To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - GTO

madź - 31-03-2014, 18:45

Ale to tylko takie gdybanie. Widać czy opona jest łatana czy nie. Z drugiej strony może strzelić nowa opona z wadą fabryczną, która ujawniła się dopiero po pewnym czasie, a sprzedawcy i tak uciekają od wymian. Jeszcze kupując w sklepie stacjonarnym (np. NorAuto) może i mamy szansę coś wywalczyć, ale poprzez allegro z drugiego końca Polski? Powodzenia życzę...
mkm - 31-03-2014, 22:51

madź napisał/a:
Owszem. Kupowanie opon nowych zupełnie się nie opłaca. To jak z kupowaniem nowego samochodu..........

Kupowanie nowych opon się po prostu nie kalkuluje, szczególnie na naszych drogach, gdzie nierzadko zdarza się je rozwalić.

Ależ mądrości. Weźcie przestańcie wypisywać takie bzdury, bo jeszcze ktoś uwierzy.
Nie stać na duże opony? Zawsze można kupić Matiza lub Tico - tam będzie taniej.

madź - 01-04-2014, 00:17

Oj mkm, ty zawsze potrafiłeś poprawić mi humor. :lol:
sveno - 01-04-2014, 10:21

madź napisał/a:
Owszem. Kupowanie opon nowych zupełnie się nie opłaca. To jak z kupowaniem nowego samochodu..........
dobrze, że nie wszyscy wychodzą z takiego założenia, bo nie byłoby od kogo kupić używanych opon/samochodów....
Tomek - 01-04-2014, 11:21

madź napisał/a:
o stanie 8,0-8,1mm

jak na gumie zmierzyć wysokość bieżnika z dokładnością do 0.1 mm??

sveno napisał/a:

dobrze, że nie wszyscy wychodzą z takiego założenia, bo nie byłoby od kogo kupić używanych opon/samochodów....

zgadza się

raz kupiłem używane opony, raz kupiłem kiepskie opony - ani jednego, ani drugiego błędu już nie popełnię

mkm - 01-04-2014, 12:15

Ze względów ekonomicznych można kupić opony używane.
Jednak dorabiać ideologię o wyższości opony używanej nad nową już nie.

Fakt faktem nadal lepiej jest kupić starą "markową" oponę niż chińczyka z plasteliny, ale biorąc pod uwagę, że jednak stan dróg się poprawia, a my jeździmy coraz szybciej zbyt mądre to nie jest.
Moi znajomi niejeden dom na kilkudziesięcioletnim już handlu używanymi oponami postawili i jeżeli oni mówią, że kupowanie opon używanych dzisiaj "dla siebie" mija się z celem ze względu na różnicę cen nowa/używana i stan opon, które można przywieźć z zachodu (konkurencja zza wschodniej granicy plus ekologia - obowiązek utylizacji) to nie ma co dyskutować.
Z oponami ja ze wszystkim.
Dawniej jakość opony oceniało się prosto "była trwała i trzymała".
Teraz mają kilkanaście klas alfabetycznych i planowany przebieg "na dwa sezony" a potem recykling i nowe, żeby gospodarkę napędzać :roll:

madź - 01-04-2014, 12:16

Zawsze po kupnie felg/kół kupujecie nowe opony?
mkm - 01-04-2014, 12:20

Ja się staram w miarę możliwości portfela.
I też chociaż chciałbym górną półkę opon to kupuję budżetowe Barumy, lub "te lepsze" na promocji...
Gdybyśmy wszyscy godnie zarabiali... :roll:

Lechfan - 01-04-2014, 12:33

Ostatnie dwa komplety (lato, zima) opon które kupiłem były nowe z promocji.
Fakt, że z jednych jestem średnio zadowolony, ale następne które kupię, o ile nie wydarzy się nic niespodziewanego, najprawdopodobniej też będą nowe, ale z troszkę wyższej półki.

madź - 02-04-2014, 12:12

madź - 02-04-2014, 18:53

Jeszcze bez napisów i dekielków, ale...

madź - 03-04-2014, 13:50

Czekamy na napisy OZ Racing F1 i dekielki. Ktoś nie potrafił się doczekać i zmienił już koła. :mrgreen:

krzychuzzz - 03-04-2014, 14:28

Fajnie to wygląda.
Będziesz go troszkę obniżała?

madź - 03-04-2014, 14:44

Sprężyny -50mm (na razie tylko przód) zamówione.
jkrzysztof80 - 03-04-2014, 16:54

A jak by tak "szprychy" malnąć na czarno? :mrgreen: