To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu. Krok po kroku :-)

Tomek - 11-05-2017, 13:39

Kupiłem tytan, który polecał KaWu

[ Dodano: 12-05-2017, 21:22 ]
Pomalowałem to dzisiaj z góry.
Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym coś nie ............
zamiast 1:9, jak na opakowaniu, dałem 1:11, w sumie nie wiem czemu - chyba zmęczenie, po 2 nockach.

Ale i tak zamierzałem to pomalować drugi raz, więc może tym razem się uda jak trzeba :mrgreen:

Jeszcze sobie opryskiwacz musze kupić, żeby to jakoś popryskać od dołu.

krzys78 - 14-05-2017, 12:05

Ja na podłogę na strychu położyłem samą płytę OSB 22 mm. Trochę się to ugina i czasem się boję, że przelecę. Myślę położyć jeszcze na to jakieś tanie panele podłogowe, czasem widzę w sklepach po kilkanaście złotych za metr. Ostatnio ściany na strychu obiłem sobie panelami ściennymi z mdf

KaWu - 14-05-2017, 13:48

krzys78, ja tez dalem 22 mm. Ale przy tej grubości trzeba dawac wiecej poprzeczkę w jetkach i wtedy nie ma stracha ze wpadniesz. A najlepiej dac 25 mm.
Krzyzak - 14-05-2017, 15:12

krzys78 napisał/a:
położyłem samą płytę OSB 22 mm
ludki - jeszcze raz - można dawać i 18mm - byle dać 2 warstwy - tak, żeby nie klawiszowało - czyli z przesunięciem o 50% względem siebie
krzys78 - 14-05-2017, 17:20

Kupiłem segment od dewelopera i musiałem w kawałkach na górę wnosić, więc jeszcze te płyty były cięte. Poza podłogą trzeba było zacząć cały dom wykańczać, no i wiadomo, że jak sie wszystko zaczyna na raz robić to jednak budżet nie chce się rozciągać. Czasem myślałem, żeby wrzucić tam jeszcze jedną warstwę OSB. A jakbym miał dostawczaka, to bym mógł sobie z pracy nawozić sklejki 22mm bo taką po każdym projekcie wyrzucamy do śmieci. Osobówką nie nawiozę. Myślałem, żeby panele które położę na podłodze poprzykręcać do podłogi i poszpachlować dziury. To tylko stryszek na pierdoły.
KaWu - 14-05-2017, 19:57

Krzyzak napisał/a:
krzys78 napisał/a:
położyłem samą płytę OSB 22 mm
ludki - jeszcze raz - można dawać i 18mm - byle dać 2 warstwy - tak, żeby nie klawiszowało - czyli z przesunięciem o 50% względem siebie

Nie trzeba. Mozna dac poprzeczki lub w miejscu gdzie schodzą sie płyty dac deskę od spodu i przykręcić obie płyty do niej. Wtedy nie klawiszuje 👍

Krzyzak - 15-05-2017, 09:25

KaWu, chodzi też o wytrzymałość. Podparcie w miejscu gdzie kończy się płyta jest wg bezwględnie wymagane, więc nawet o tym nie pisałem. 2x18 jest mocniejsze niż 1x25
Tomek - 15-05-2017, 11:05

Krzyzak napisał/a:
2x18 jest mocniejsze niż 1x25

siłą rzeczy musi być,
chyba, że chodziło ci, że 2x8 jest mocniejsze od 1x18 - to się zgodzę

Ale nie jest tak, że trzeba dać 2 warstwy. Zależy od rozstawy jętek.
OSB nie jest najszczęśliwsze, tak do 70-80 cm się sprawdza

najlepsza byłaby sklejka budowlana, ale to już koszt OSBx2

ja mialem tony desek po budowie, to wykorzystałem sobie to

Krzyzak - 15-05-2017, 11:53

Tomek napisał/a:
ja mialem tony desek po budowie, to wykorzystałem sobie to
ja też
gulgulq - 15-05-2017, 21:05

u siebie tez mam podłogę strychu z deski po budowie a na to poprzykręcaną jakąś cienką płytę laminowaną
pamar - 15-05-2017, 21:37

krzys78 napisał/a:
A jakbym miał dostawczaka, to bym mógł sobie z pracy nawozić sklejki 22mm bo taką po każdym projekcie wyrzucamy do śmieci.

Człowieku! Biorę każdą ilość! Ile możesz tego załatwić miesięcznie?

krzys78 - 17-05-2017, 22:58

Dzisiaj przeszło 20 całych, lub poprzycinanych lekko poszło do kontenera na śmieci. Osobówką nie zabiorę tego do domu. Część całkowicie nowych, stały oparte o ścianę przez ostatnie kilka tygodni. Naprawdę szkoda mi tego, ale nie takie rzeczy wywalamy do śmieci gdy się kończy projekt. Śruby nierdzewki A2 M12, śruby ocynk w klasie 8.8 M10, M12, M16, M20 w róznych długościach do tego nakrętki i podkładki. Setki nitów 3,2 i 4,8 mmw różnych kolorach w zależności od projektu. Różne wkręty. Czasem paczki w ogóle nie otwarte. Całe paczki izolacji i od groma rzeczy do systemu rynien 75 mm Plastmo, Białe i czarne. Dzisiaj poszło do śmieci 2,5 kartonu silikonu białego SIKA AT. W kartonie jest 20 sztuk po 600 ml. Do firmy to nie wraca, bo tam nikt tego nie będzie sortował i rozsyłał po trochę na kolejne projekty. Nie opłaca się. Kiedyś brałem wszystkiego po trochę, ale ile można? Następne wielkie wywalanie, czyli koniec następnego projektu odbędzie się pod koniec czerwca.
stary alfer - 20-05-2017, 09:53

krzys78, gdzie to masz? ;)
krzys78 - 24-05-2017, 08:34

No właśnie Marcinie to jest problem. Ostatnio dobroci leciały do kontenera w miejscowości Mora. 800 km od Ystad. Jako ciekawostkę dodam, że do kompletu rzeczy wywalonych dopisać można lodówkę podblatową z Juli. Lodówka miała 7 tygodni. Gdyby to było w okolicy to pożyczyć busa nie byłoby problemem.
igorek - 02-08-2017, 11:28

W jaki sposób najlepiej zaizolować fundamenty? Aby nie podchodziła pod nie woda?