Nasze Miśki - GTO
madź - 31-03-2014, 18:45
Ale to tylko takie gdybanie. Widać czy opona jest łatana czy nie. Z drugiej strony może strzelić nowa opona z wadą fabryczną, która ujawniła się dopiero po pewnym czasie, a sprzedawcy i tak uciekają od wymian. Jeszcze kupując w sklepie stacjonarnym (np. NorAuto) może i mamy szansę coś wywalczyć, ale poprzez allegro z drugiego końca Polski? Powodzenia życzę...
mkm - 31-03-2014, 22:51
madź napisał/a: | Owszem. Kupowanie opon nowych zupełnie się nie opłaca. To jak z kupowaniem nowego samochodu..........
Kupowanie nowych opon się po prostu nie kalkuluje, szczególnie na naszych drogach, gdzie nierzadko zdarza się je rozwalić. |
Ależ mądrości. Weźcie przestańcie wypisywać takie bzdury, bo jeszcze ktoś uwierzy.
Nie stać na duże opony? Zawsze można kupić Matiza lub Tico - tam będzie taniej.
madź - 01-04-2014, 00:17
Oj mkm, ty zawsze potrafiłeś poprawić mi humor.
sveno - 01-04-2014, 10:21
madź napisał/a: | Owszem. Kupowanie opon nowych zupełnie się nie opłaca. To jak z kupowaniem nowego samochodu.......... | dobrze, że nie wszyscy wychodzą z takiego założenia, bo nie byłoby od kogo kupić używanych opon/samochodów....
Tomek - 01-04-2014, 11:21
madź napisał/a: | o stanie 8,0-8,1mm |
jak na gumie zmierzyć wysokość bieżnika z dokładnością do 0.1 mm??
sveno napisał/a: |
dobrze, że nie wszyscy wychodzą z takiego założenia, bo nie byłoby od kogo kupić używanych opon/samochodów.... |
zgadza się
raz kupiłem używane opony, raz kupiłem kiepskie opony - ani jednego, ani drugiego błędu już nie popełnię
mkm - 01-04-2014, 12:15
Ze względów ekonomicznych można kupić opony używane.
Jednak dorabiać ideologię o wyższości opony używanej nad nową już nie.
Fakt faktem nadal lepiej jest kupić starą "markową" oponę niż chińczyka z plasteliny, ale biorąc pod uwagę, że jednak stan dróg się poprawia, a my jeździmy coraz szybciej zbyt mądre to nie jest.
Moi znajomi niejeden dom na kilkudziesięcioletnim już handlu używanymi oponami postawili i jeżeli oni mówią, że kupowanie opon używanych dzisiaj "dla siebie" mija się z celem ze względu na różnicę cen nowa/używana i stan opon, które można przywieźć z zachodu (konkurencja zza wschodniej granicy plus ekologia - obowiązek utylizacji) to nie ma co dyskutować.
Z oponami ja ze wszystkim.
Dawniej jakość opony oceniało się prosto "była trwała i trzymała".
Teraz mają kilkanaście klas alfabetycznych i planowany przebieg "na dwa sezony" a potem recykling i nowe, żeby gospodarkę napędzać
madź - 01-04-2014, 12:16
Zawsze po kupnie felg/kół kupujecie nowe opony?
mkm - 01-04-2014, 12:20
Ja się staram w miarę możliwości portfela.
I też chociaż chciałbym górną półkę opon to kupuję budżetowe Barumy, lub "te lepsze" na promocji...
Gdybyśmy wszyscy godnie zarabiali...
Lechfan - 01-04-2014, 12:33
Ostatnie dwa komplety (lato, zima) opon które kupiłem były nowe z promocji.
Fakt, że z jednych jestem średnio zadowolony, ale następne które kupię, o ile nie wydarzy się nic niespodziewanego, najprawdopodobniej też będą nowe, ale z troszkę wyższej półki.
madź - 02-04-2014, 12:12
madź - 02-04-2014, 18:53
Jeszcze bez napisów i dekielków, ale...
madź - 03-04-2014, 13:50
Czekamy na napisy OZ Racing F1 i dekielki. Ktoś nie potrafił się doczekać i zmienił już koła.
krzychuzzz - 03-04-2014, 14:28
Fajnie to wygląda.
Będziesz go troszkę obniżała?
madź - 03-04-2014, 14:44
Sprężyny -50mm (na razie tylko przód) zamówione.
jkrzysztof80 - 03-04-2014, 16:54
A jak by tak "szprychy" malnąć na czarno?
|
|
|