To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Filtr powietrza - układ dolotowy.

RalfPi - 04-05-2014, 20:40

A dużo głośniejszy samochodzik jest?
Chyba źle zapiąłem pokrywę filtra i teraz mam basowy pomruk/ryk :) I zdaje mi się, że lepiej idzie na niskich obrotach :P Ale to może efekt placebo.

I chciałem zapytać czy przeszkadza ten inny dźwięk w jeździe?

Uwex - 05-05-2014, 09:30

RalfPi napisał/a:
Chyba źle zapiąłem pokrywę filtra...

jeśli tak, to lepiej sprawdź i zapnij porządnie- nie jest wskazane, żeby silnik ciągnął niefiltrowane powietrze.

bart210 - 05-05-2014, 09:32

Póki co nie zauważyłem znaczącej różnicy w spalaniu. W cyklu mieszanym pali mi ok. 8.0l/100km.
tyku - 05-05-2014, 09:58

RalfPi napisał/a:
Czy to co wrzucił ostatnio tyku nie kosztuje czasem 1kzł ?
- kosztuje trochę więcej tak koło 1350 zł.
RalfPi napisał/a:
A dużo głośniejszy samochodzik jest?
- jak się gazuje na postoju to nie ma jakiegoś strasznego ryku, ale podczas jazdy przy dodawaniu gazu i zmianie na wyższy bieg - mruczy jak wściekły, ale jest to raczej przyjemne dla ucha. Wyobrażasz sobie wtedy, że pod maską masz V6 z 3.0L , a nie biedne 1.8L :P :D
MichalRej - 05-05-2014, 12:30

tyku - to jest jakiś dedykowany zestaw do miśka...??

W tej wyszukiwarce K&N pokazuje mi tylko zwykłą wkładkę, żadnych innych akcesoriów.

Gdzie taki zestaw nabyłeś...??

Uwex - 05-05-2014, 12:41

tyku - przypuszczam, że gdyby zapewnić mu jeszcze dopływ zimniejszego powietrza, to efekt byłby dopiero ciekawy .
tyku - 05-05-2014, 13:03

MichalRej napisał/a:
to jest jakiś dedykowany zestaw do miśka...??
- Tak, ale do wersji 2.0L i 2.4L.
Postanowiłem zaryzykować i kupić ten zestaw, po obejrzeniu filmu montażowego K&N.
Teraz już wiadomo, że pasuje do 1.8L , więc zapraszam do montowania systemu K&N Intake Systems TYPHOON 69-6544TS. :D

MaciekCi - 05-05-2014, 13:50

Hej, czy tego Typhoona dostałeś w jakimś polskim sklepie internetowym, czy sprowadzałeś z USA ? Szukam tego i nie mogę znaleźć. Na moto integratorze jest do subaru, acury i Accorda. :(
mazin - 05-05-2014, 14:22

Różnicę w odgłosie pracy silnika (przy przygazowaniu) słychać wyraźnie tutaj
Montaż wygląda na prosty
Cena, cóż... mogłoby być taniej ;-)
Ja się nie zdecyduję, podobne odgłosy lancer wydawał po założeniu nowego filtra marki filtron, choć po jakimś czasie mu przeszło (po zapchaniu filtra). Wymiana na knechta już takich efektów nie dawała, widocznie ten jest gęstszy. Filtron to mniej więcej 80 zł, zatem 16,9 takich stożków - po siedemnastu zmianach filtra będę żałował ;-)

tyku - 05-05-2014, 19:12

mazin, Czy Ty czytałeś wcześniejsze posty :?:
Dokładnie te linki podałem wcześniej :!:
mazin napisał/a:
Cena, cóż... mogłoby być taniej
- niestety, ale sam wiesz jakie są ceny :(
mazin napisał/a:
podobne odgłosy lancer wydawał po założeniu nowego filtra marki filtron
- może po prostu przepłaciłem, no cóż zdarza się :cry:
mazin napisał/a:
po siedemnastu zmianach filtra będę żałował
- ktoś wymienia 17 razy filtr, a inny tylko raz :mrgreen:
mazin - 05-05-2014, 23:41

tyku napisał/a:
mazin, Czy Ty czytałeś wcześniejsze posty :?:
Dokładnie te linki podałem wcześniej :!:

Przepraszam, rzeczywiście nie czytałem;-)

tyku napisał/a:
mazin napisał/a:
Cena, cóż... mogłoby być taniej
- niestety, ale sam wiesz jakie są ceny :(

