To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Żarówki diodowe w domu.

RalfPi - 18-01-2013, 11:26

bastek napisał/a:
RalfPi,
RalfPi napisał/a:
Faktycznie te zimne LED'y mają niski.. ale te ciepłe mają wypasiony - niemalże to samo co światło żarowe.
- ale w papierach

myslę, że lepszym rozwiazaniem jest kupic 1-2, obejrzeć, kupić więcej....

Taaa - Chińczycy mają gdzieś nasze normy i sprowadzane są różne sprzęty nie zawsze zgodne z dokumentacją.. I w tym wypadku lepiej zrobić jak mówisz.
Ja kupowałem w "Liroyu" i Castoramie także jakieś niby markowe (za 11W zapłaciłem 100zł :D ), a za jakieś cztery inne ledy po 25-35 zł (nie pamiętam mocy - chyba 3.5W - łazienka x3) + jedna w dużym pokoju (ale tu nie jestem zadowolony -za mała moc, dlatego mam lampę + energooszczędną). W przedpokoju światło żarowe.
Wydałem jakieś 250zł i teoretycznie zwróci mi się to w 3-4 lata (plus jest taki, że nie obchodzi mnie czy zgasiłem światło, czy nie :) ).

bastek - 19-01-2013, 07:02

Krzyzak napisał/a:
ja się od miesiąca zbierałem do wymiany na ledy i przedwczoraj w końcu zrobiłem spis żarówek, które chcę wymienić - 25 szt. wyszło
ale jak pokazałem Baśce, jak wyglądają te na E14/27 czy G9, to powiedziała - "nigdy w życiu"

są też w bańce szklanej matowej, ale słabo świecą
na energooszczędne moja Magda też stweirdziła nidgy w życiu, po m-cu nic nie mówiła, teraz mówi że są ładne....
ale fakt, ledy to do oświetlenia sufitowego (natynkowego) są lepsze

[ Dodano: 19-01-2013, 07:02 ]
ładniejsze

Student - 19-01-2013, 14:54

Lepsze od czego.?
Wyłączone wyglądają jak by je mucha obsrala, włączone świeca tak sobie więc co w nich jest ok.
Już wiem do oświetlenia ogrodu się nadają , niech świeca cała noc tymi swoimi 3ma watami.
Wymiana na sile nie ma sensu tylko wtedy gdy przepali się stara żarówki/świętlowka jest to uzasadnione.

Krzyzak - 19-01-2013, 22:42

bastek napisał/a:
są też w bańce szklanej matowej, ale słabo świecą
widziałem - tylko, że prócz słabego świecenia, są jeszcze za drogie
ogólnie wymiary ledów są większe niż standardowych żarników - więc czasem kiepsko wyglądają w niektórych oprawach

bastek - 20-01-2013, 02:36

Student napisał/a:
Lepsze od czego.?

napisałem. ładniejsze.
żarówka a`la halogen jest ładniejsza od takiej na gwint. wygląd

mi wszsytkie ledy pasują do standardowych oprawek - w domu kanlux, w garażu i na strychu najtańsza chińszczyzna

Blondi - 20-01-2013, 11:53

My kupilismy LEDy u tego sprzedawcy http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=13678082 i jesteśmy zadowoleni i cena i jakościa. Moze komus sie przyda namiar. Sprzedawca uczciwy i jest na rynku od co najmniej 3lat.
Owczar - 17-02-2013, 01:14

Do sufitu podwieszanego kupiłem w październiku żarówki halogenowe LED firmy ECO-LED.

Moc 3,6W, 24 diody 5050 białe ciepłe.

Barwa światła 3400k
Moc 350 lumenów
Kąt świecenia 120 stopni.

Liczba cykli włącz wyłącz 100 000.

Na pudełku napisano, że to odpowiednik 50W żarówki. No i przyznam, że w zasadzie tak jest... no może odpowiednik 40W. Ale ma bardzo przyjemne światło, jak z tradycyjnego halogena. Kosztowały coś koło 40zł za sztukę.

W kuchni i w przedpokoju diody są w oprawkach bez klosza, w łazience za szybką. Póki co nie ma z nimi problemu, świecą bardzo jasno i z czystym sumieniem polecam. Ciekawe tylko jak długo poświecą ;)

Teraz dołożyłem czujnik ruchu na przedpokoju i testuję jak będzie się sprawdzał.

jaca71 - 17-02-2013, 10:02

Owczar napisał/a:
Ciekawe tylko jak długo poświecą ;)

Moje świecą od początku lutego 2011 roku - z 28 żadna się nie popsuła.

Owczar - 17-02-2013, 11:08

Jakiego producenta?
jaca71 - 17-02-2013, 11:21

nie pamiętam - z Allegro ;)
Ciepłe niby ale nie są rewelacyjne w farbie, 2 lata w tej dziedzinie to przepaść

Owczar - 17-02-2013, 11:28

Dokładnie, szybko się to zmienia. Ceny też lecą w dół.

Ale oszczędność ogromna. Gdybym miał zapalić 16 żarówek po 50w to wciągałyby 600W, a tak pobierają niecałe 60W.

jaca71 - 17-02-2013, 11:52

Owczar napisał/a:
Gdybym miał zapalić 16 żarówek po 50w to wciągałyby 600W, a tak pobierają niecałe 60W.
No coś w tym jest, żona pokazywała miejsca ja mierzyłem i wierciłem dziury w suficie podwieszanym. Potem policzyłem 28 :shock: , potem policzyłem 28 x 30W to... zacząłem szukać ledów ;)
elektryk - 18-02-2013, 13:15

Ja kupowałem GU10/ 4-5W po ok 12-14zł. W ciągu pół roku połowicznie przepaliły się dwie sztuki. "Połowicznie" to znaczy że połowa LED nie działa, przypuszczam że jedna LED w szeregu się przepaliła i pozostałe zgasły. Ale jak mam w kuchni ich 8 zamontowanych to różnicy w jasności nie widać.
jaca71 - 18-02-2013, 15:31

elektryk napisał/a:
W ciągu pół roku połowicznie przepaliły się dwie sztuki.

Przepaliły się diody - fajnie to brzmi. Zupełnie jak odkręcanie wody kranem z mieszaczem a nie kurkami ;)

Tomek - 07-03-2013, 10:12

Mam w schody wpuszczone 6 lampek LED firmy Skoff (0.4 W każda)
dopiero po zakupie tych lampek zorientowałem się, że są na 10 V, nie na 12V
chciałem to podłączyć pod zasilacz 12V stabilizowany specjalny do LEDów (bo miałem 2 wolne w domu), ale stwierdziłem, że szkoda kombinować, więc kupiłem specjalny do tych lampek zasilacz ZOL firmy Skoff na 10 V
potem w sklepie gość mi powiedział, że producent specjalnie zastosował taki wybieg, żeby zmusić ludzi do kupowania ich zasilaczy, które są 2-3 razy droższe od zwykłych
ale to nie problem - kupiłem

zamontowałem prawie wszystkie schody, na każdym etapie uważając, żeby nie uszkodzić nigdzie przewodów
aż do wczorej, na pewnym etapie (zostało do zamontowania 2 schody)
wszystko przestało świecić - zacząłem od sprawdzania kabli, rozkręciłem wszystko co się dało, wymieniłem gdzie się dało kawałki przewodów, narobiłem się, nadenerwowałem, prawie zerwałem jeden stopień i rozkułem kawałek ściany
na koniec wpadłem na myśl, żeby sprawdzić zasilacz - bingo, nie działa, pewnie się spalił

i teraz pozostaje mi go wymienić, co na szczęście jest do ogarnięcia, bo mam jeszcze wszystko na wierzchu
tylko obawiam się, że jak te zasilacze takie awaryjne to może wrzucić tam klasyczny 12V
pytanie czy w efekcie nie popalę lampek ?