To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wyciek oleju

fj_mike - 16-04-2012, 23:16

mar111cin napisał/a:
zdażył się komuś wyciek, z rurki prowadzącej do maglownicy?

Sprawdź poziom oleju w zbiorniczku. Małe ubytki są od razu widoczne.
mar111cin napisał/a:
Bo wszystko wskazuje na to, że cieknie z tamtąd i kapie wprost na rure wydechową, a dokładniej na odcinek plecionki. Mam wszystko uwalone tam w oleju, olej zaczyna się palić na tej rurze i jest niezły smród.

Może tak mocno leci z tylnego banku (uszczelka pod deklem zaworów).

swinks_UK - 16-04-2012, 23:22

Bardzo, ale to bardzo rzadko w Galantach cieknie magiel. Natomiast dość często w V6 cieknie uszczelka pokrywy zaworów na tylnym banku i to tak pięknie, że wprost na magiel. Stąd często ludzie błędnie myślą, że to układ kierowniczy się kończy.
Krzyzak - 17-04-2012, 06:55

swinks_UK napisał/a:
Bardzo, ale to bardzo rzadko w Galantach cieknie magiel.
Tomku - jeśli masz na myśli przekładnię, to fakt - pojedyńcze przypadki wycieków.
Ale jeśli ogólnie wycieki ze wspomagania, to są nagminne - w niemal każdym V6 cieknie z rurki tuż obok rozrządu i z kolanek idących do chłodnicy wspomagania
ja już niemal wszystkie węże zmieniłem i wielu osobom też musiałem zrobić taką operację

czekoladka_1981 - 17-04-2012, 10:22

fj_mike napisał/a:
czekoladka_1981, następnym razem pokuś się o ASO

Fakt że mam dwa ASO we wrocku , myślisz że byłoby taniej? Marek Malik wysłał mi nową orginalną.

fj_mike - 17-04-2012, 10:33

W ASO w Gdyni zapłaciłem 13zł :)
czekoladka_1981 - 17-04-2012, 11:27

Po 150-ciu km pod korkiem jest sucho :!:

[ Dodano: 17-04-2012, 11:29 ]
Marcino napisał/a:
Japaneze ma takie uszczelki ori Mitsu w siesznych cenach.

[ Dodano: 17-04-2012, 11:29 ]
fj_mike napisał/a:
W ASO w Gdyni zapłaciłem 13zł

fj_mike - 17-04-2012, 11:35

Miało być 15zł ale dostałem zniżkę :D
mar111cin - 17-04-2012, 16:51

swinks_UK napisał/a:
Bardzo, ale to bardzo rzadko w Galantach cieknie magiel. Natomiast dość często w V6 cieknie uszczelka pokrywy zaworów na tylnym banku i to tak pięknie, że wprost na magiel. Stąd często ludzie błędnie myślą, że to układ kierowniczy się kończy.

Dokładnie to leci na plecionke od układu wydechowego. Smierdzi ostro, aż strach żeby się nie zapaliło.

Obyś miał racje, wolę uszczelke spod pokrywy, niż spod głowicy ;)

Tomek - 17-04-2012, 17:15

swinks_UK napisał/a:

masz rację
u mnie niestety ciekło z magla, ale tak jak:

fj_mike napisał/a:
Sprawdź poziom oleju w zbiorniczku. Małe ubytki są od razu widoczne.

ubytki oleju z układu wspomagania bardzo szybki widać

swinks_UK - 17-04-2012, 20:17

Krzyzak napisał/a:
swinks_UK napisał/a:
Bardzo, ale to bardzo rzadko w Galantach cieknie magiel.
Tomku - jeśli masz na myśli przekładnię, to fakt - pojedyńcze przypadki wycieków.

Dokładnie.
Resztę, czyli węże gumowe a raczej zaciski na nich wole pominąć milczeniem :mrgreen:

Krzyzak - 17-04-2012, 23:18

swinks_UK napisał/a:
węże gumowe a raczej zaciski na nich
to jednak też są węże - kruszeją wzdłuż - jak naciśniesz go mocno, to będzie widać takie wzdłużne pęknięcie
wtedy często nowy zacisk nie pomaga

m6riano - 18-04-2012, 02:08

Krzyzak napisał/a:
i z kolanek idących do chłodnicy wspomagania

dlatego trzeba "ominąć" chłodniczke i jest spokój...;-)

czekoladka_1981 - 28-05-2012, 10:57

No to się nacieszyłam nową uszczelką korka oleju :evil: dzisiaj rano zaglądając pod maskę zauważyłam pocenie się korka od góry , tak jakby coś pokazało się ze strony tam gdzie znajduje się śrubka trzymającą blaszkę tak jak wcześniej opisał polaff. Czy czeka mnie wymiana korka i przełożenia uszczelki?
Hugo - 28-05-2012, 11:31

czekoladka_1981 napisał/a:
Czy czeka mnie wymiana korka i przełożenia uszczelki?
Ja bym odkręcił śrubkę i wkrecił ją po uprzednim posmarowaniu silikonem. Albo jakiś malutki oring wsadzić pod nią.
czekoladka_1981 - 28-05-2012, 16:33

Hugo napisał/a:
Ja bym odkręcił śrubkę

Mam też problem z wykręceniem tej śrubki z nakrętką , gdyż frez na krzyżak jest całkowicie zjechany.