To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer CYxA - tuning optyczny.

maciej79 - 09-05-2012, 22:06

bombel18018 napisał/a:
mam u siebie dyfuzor od wojmar ora\ tłumik ultera podwójny. tłumik 860,00 PLN dokładka coś koło 400 pln. efekt super. Jednak trzeba było trochę skrócić tłłumik bo wystawał za daleko. Jutro postaram sie wrzucić fotki:) a co do tablicy z boku zderzaka to już też to przerobiłem:) okejony zderzak z przodu folią oraz podkładka od evo. Normalnie trzeba za taką zapłacić coś około 300 pln. ja kupiłem za 50,00 oryginalna. wystarczy ją delikatnie przerobic i pasuje jak ulał:)
jak bea jakieś ptania to chetnie pomogę:)

Czesc napisz co dokladnie musiales skracac w tlumiku?

bombel18018 - 10-05-2012, 17:30

mjsystem napisał/a:
bombel18018 napisał/a:
witam Panowiee. przepraszam ze tyle czasu mnie nie byloo no aleee tak jakos wyszlo:) ponizej linki do zdjęć autka po obnizeniu gwintem przerobce przodu oraz zdjecia z dyfuzorem. postaram sie wrzucic jakies lepsze zdjecia dyfuzora na czasie:)

Gratki pomysłu i wykonania. Napisz, proszę, jakiej firmy wykorzystałeś dyfuzor i jak go mocowałeś. Wielu z nas chce tak zrobić, a każdy pomysł, wiedza i doświadczenie na wagę złota. :)

Dyfuzorr z www.wojtmar.pl kosszt 400 PLN. A montował mi to mechaink i nie powiem że było lekko... troche zabawy z klejem do szyb.... ale efektt jest:)

[ Dodano: 10-05-2012, 17:33 ]
maniax86 napisał/a:
hmmm a czy dyfuzor zasłania jakoś skutecznie tłumik?? niestety jest bardzo widoczny w sedanie i w połączeniu z nalotami rdzy fatalnie to wygląda.... i kombinuje czym by go zasłonić.....

tak po założeniu dyfuzoraaa tłumikaa nie widać:) na Szczesciee:) bo tak jak was denerwowała mnie ta pordzewiała puszka:P

[ Dodano: 10-05-2012, 17:36 ]
maciej79 napisał/a:
bombel18018 napisał/a:
mam u siebie dyfuzor od wojmar ora\ tłumik ultera podwójny. tłumik 860,00 PLN dokładka coś koło 400 pln. efekt super. Jednak trzeba było trochę skrócić tłłumik bo wystawał za daleko. Jutro postaram sie wrzucić fotki:) a co do tablicy z boku zderzaka to już też to przerobiłem:) okejony zderzak z przodu folią oraz podkładka od evo. Normalnie trzeba za taką zapłacić coś około 300 pln. ja kupiłem za 50,00 oryginalna. wystarczy ją delikatnie przerobic i pasuje jak ulał:)
jak bea jakieś ptania to chetnie pomogę:)

Czesc napisz co dokladnie musiales skracac w tlumiku?

Robił mi to znajomy mechanik tak jak i dyfuzor:) po zamontowaniu dyfuzora i tłumikaa były nierówne prześwity miedzy rurami a dyfozorem. Jedna byla wyzej a druga troche nizej wiec przerobilismy troche uchwyt . i pozniej sie okazalo ze jedna koncowka bardziej wystajee:) wiec musielismy ja skrocic:) wyciac kawałek rurki:)

paffci0 - 16-05-2012, 22:16

Potrzebuję pomocy :) od Was, gdyż wraz z zakupem samochodu dostałem komplet progów, spojler oraz dokładki na przedni zderzak. Poprzedni właściciel kupił na allegro i nie zdążył zamontować. Obecnie komplet który mam został przeze mnie pomalowany i czeka na montaż.

Mam prośbę do osób, które już posiadają taki zestaw progów i dokładek na przedni zderzak jeśli mogli by wrzucić kilka zdjęć zrobionych od spodu samochodu jak to ustrojstwo jest zamontowane. Rozjaśniło mi by wiele zagwozdek z tym związanych.

