Nasze Miśki - Czarna Sigma :))
t0m3k - 25-06-2012, 19:23 Temat postu: ^^ Dawno nic tu nie pisałem dlatego mysle ze dodam troche 'nowosci'. W piątek założyłęm sekwencyjną instalacje gazową do Sigmy i w sobote od razu w trase, wróciłem w niedziele i co sie okazało ? ze Sigma w 3 osoby, w 'trasie', choć to trudno nazwać trasą, jak co jakiśczas sie zdarzały światła, jakieś mieściny i mega górki, spaliła tylko 11,25 l / 100 km z czego troche było jazdy z klimą myśle że dość pozytywny wynik
Wojciech Bogacz - 25-06-2012, 19:41
Ja bym powiedział, że to wyjątkowo porządny wynik, bo mój Gal spala 15-16L gazu. Może uda mi się go conieco doregulować jeszcze ale sądzę, że mam podjechany silnik już i to mocno daje w kość.
mazda10000 - 25-06-2012, 20:14
Jaką dokładnie masz instalację?
lukasz12 - 25-06-2012, 21:27
Wynik bardzo porządny, ale jesteś pewien że instalacja jest "dobrze" ustawiona i silnik miał na bogato? Co prawda raz udało mi się osiągnąć 9,25l LPG/100 km (8,80 litra na 95 km) ale to wyjątkowe warunki - jechałem nie więcej niż 70 kmh bo było b. ślisko...
Wojciech Bogacz - 25-06-2012, 21:32
mazda10000 napisał/a: | Jaką dokładnie masz instalację? |
Instalacja OMVL REG Fast Dream XI czy coś podobnego... Ogólnie ma to już 11 lat i poza reduktorem nic nikt w niej nie zmieniał chyba.
mazda10000 - 25-06-2012, 21:52
Wojciech Bogacz napisał/a: | Instalacja OMVL REG Fast Dream XI czy coś podobnego... Ogólnie ma to już 11 lat i poza reduktorem nic nikt w niej nie zmieniał chyba |
Akurat to pytanie było do t0m3ka, ale dzięki
t0m3k - 26-06-2012, 08:33
szczerze nie wiem jaką mam instalke wiem ze wtryski Valteka i kompa chyba Stag'a, ale jak sie dowiem to Wam napisze zakładał mi to znajomy i mowił że mapa Gazu praktycznie sie pokrywa z mapą benzyny.
A ja w tej 'trasie' tez jechalem spokojnie.... bez szalenstw bo nie bylo sie nawet gdzie rozpędzic porządnie mysle ze gdyby to był non stop dwupas bez swiateł itd... to 10 litrow by wyszlo
lukasz12 - 26-06-2012, 14:21
Pewne rzeczy warto zweryfikować - zwłaszcza że pokrycie map i wtryski valtek to podobnie abstrakcyjne pojęcie jak jak biały kruk . Dobrze że do Staga można się łatwo podłączyć i sprawdzić we własnym zakresie co się dzieje w instalacji
Wojciech Bogacz - 26-06-2012, 15:52
lukasz12 napisał/a: | zwłaszcza że pokrycie map i wtryski valtek to podobnie abstrakcyjne pojęcie jak jak biały kruk |
Ciekawe... to ja tez mam Valteki - tyle, że mam dość mocne podejrzenie, że przejchały już ze 80 tys. km. Da się jakoś sprawdzić wiek wtryskiwaczy ? Albo przynajmniej ich kondycję ?
t0m3k - 26-06-2012, 18:13
Kompa mam: STAG 300-6 ISA2, jesli chodzi o reduktor to nie mam pewnosci bo nie moge nic na nim znaleźć ... wszystkie oznaczenia chyba są od strony mocowania
A tutaj jakies 3 fotencje po myciu ( sorki za jakość ale foty robione telefonem )
Tutaj takie małe oznakowanie Sigmy
I pod maską:
Wojciech Bogacz - 27-06-2012, 09:40
Wygląda to na prawdę ładnie - jakby ją jeszcze przejechać jakąś pastą czy woskiem to będzie bosko
Mnie jednak draźnią te czerwone Valteki na silniku - u mnie jest tak samo - widać je okrutnie i tak kombinuję, że jakbym kiedyś dłubał coś przy silniku to je nieco schowam albo przeniosę tak, żeby się komponowały ładnie z resztą.
t0m3k - 27-06-2012, 11:28
ja je troche przesune blizej kolektora ale to kiedys tam... i nie bede go woskował, bo w sierpniu cała sigma bedzie przypruszona na czarno i nowy bezbarwny pozbędę sięrdzy, wyprostuje maske, pomaluje i bedzie autko jak z salonu
angelos - 27-06-2012, 22:05
t0m3k napisał/a: | Kompa mam: STAG 300-6 ISA2, jesli chodzi o reduktor to nie mam pewnosci bo nie moge nic na nim znaleźć ... wszystkie oznaczenia chyba są od strony mocowania |
Powinieneś mieć caly zastaw w dokumantacji, od gaziarza. Generalnie w 12v da się to schować pod kolektor. Pytanie czy zestaw dostarcza odpowienią ilość gazu przy bucie.
t0m3k - 28-06-2012, 23:49
jesli chodzi o jazde to mnie sie wydaje ze sie to auto lepiej zbiera nic na benzynie... ale to tylko moje odczucie gazownik mi to auto regulował cały dzionek w kazdych partiach obrotów, przy bucie i przy lekkiej jezdzie wiec mu zaufam nie mam papierów od gaziarza, bo robilem to bez papierów mam stara instalke wbita w dowód
PS: lekko żarzy mi sie kontrolka łądowania i kontrolka oleju .... co moze byc> tylko zaśniedziały styk?> czy alternator pada ?
wojtas - 29-06-2012, 00:36
Prawdopodobnie alternator, ale bez sprawdzenia ładowania na akumulatorze i alternatorze ciężko powiedzieć.
|
|
|