To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - FTO LHD LPG

Tomek - 08-07-2011, 13:30

_Slawek_ napisał/a:
Zastanawiałem się dlaczego fto tak makabrycznie pływa w koleinach, chociaż szerokość opon niby jest taka sama jak w galantach - 205. W złomku i rekinie jest to praktycznie nieodczuwalne.

sprawdz jaki jest rozstaw kół w EA i jaki w FTO
tu może być odpowiedz

_Slawek_ - 08-07-2011, 14:39

tomek84 napisał/a:
_Slawek_ napisał/a:
Zastanawiałem się dlaczego fto tak makabrycznie pływa w koleinach, chociaż szerokość opon niby jest taka sama jak w galantach - 205. W złomku i rekinie jest to praktycznie nieodczuwalne.

sprawdz jaki jest rozstaw kół w EA i jaki w FTO
tu może być odpowiedz

EA przód: 1510 mm, tył: 1505 mm
fto przód: 1490 mm, tył: 1485 mm

Tylko, że takie parametry są przy fabrycznych felgach, a te obecne to na pewno nie są ori mitsu, więc jeszcze ET muszę sprawdzić i ostatecznie może to wyglądać jeszcze inaczej

FTOrek - 08-07-2011, 14:56

Opony szersze niż zalecane powodują zjawisko pływania w koleinach.Sprawdziłem to w moim colcie.Wydaje się jakby samochód uciekał na boki.Wyczuwalny jest też punkt przełamania na kierownicy.Tak jest u mnie.
_Slawek_ - 08-07-2011, 16:28

Gdy miał założone zimówki 195/65R15 to jeździło się idealnie :) W sumie do FTO GR (do którego temu jeszcze trochę brakuje ;) ) były wrzucane seryjnie 195/60R15, 205/50R16 szły dopiero do wersji z mivec... Także zastanawiam się czy nie wrócić tymczasowo kosztem wyglądu do 15" stalówek (na szczęście czarnych ;) ) i zarzucić opony w zalecanym rozmiarze :roll:
FTOrek - 08-07-2011, 20:32

Gwarantuję lepszą jazdę.Na właściwych oponach wydaje się jakby samochód był szybszy i zwrotniejszy.Powodzenia.
_Slawek_ - 19-08-2011, 21:53

Wracając do pierwszego posta:
Cytat:
W planach na ten rok (kolejność na liście całkowicie losowa):
- zmiana wersji z GS na GR 2.0V6 (bez miveca) już czeka w GARAŻ-u
- piaskowanie i malowanie najprawdopodobniej na czarny mat felg 16" z pierwszych zdjęć.
- oraz zakup opon letnich do w/w
- malowanie.. i tu jest mały problem, malowanie czego i na jaki kolor. Czarnego na pewno już wystarczy, przecież tego się nie da umyć poza tym widziałem jak wyglądają porysowane czarne zderzaki od FTO... pozostaje do wyboru albo odświeżenie srebrnego
dołu, albo cały dół na krwisto czerwono, pod warunkiem, że temu czerwonemu będzie bliżej do krwi z żył niż tętniczej

Plany planami, a rzeczywistość...

...miałem tylko odkręcić tablice rejestracyjne żeby zmienić przy nich śrubki...

Poza tym w końcu oddaliśmy do zdiagnozowania rozrusznik, wprawdzie przeważnie jeszcze kręcił, ale gdy trafiło się, że było słychać tylko "cyk" i tak kilkanaście razy pod rząd to już nie było miłe :? Wymienione zostały: bendiks, automat i tulejki. Robocizna + części + gwarancja na 6 mies. = 200zł, to chyba dobra cena? Mieliśmy jeszcze okazję kupić używkę za 100zł, ale nikt nie dałby gwarancji, że będzie działał chociaż do końca tygodnia ;)

Seichan - 19-08-2011, 22:06

_Slawek_ napisał/a:
Wymienione zostały: bendiks, automat i tulejki.

I w tym miejscu wielkie podziękowania dla Darka za diagnozę online :)

robertdg - 19-08-2011, 22:20

_Slawek_ napisał/a:
Robocizna + części + gwarancja na 6 mies. = 200zł
:thumbleft:
Krzyzak - 21-08-2011, 00:37

Seichan, spoko - i tak jestem Twoim dłużnikiem
200 zł to bdb cena wg mnie - w sam raz za tą usługę
brakuje mi tylko szczotek na liście części, ale mogły być spoko... bo nie wierzę, że pominęli najtańszy element (no może poza tulejkami)

robertdg - 21-08-2011, 07:41

Krzyzak napisał/a:
brakuje mi tylko szczotek na liście części, ale mogły być spoko... bo nie wierzę, że pominęli najtańszy element (no może poza tulejkami)
A może szczotki są zintegrowane z regulatorem napięcia albo jeszcze jakieś inne rozwiązanie (w którymś z poprzednich aut tak miałem - to rozwiązanie kosztowało mnie wtedy niespełna 200zł :( )
matunio20 - 21-08-2011, 10:51

_Slawek_ napisał/a:
wprawdzie przeważnie jeszcze kręcił, ale gdy trafiło się, że było słychać tylko "cyk" i tak kilkanaście razy pod rząd to już nie było miłe

My mamy to samo :/

Rafal_Szczecin - 21-08-2011, 12:11

200pln to bardzo dobra kwota za caly kpl
u mnie w warsztacie sam dem/mon rozrusznika to 130pln ...

_Slawek_ - 21-08-2011, 12:29

Rafal_Szczecin napisał/a:
200pln to bardzo dobra kwota za caly kpl
u mnie w warsztacie sam dem/mon rozrusznika to 130pln ...

200zł to oczywiście cena bez demontażu i montażu. Ale 130? :shock: Cenią swój czas ;) Tam gdzie zawoziłem rozrusznik życzą sobie za to dodatkowo około 50zł, a i tak wydawało mi się to dużo jak za kilka minut pracy :roll:

_Slawek_ - 21-08-2011, 22:33

Widzę, że ceny FTO poszybowały ostro w górę ;)
Jeszcze 2 miesiące temu była super promocja :twisted: I niech żałuje kto nie skorzystał, gdyż aktualnie promocja zdecydowanie jest już zakończona :shock: Ktoś wie skąd aż taki skok ceny? :roll:

A tak w ogóle to chyba bez tylnego zderzaka fto prezentuje się bardziej bojowo niż w jakiejkolwiek innej wersji ;)

Niestety pod tymi "skrzelami" umieszczonymi za tylnymi kołami czai się zło :angry4: , które z bliska wygląda tak:

Jogurt - 21-08-2011, 22:49

ohoohooho, w ostatnim momencie tam zajrzałeś, jeszcze 1 zima i skrzela by były otwarte. widać mitsu wszystkie modele traktuje jednakowo jeśli chodzi o blachę.