Oczywiście rady dotyczące zamontowania związanych będą mile widziane.
Jedna z rad to montaż na klej do szyb.

RalfPi - 17-05-2012, 07:52

maniax86 napisał/a:
hmmm a czy dyfuzor zasłania jakoś skutecznie tłumik?? niestety jest bardzo widoczny w sedanie i w połączeniu z nalotami rdzy fatalnie to wygląda.... i kombinuje czym by go zasłonić.....

bombel18018 napisał/a:

tak po założeniu dyfuzoraaa tłumikaa nie widać:) na Szczesciee:) bo tak jak was denerwowała mnie ta pordzewiała puszka:P

Nie do końca w temacie.. ale co najmniej rok temu pomalowałem tłumik na czarno, i do tej pory farba się trzyma i wygląda dużo lepiej, jak przed malowaniem - koszt farby, to coś koło 25zł :)

maniax86 - 17-05-2012, 08:48

RalfPi, wrzuć fotę jak to wygląda tutaj albo na PW.... bo też mi przeszło przez mysl pomalowanie na czarno tłumika..... ale miałem watpliwości co do tego jak to wygląda i jak z osadzaniem się kurzu na tym... (sorry za OT)
RalfPi - 17-05-2012, 09:28

maniax86 napisał/a:
RalfPi, wrzuć fotę jak to wygląda tutaj albo na PW.... bo też mi przeszło przez mysl pomalowanie na czarno tłumika..... ale miałem watpliwości co do tego jak to wygląda i jak z osadzaniem się kurzu na tym... (sorry za OT)

Aż takiego offtopa nie robimy:) W końcu malowanie tłumika, też podchodzi pod tuning ;)
Jest to gdzieś na Forum fota, ale dziś (jak będę pamiętał) zrobię fotę jak to wygląda po roku.

Nawet znalazłem :) Na stronie 4...
http://forum.mitsumaniaki...B3umik&start=45
A tu link bezpośredni do jednego ze zdjęć:
http://www.fotosik.pl/pok...875b197eb7.html

Uwex - 17-05-2012, 09:37

No właśnie chciałem napisać, że taki temat już był :D
RalfPi - 17-05-2012, 19:50

Kolega maniax86 prosił o foty - proszę bardzo:
Tak temat wygląda po około roku:
http://www.fotosik.pl/pok...9078c32718.html
http://www.fotosik.pl/pok...976cc12c42.html
I jak?

maniax86 - 17-05-2012, 21:35

miałem obawy ja kto będzie wyglądało w połączeniu z dokłądką na końcówkę tłumika która mam założoną.... ale widzę że fajnie to wygląda :D
Maciek6778 - 24-05-2012, 18:45

paffci0 napisał/a:
Potrzebuję pomocy :) od Was, gdyż wraz z zakupem samochodu dostałem komplet progów, spojler oraz dokładki na przedni zderzak. Poprzedni właściciel kupił na allegro i nie zdążył zamontować. Obecnie komplet który mam został przeze mnie pomalowany i czeka na montaż.

Mam prośbę do osób, które już posiadają taki zestaw progów i dokładek na przedni zderzak jeśli mogli by wrzucić kilka zdjęć zrobionych od spodu samochodu jak to ustrojstwo jest zamontowane. Rozjaśniło mi by wiele zagwozdek z tym związanych.

Oczywiście rady dotyczące zamontowania związanych będą mile widziane.
Jedna z rad to montaż na klej do szyb.

