To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Czarna Sigma :))

t0m3k - 25-06-2012, 19:23
Temat postu: ^^
Dawno nic tu nie pisałem dlatego mysle ze dodam troche 'nowosci'. W piątek założyłęm sekwencyjną instalacje gazową do Sigmy :D i w sobote od razu w trase, wróciłem w niedziele i co sie okazało ? ze Sigma w 3 osoby, w 'trasie', choć to trudno nazwać trasą, jak co jakiśczas sie zdarzały światła, jakieś mieściny i mega górki, spaliła tylko 11,25 l / 100 km :) z czego troche było jazdy z klimą :) myśle że dość pozytywny wynik :)
Wojciech Bogacz - 25-06-2012, 19:41

Ja bym powiedział, że to wyjątkowo porządny wynik, bo mój Gal spala 15-16L gazu. Może uda mi się go conieco doregulować jeszcze ale sądzę, że mam podjechany silnik już i to mocno daje w kość.
mazda10000 - 25-06-2012, 20:14

Jaką dokładnie masz instalację?
lukasz12 - 25-06-2012, 21:27

Wynik bardzo porządny, ale jesteś pewien że instalacja jest "dobrze" ustawiona i silnik miał na bogato? Co prawda raz udało mi się osiągnąć 9,25l LPG/100 km (8,80 litra na 95 km) ale to wyjątkowe warunki - jechałem nie więcej niż 70 kmh bo było b. ślisko...
Wojciech Bogacz - 25-06-2012, 21:32

mazda10000 napisał/a:
Jaką dokładnie masz instalację?

Instalacja OMVL REG Fast Dream XI czy coś podobnego... Ogólnie ma to już 11 lat i poza reduktorem nic nikt w niej nie zmieniał chyba.

mazda10000 - 25-06-2012, 21:52

Wojciech Bogacz napisał/a:
Instalacja OMVL REG Fast Dream XI czy coś podobnego... Ogólnie ma to już 11 lat i poza reduktorem nic nikt w niej nie zmieniał chyba

Akurat to pytanie było do t0m3ka, ale dzięki ;)

t0m3k - 26-06-2012, 08:33

szczerze nie wiem jaką mam instalke :) wiem ze wtryski Valteka i kompa chyba Stag'a, ale jak sie dowiem to Wam napisze :) zakładał mi to znajomy i mowił że mapa Gazu praktycznie sie pokrywa z mapą benzyny.
A ja w tej 'trasie' tez jechalem spokojnie.... bez szalenstw bo nie bylo sie nawet gdzie rozpędzic porządnie :) mysle ze gdyby to był non stop dwupas bez swiateł itd... to 10 litrow by wyszlo :)

lukasz12 - 26-06-2012, 14:21

Pewne rzeczy warto zweryfikować - zwłaszcza że pokrycie map i wtryski valtek to podobnie abstrakcyjne pojęcie jak jak biały kruk ;-) . Dobrze że do Staga można się łatwo podłączyć i sprawdzić we własnym zakresie co się dzieje w instalacji :-)
Wojciech Bogacz - 26-06-2012, 15:52

lukasz12 napisał/a:
zwłaszcza że pokrycie map i wtryski valtek to podobnie abstrakcyjne pojęcie jak jak biały kruk

Ciekawe... to ja tez mam Valteki - tyle, że mam dość mocne podejrzenie, że przejchały już ze 80 tys. km. Da się jakoś sprawdzić wiek wtryskiwaczy ? Albo przynajmniej ich kondycję ?

t0m3k - 26-06-2012, 18:13

Kompa mam: STAG 300-6 ISA2, jesli chodzi o reduktor to nie mam pewnosci bo nie moge nic na nim znaleźć ... wszystkie oznaczenia chyba są od strony mocowania :)

A tutaj jakies 3 fotencje po myciu :) ( sorki za jakość ale foty robione telefonem )

Tutaj takie małe oznakowanie Sigmy :)

I pod maską:

Wojciech Bogacz - 27-06-2012, 09:40

Wygląda to na prawdę ładnie - jakby ją jeszcze przejechać jakąś pastą czy woskiem to będzie bosko :)
Mnie jednak draźnią te czerwone Valteki na silniku - u mnie jest tak samo - widać je okrutnie i tak kombinuję, że jakbym kiedyś dłubał coś przy silniku to je nieco schowam albo przeniosę tak, żeby się komponowały ładnie z resztą.

t0m3k - 27-06-2012, 11:28

ja je troche przesune blizej kolektora :) ale to kiedys tam... i nie bede go woskował, bo w sierpniu cała sigma bedzie przypruszona na czarno i nowy bezbarwny :) pozbędę sięrdzy, wyprostuje maske, pomaluje i bedzie autko jak z salonu :)
angelos - 27-06-2012, 22:05

t0m3k napisał/a:
Kompa mam: STAG 300-6 ISA2, jesli chodzi o reduktor to nie mam pewnosci bo nie moge nic na nim znaleźć ... wszystkie oznaczenia chyba są od strony mocowania :)

Powinieneś mieć caly zastaw w dokumantacji, od gaziarza. Generalnie w 12v da się to schować pod kolektor. Pytanie czy zestaw dostarcza odpowienią ilość gazu przy bucie.

t0m3k - 28-06-2012, 23:49

jesli chodzi o jazde to mnie sie wydaje ze sie to auto lepiej zbiera nic na benzynie... ale to tylko moje odczucie :D gazownik mi to auto regulował cały dzionek :) w kazdych partiach obrotów, przy bucie i przy lekkiej jezdzie :D wiec mu zaufam :) nie mam papierów od gaziarza, bo robilem to bez papierów :) mam stara instalke wbita w dowód :)

PS: lekko żarzy mi sie kontrolka łądowania i kontrolka oleju .... co moze byc> tylko zaśniedziały styk?> czy alternator pada ? :D

wojtas - 29-06-2012, 00:36

Prawdopodobnie alternator, ale bez sprawdzenia ładowania na akumulatorze i alternatorze ciężko powiedzieć.