To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Wyświetlacz wielofunkcyjny (licznik) - Lancer CYxA

grzesiopol - 25-02-2016, 16:45

megauchuch napisał/a:
Dodatkowo dla Wszystkich którzy będą w przyszłości wymieniać licznik, przetłumaczyłem instrukcje obsługi i załączyłem do niej zdjęcia.
Mam delikatne uwagi do tej twojej instrukcji.
Manual już zrobiłem na stronie 4 w tym poście http://forum.mitsumaniaki...1427948#1427948 i po pierwsze nie jest konieczne odczepiacznie/odkręcanie schowka, wystarczy go wypiąć z zatrzasków ograniczających i odchylić w dół. można ale nie trzeba.
Po drugie panel we wszystkich modelach nie jest srebrny - pkt 4 i 9 twojej instrukcji.
Po trzecie zbyteczne jest odkręcanie włącznika świateł awaryjnych, cały panel radia można przechylić do dołu, nawet bez odłączanie kostki od awaryjnych.
Po czwarte odłączanie ramki ozdobnej (tej srebrnej) jest zbyteczne (pkt 8 twojej instrukcji) i tak ten panel przedni do którego jest doczepiona ramka licznika trzeba cały ściągnąć.
Po piąte ten panel (nie srebrny z pkt 9) nalezy wypiąć po uprzednim odchyleniu/wypieciu górnej lewej części panelu poniżej - tego z przyciskami od ASC

Jak juz wspomniałem instrukcja jest w moim poście, a jak ktoś jest zalogowany na forum to ma również dostep do działu download gdzie sa instrukcje Manual Workshop, które można ściągnąć, i najpierw proponuje albo nawet nalegam do zapoznania sie z ta instrukcją przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności związanych z demontażem którychkolwiek elementów z uwagi na możliwość uszkodzenia tych delikatnych zaczepów. Na pewno zaoszczędzi wam to nerwów, czasu a nawet pieniędzy wydanych na zakup elementów uszkodzonych podczas demontażu. Nadmieniam, że wszystkie czynności demontażu opisane w manualu są w kolejności ich numerowania, da się to ominąć ale kosztem zakupu części uszkodzonych podczas nieumiejętnego rozbierania. A detale do kupienia sa drogie w to mi możecie uwierzyć.

Co do licznika to niema znaczenia czy skrzynia manual czy automat.

[ Dodano: 25-02-2016, 18:22 ]
No dobra byłem leniwy ale zrobiłem poniżej link do Instrukcji wymiany licznika oraz/lub radia, od razu przepraszam za błedy - brak niektórych polskich liter :mrgreen:
https://drive.google.com/file/d/0Bxdza4YlDYWtZjZPQzBJWDdtVjg/view?usp=sharing&resourcekey=0-bmQzAGB1bE3Mg0JQ5puiLg
Jeżeli można to prosiłbym o umieszczenie tego poradnika/instrukcji w dziale download. Można ściągać i drukować do woli.

Pozdrawiam
grzesiopol, Dziękujemy za poradnik. :wink:

Lobuz33 - 28-02-2016, 19:44

Ja niestety nie miałem tyle szczęścia i musiałem zdemontować kolorowy licznik i powrócić do stockowego ze względów bezpieczeństwa (nie byłem pewny czy poduszki działają normalnie)
Problem opisałem tutaj
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=94820

Po wielu kontaktach z kolegą Tokyo, okazało się, że on miał podobny przypadek, nie wiem czy znalazł rozwiązanie.

Pozdrawiam

megauchuch - 29-02-2016, 11:36

Szybkie pytanie szybka odpowiedz
Po włożeniu nowego licznika nie pokazuje mi w ogole stanu km
Czy moze byc tak ze pokaze po ilus obrotach koła? ?

[ Dodano: 29-02-2016, 11:36 ]
Czy cos jest nie tak i wyciagac ?

tyku - 29-02-2016, 12:40

megauchuch napisał/a:
Po włożeniu nowego licznika nie pokazuje mi w ogole stanu km
Kolejna porażka. :shock: W takim razie licznik uszkodzony. :roll: Chyba, że macie jakieś pomysły dla megauchuch, :wink:
megauchuch - 29-02-2016, 18:12

Szkoda... po różnych próbach, nie udało się...
Wróciłem do starego licznika.
Nowy odsyłam do sprzedającego i liczę na zwrot pieniędzy...

