szeroką listwą (taka sama dokładka jak w sedanie 24v), i opcjonalnie dokładanymi okrągłymi halogenami.
Foto
Mocowania zderzaka są w tych samych miejscach.
[Dodano 29.01.14']
No i dzięki Tomkowi wiemy, że dokładka od zderzaka przed liftem nie pasuje plug&play do poliftingu.
t0m3k - 27-06-2012, 16:49
no ja myślałem nad tą szeroką własnie jak gdzies dorwe na allegro to kupie calego zderzaka mi sie nie chce kupować:) soczewkowe okrągłe halogeny mają swój urok i niech tak zostaną
wojtas - 28-06-2012, 23:42
Coby nie było, że nic przy miskach się nie dzieje w wagonie reduktor lpg dostał nowe membrany.
dodano 07.07.12'
W ubiegły weekend wagonik zaliczył trasę Gniezno-Szczecin-Gniezno, okazjonalnie wpadliśmy na spocik w Zachodniopomorskim:P. Niestety już w drodze do Szczecina Misio uległ awarii o której dowiedziałem się dopiero na stacji paliw, gdy spostrzegłem zaoliwione prawe nadkole. Szybkie sprawdzenie stanu olejów w silniku i skrzyni, potwierdziło moje podejrzenia. Olej gubiła skrzynia, niestety zlokalizowanie wycieku bez podnośnika czy kanału było kłopotliwe. Przed drogą powrotną dolałem litr oleju, (zawszę wożę coś w zapasie) i spokojnie wróciłem do domu. Po szczęśliwym powrocie, udałem się bezpośrednio na kanał by dokładnie zlokalizować wyciek.
Po zdemontowaniu osłon, wyszło szydło z worka. Winowajczynią okazała się uszczelka miski olejowej skrzyni biegów. Szczerze mówiąc obawiałem się innych uszkodzeń. Korzystając z wolnego poniedziałku postanowiłem usunąć usterkę. Poszukiwania uszczelki zakończone fiaskiem, zmusiły mnie do zastosowania uszczelkowego sylikonu do dzisiaj zdaje egzamin (więc testujemy dalej ). Najciekawsze z całej tej historii jest to, że podczas spuszczania oleju (resztek oleju),przy uzupełnianiu brakło prawie 4l Więc jak dla mnie to te skrzynie są pancerne. (w całą wchodzi 7.5l)
dodano 19.07.12'
Wczoraj wagonik przeszedł przegląd techniczny. Diagnosta mimo trzydziestoletniego stażu, po raz pierwszy miał do czynienia z Sigmą Mój motozłomek nie jest ideałem więc wykryto następujące usterki: wycieki z silnika oraz przekładni kierowniczej, uszkodzona osłona lewego drążka kierowniczego, słaby hamulec postojowy koła prawego. Dodatkowo diagnosta kazał sprawdzić stan układu zapłonowego, coś mu się spaliny nie podobały. Myślę że do zimy postaram się uporać z większością usterek.
cdn...
angelos - 19-07-2012, 20:49
Skrupulatny diagnosta , jak ja byłem na przekladzie to nawet spalin nie sprawdzał, i nie znalazł pękniętej osłony, a i pewnie jakiś mały wyciek by się znalazł
wojtas - 19-07-2012, 20:55
angelos napisał/a: | Skrupulatny diagnosta |
O zbadanie spalin sam poprosiłem diagnostę
[dodano 20.08.2012']
Wagon ostatnio płata mi figle. Wakacyjna wyprawa nad morze przebiegła bez żadnych problemów niestety po powrocie okazało się, że nie było tak kolorowo. Pojawił się ponowny wyciek ze skrzyni biegów. Dodatkowo pękło górne mocowanie węża chłodnicy. Obecnie wagon czeka w garażu na wolne moce przerobowe.
[dodano 26.08.2012']
W zeszłą środę ogarnąłem wagonika, wymieniłem chłodnicę i uszczelniłem skrzynie.
Foto
Zlokalizowanie wycieku ze skrzyni było dość kłopotliwe. Tym razem rozszczelnił się o-ring dekla podtrzymującego ułożyskowanie wałka.
Foto
Teraz czas zająć się troszkę sedanem tym bardziej, że wróciły gifty z lakierni
Foto
[dodano 28.08.2012']
Po 4h pracy, odświeżone klameczki zostały złożone i zamontowane w drzwiach. Pozostało jedynie małe pucu pucu i ,możemy jechać na zlot.
cdn...
angelos - 30-08-2012, 19:59
wojtas021180 napisał/a: | Zlokalizowanie wycieku ze skrzyni było dość kłopotliwe. Tym razem rozszczelnił się o-ring dekla podtrzymującego ułożyskowanie wałka. |
ciekawe ze akurat uszczelka walka puściła, z reguły padają te przy dyfrze, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz.
wojtas - 30-08-2012, 20:22
Po prawie 20latach i 32kkkm miało prawo puścić.
angelos - 30-08-2012, 21:35
wojtas021180 napisał/a: | Po prawie 20latach i 32kkkm miało prawo puścić. |
dobrze w jest w dobrych rękach ,
|
|
|