A czy przy kupowaniu na amazaonie nasz wspaniały UC dolicza cło? Teoretycznie od 100 USD doliczają, kupowałem kilka razy na ebayu, ale nigdy z Amazona (choć mam tam konto). Do ebayowych nie doliczono nigdy $$$ Poza tym, można spróbować z brytyjskiego Amazona, powinno wyjść taniej.

tyku napisał/a:
mazin napisał/a:
podobne odgłosy lancer wydawał po założeniu nowego filtra marki filtron
- może po prostu przepłaciłem, no cóż zdarza się :cry:

Tego nie wiem ;-) Ale to przecież Twoj pieniądze i Twój lancer!
Zresztą, jeśli rzeczywiścei dodaje parę kucykó, to całkiem możliwe, że warto.

mazin napisał/a:
po siedemnastu zmianach filtra będę żałował
tyku napisał/a:
- ktoś wymienia 17 razy filtr, a inny tylko raz :mrgreen:

A potem tylko czyści 17 razy ;-) Tak z ciekawości - jak długo taki K&N schnie? Mam takie okresy, że muszę codziennie korzystać z auta, co wtedy? Mając zwykłą wkładkę (ale tez K&N) można wsadzić standard, ale przy stożku - albo zapas, albo auto "uziemione". Chyba, że wystarczy np. jedno popołudnie. Chyba, że można np. odwirować w pralce.

RalfPi - 06-05-2014, 06:42

mazin napisał/a:
po siedemnastu zmianach filtra będę żałował...
A potem tylko czyści 17 razy ;-) Tak z ciekawości - jak długo taki K&N schnie? Mam takie okresy, że muszę codziennie korzystać z auta, co wtedy? Mając zwykłą wkładkę (ale tez K&N) można wsadzić standard, ale przy stożku - albo zapas, albo auto "uziemione". Chyba, że wystarczy np. jedno popołudnie. Chyba, że można np. odwirować w pralce.

Ale to i tak lepiej niż 17 razy jechać do sklepu po filtr (no chyba, ze ktoś hurtowo kupuje, albo zawsze to samo i przy okazji - swoją drogą kolejne pole do optymalizacji "zużycia" czasu, ale czas spędzony przy samochodzie, rzekomo nie jest czasem straconym :P ).
Gadałem wczoraj z kumplem z roboty - mówi, że może i 10kucy dać taki filtr - mówił, że jego stara Sierra 2.7 mruczała jak wściekły byk po zdjęciu filtra i gazowaniu na jałowym :twisted:

Uwex - 06-05-2014, 08:19

mazin napisał/a:
przy stożku - albo zapas, albo auto "uziemione".

no proszę Cię- co to za problem ? Żeby wyczyścić wkładkę, musisz ja wyjąć, czyli otworzyć obudowę filtra- wkładasz najzwyklejszy, najtańszy filtr i jeździsz aż tamten jest OK. I tak przy każdym czyszczeniu (o ile masz musik do jazdy). A sam montaż i demontaż to pikuś- 2 min.

tyku - 06-05-2014, 09:01

mazin napisał/a:
A potem tylko czyści 17 razy
- Teraz łatwiej będzie zadbać o filtr. Demontaż prosty i szybki.
mazin napisał/a:
Tak z ciekawości - jak długo taki K&N schnie?
- to zależy od wielu czynników : temperatura, wilgotność, wiatr itd. :D
mazin napisał/a:
albo zapas, albo auto "uziemione".
- zapas jak najbardziej się przyda jak się sprawdzi system.
mazin napisał/a:
kupowałem kilka razy na ebayu, ale nigdy z Amazona
- Ja tak samo jak Ty kolego "mazin" :wink: Teraz też kupiłem na ebay UK, żeby było szybko, bezpiecznie i oczywiście bez cła.
mazin - 06-05-2014, 19:48

Uwex napisał/a:
mazin napisał/a:
przy stożku - albo zapas, albo auto "uziemione".

no proszę Cię- co to za problem ? Żeby wyczyścić wkładkę, musisz ja wyjąć, czyli otworzyć obudowę filtra- wkładasz najzwyklejszy, najtańszy filtr i jeździsz aż tamten jest OK. I tak przy każdym czyszczeniu (o ile masz musik do jazdy). A sam montaż i demontaż to pikuś- 2 min.

Ekhem...Mam wrażenie, że to nie ja jestem tym,który niedokłądnie przeczytał temat. A już w szczególności - obejrzał przedmiot dyskusji ;-)