[ Dodano: 29-02-2016, 18:16 ]
żeby coś wnieść do tematu dodam tylko, że model 8100B801 normalnie ma język angielski po zamontowaniu.

grzesiopol - 29-02-2016, 18:26

megauchuch, spróbuj założyć z powrotem stary licznik i pojeździć troche, zobacz co będzie się działo. Jak będziesz odłączał i podłączał licznik to proponuje odpiąć akumulator. Do licznika idzie cały czas prąd i może to ma jakiś związek. może jakieś spięcie się zrobiło.
tyku - 29-02-2016, 18:34

megauchuch, Kup inny licznik. :wink: Na allegro widziałem 8100B724 w cenie 350 zł. :roll:
grzesiopol napisał/a:
Do licznika idzie cały czas prąd i może to ma jakiś związek. może jakieś spięcie się zrobiło.
Raczej licznik uwalony. Nie ma jak zwarcia zrobić. :wink:
grzesiopol - 29-02-2016, 19:42

tyku napisał/a:
Na allegro widziałem 8100B724 w cenie 350 zł. :roll:
ja mam takiego i chyba brylek
tyku napisał/a:
Nie ma jak zwarcia zrobić. :wink:
A może jednak może się przydarzyć :wink: , nigdy nie wiadomo.
tokyo - 29-02-2016, 23:02

Witam
W ostatnim czasie nie tylko wasze ale rowniez liczniki u moich klientow po przelozeniu zaczynaja swirowac.
Problemow moze byc kilka:
1. w kilku przypadkach okazalo sie za licznik byl zawilgocony - gdzies lezal na magazynie u sprzedawcy i styki zalane lub zasniedziale. Licznik odeslac jak tylko po wlozeniu zauwazycie niepokojace zachowanie
2. kilka licznikow juz w momencie zakupu bylo po krecenie przebiegu. Tu sie sprawa troche komplikuje poniewaz jest kilka programow a kilka z nich nie obsluguje poprawnie sumy kontrolnej w sofcie
3. 2 jak i kolega z forum ma licznik ktory nie pracuje poprawnie ze starszymi samochodami patrz 2007 - 2009. Jezeli juz kupujecie szukajcie licznikow w nastepujacym przedziale czasowym: lancer ( 09 - 12) asx (10 - 12) oraz outlander cw ( 09 - 12) przedzial czsasowy wynika z zastosowanego ECU Etacs. Nie twierdze ze nie bedzie dzialac z nowszymi asxem oraz lancerkiem ale trzeba od czegos zaczac.
Jezeli macie poprawnie dzialajace liczniki moze niech kazdy kto ma kolor i mono dopisywal sie do lisy celem veryfikacji poprawnosci dzialanie oraz tak by sprzedajacy na portalach aukcyjnych nie nabijali kupujacych w butelke. To jest ostatnio bardzo czaste

tyku - 02-03-2016, 16:50

Wrzuciłem film z licznikiem w roli głównej. :wink: Będzie można zobaczyć, jak odbywa się uruchomienie lancera z kolorowym wyświetlaczem (licznikiem). :roll:
https://youtu.be/pjQFGEKXVf0
:wink:

brylekVFR - 02-03-2016, 17:33

Szkoda że w nie każdym da się ustawić logo na powitanie. :(
Arczi89 - 02-03-2016, 17:40

Fajna jakość nagrania :)
Powitanie jest miłe dla oka ;)
Z tokyo gadałeś czy da radę aktywować ?

megauchuch - 02-03-2016, 18:06

Licznik wraca do serwisu .
Będzie wprowadzana nowa pamięć EPROM.

Co myślicie? Uda się, czy nie? :>

[ Dodano: 02-03-2016, 18:09 ]
grzesiopol, obecnie jeżdżę cały czas na starym liczniku.

[ Dodano: 02-03-2016, 18:11 ]
tyku, tak kupiłem właśnie u tego sprzedającego na allegro.

ps. to że na foto masz taki symbol licznika to nie znaczy, że taki przyjdzie!

Kupiłem dokładnie taki jak piszesz, a przyszedł inny. też kolorowy.

Sprzedający na pytanie o numer seryjny odpisuje "NUMERKI CYFERKI, NIE MA RÓŻNICY..."

tyku - 02-03-2016, 18:26

Arczi89 napisał/a:
Fajna jakość nagrania
Kiepsko to wyszło, szczególnie ten początek. Poprawię lepszym sprzętem. :wink:
megauchuch napisał/a:
Licznik wraca do serwisu .
Będzie wprowadzana nowa pamięć EPROM.

Do jakiego serwisu :?: Lepiej niech Ci kasę zwrócą i kupisz u kogo innego. :P

megauchuch - 02-03-2016, 18:47

Po korekcie = po gwarancji ;)