Powiedz tylko jedno - czy te spojlery i dokładki to oryginały, czy te "allegrowskie"?
Jeśli oryginały to masz bardzo proste mocowanie, są miejsca na śrubki / spinki w odpowiednich miejscach i nie powinno to sprawić kłopotu.
Ja miałem na początku te z allegro i szczerze mówiąc są "takie sobie".. Montowanie jest uciążliwe bo po prostu musisz w nich wiercić, dawać wkręty od spodu i przy nadkolach.
Poza tym dopasowanie zamienników pozostawia trochę do życzenia i (przynajmniej u mnie) pojawiły się szpary itp. Dlatego również na allegro kupiłem oryginały, pomalowałem i za 800 złotych łącznie z montażem w serwisie (jakieś 2 lata temu) miałem fabryczne. Wiem, że w serwisach wołają dużo więcej, ale warto poszukać używek i odnowić.
Przednie dokładki mam natomiast nadal z allegro i tu nie ma problemu, pasują ok.
Ja wszystko montuję na Silkaflexie, jest dużo mocniejszy od silikonów i nie miałem z nim nigdy problemu (w przeciwieństwie do np. owiewki na tylną szybę, którą mi zamocowali na silikonie w serwisie i odpadła po miesiącu.. Zrobiłem sam na Silkaflexie i trzyma już prawie 3 lata)
Spojler miałem od razu na aucie, więc nie pomogę z opinią, ale podejrzewam, że może być tak jak z progami:( Podejrzewam, że będzie też np. pękał lakier:(

paffci0 - 25-05-2012, 09:38

Tak ten cały zestaw "tunningowy" jest z allegro. Chciał bym żeby był to oryginał. Niestety nie jest. Dzięki za rady Maciek6778. Mimo wszystko jeśli ktoś by wrzucił fotki zamontowanego zestawu dokładek i progów (fotki od spodu tak mniej więcej) był bym wdzięczny. Spojlera na razie nie montuję. Widziałem auto bez spojlera i mi się bardzo podobało.
Maciek6778 - 25-05-2012, 12:02

paffci0 napisał/a:
Tak ten cały zestaw "tunningowy" jest z allegro. Chciał bym żeby był to oryginał. Niestety nie jest. Dzięki za rady Maciek6778. Mimo wszystko jeśli ktoś by wrzucił fotki zamontowanego zestawu dokładek i progów (fotki od spodu tak mniej więcej) był bym wdzięczny. Spojlera na razie nie montuję. Widziałem auto bez spojlera i mi się bardzo podobało.

Postaram się znaleźć zdjęcia bo wydaje mi się, że robiłem, ale dopiero za jakiś tydzień będę w domu.. Od spodu były wkręty na całej długości, a na nadkolach z przodu jeden, z tyłu dwa. Wiem, że warto by było to zobaczyć na zdjęciu.. Zawsze możesz spróbować podjechać do serwisu żeby oni założyli, mnie te allegrowskie też zakładali w serwisie, za wszystko chyba wzięli 150zł (o ile dobrze pamiętam, ale chyba tak: po 50 za listwy progowe i 50 za przednie razem).

[ Dodano: 29-05-2012, 23:14 ]
Ciekawostka - ostatnio ktoś się zastanawiał przy okazji moich lamp przednich, że nie wiadomo, czy jest homologacja, że sprawność techniczna itp. Byłem ostatnio na przeglądzie, Pan sprawdził obie lampy jakimś fachowym urządzeniem i bez zastrzeżeń. Żaden znajomy itd., normalny przegląd techniczny. Nie może być w takim razie aż tak źle;)

maciej79 - 24-06-2012, 10:52

Witam :) Ciąg dalszy zmian tym razem z Plastidip. Podkładka pod tablicę na boku (pomalowałem ją Plastidipem ,bo plastik nie był za ciekawy)

Pas pod grillem.

Podwójny wydech (prawą końcówkę musiałem skrócić o 30mm :shock: )

tyku - 24-06-2012, 12:07

maciej79, Fajny ten tłumik, ale napisz czy głośno działa? Mi zależy, żeby jeszcze zmniejszyć hałas wydechu. A teraz wrzucę kilka fotek mojego tłumika pomalowanego na czarno : Farba - Dupli-Color Special 800 C.

Dodam, że w rzeczywistości wygląda to dużo lepiej niż oryginalny tłumik z rdzawym nalotem. Teraz tłumik nie rzuca się w oczy. Nawet nie trzeba myśleć o dyfuzorze.

maciej79 - 24-06-2012, 13:34

tyku napisał/a:
maciej79, Fajny ten tłumik, ale napisz czy głośno działa? Mi zależy, żeby jeszcze zmniejszyć hałas wydechu. A teraz wrzucę kilka fotek mojego tłumika pomalowanego na czarno : Farba - Dupli-Color Special 800 C.

To w takim razie nie jest on dla ciebie ponieważ daje cichy pomruk :)