To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Kolektor z Evo do Outlandera Turbo.

Bzyk_R1 - 02-01-2020, 19:24

76magg, od evo nie pasuje. Dam Ci na PW namiary na używany.
76magg - 09-01-2020, 13:30

Bzyk_R1 napisał/a:
76magg, od evo nie pasuje. Dam Ci na PW namiary na używany.

Niestety ten z namiaru nie przetrwał wykręcania.
Więc ponowię pytanie, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :P

EDIT:

Tak tylko wrzucę, może się komuś przyda:
Kupiłem za pośrednictwem Kacpra kolektor na zamówienie. Zespawany ładnie, nie z kwasówki tylko stalowy (tak mi się przynajmniej wydaje).
Optymistycznie kupiłem też sobie bandaż i obwiązałem ładnie... tylko, że po wiązaniu nie dało się tego założyć :)
Bo raz, że dziurki do śrub zakryłem, a dwa że wymagane było przyszlifowanie tej części idącej do turbiny (tak z pół centymetra takiego garbu od śruby). Potem zostało zdemontowane połączenie turbiny z silnikiem, bo inaczej nie dało się tego złączyć. No i na razie gdzieś tam jeszcze coś nie jest 100% szczelne, ale to będzie widać jak trochę pojeździ i okopci.
Generalnie impreza nie tania, ale po remoncie silnika zamierzam jeździć tym autkiem długo i namiętnie, więc chyba było warto.

Rafik83 - 15-04-2020, 19:25

Witam to zacne grono do którego również postanowiłem dołączyć. :D
Od kilku dni jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem Outlandera Turbo z pęknietym kokektorem wydechowym :-X
Wiem już że:
- znaleźć zamiennik? graniczy z cudem lub China
- pospawać? Jakoś nie jestem przekonany.
- dorobić z kwasiaka :mrgreen: jestem za.
Ale tu się robią schody, kto może to zrobić bez mojego na wzór bo to nie wchodzi w grę. POMOCY :o

cerutti - 15-04-2020, 20:54

Pewna firma z Białegostoku ostatnio robiła taki kolektor z Outka, zadzwoń zapytaj może mają na wzór.
Rafik83 - 15-04-2020, 21:29

cerutti napisał/a:
Pewna firma z Białegostoku ostatnio robiła taki kolektor z Outka, zadzwoń zapytaj może mają na wzór.

Podasz na PW namiary lub chociaż nazwę?

76magg - 16-04-2020, 10:18

Sądząc po tej Norwegii w profilu, to stawiam na to, że wczoraj rano do mnie próbowałeś dzwonić - pewnie w sprawie ogłoszenia z kolektorem.

Ja załatwiałem gdzieś z okolic Rzeszowa. I nie z kwasówki a stalowy - bo był ciut taniej i szybciej.
To co było do zrobienia to:
1. Trzeba było spiłować takie zgrubienie na śrubie w elemencie pod kolektorem.
2. Przy montowaniu w miejscu oryginalnej był problem ze spasowaniem - w efekcie zdemontowany został element łączący turbinę z silnikiem.
3. Z dokręcaniem do turbiny był problem i mechanik wykonał jakiś taki myk, że wkręcał długą śrubę z nakrętką na prawie samym początku.
4. No i trzeba było odwinąć bandaż termiczny którym tak ładnie ten kolektor owinąłem (bo ni cholery nie dało się z nim tego zamontować).

Jako, że silnik w dalszym remoncie, to nie powiem czy sprawuje się dobrze, ale tyle ile pojeździłem, to wyglądało ok.

Na PW dam Ci namiar na Kacpra, z którym załatwiałem tamten kolektor.

I tak tylko dodam, że ten co mam w ogłoszeniu mogę pewnie puścić nawet taniej jako wzór. Bo może uda Ci się znaleźć znajomego, który będzie w stanie wyspawać coś takiego tanio i tylko wzornika potrzebuje. A potem zawsze możesz sprzedać go dalej w tej samej cenie.

staszq2 - 16-04-2020, 18:48

76magg napisał/a:
bo był ciut taniej i szybciej

Ciut? To ile Cię skasował Kacper? :mrgreen:
76magg napisał/a:
2. Przy montowaniu w miejscu oryginalnej był problem ze spasowaniem - w efekcie zdemontowany został element łączący turbinę z silnikiem.

Niestety ale wychodziły 3 rodzaje kolektorów do Turbo, nie wiele się różnią ale jednak i stąd wynikła sytuacja a wszystko robione na jeden wzór więc nie ugadniesz...

Rafik83 - 16-04-2020, 20:14

76magg napisał/a:
Sądząc po tej Norwegii w profilu, to stawiam na to, że wczoraj rano do mnie próbowałeś dzwonić - pewnie w sprawie ogłoszenia z kolektorem.
Świat to globalna wioska :D

[ Dodano: 16-04-2020, 21:20 ]
Wstępnie ogarnąłem gościa który mi to pospawa w między czasie ogarnę kolektor i jak wrócę do PL to ogarnę to już tak żeby było na tip-top.

[ Dodano: 27-04-2020, 06:13 ]
A tak mnie zastanawia? Poprawcie mnie jeśli się mylę kolektor od evo do outlandera nie pasuje, kity tuningowe do outlandera nie istnieją. Ale za to do Airtreka jest masa osprzętu na zagranicznych forach. Czym różnią się te dwa silniki? Mocą to wiem ale czy ta różnica wynika z innej turbiny programu?
Może kolektor oraz pipe kit pasował by z Airtreka?

Bzyk_R1 - 27-04-2020, 08:20

Kolektor jak najbardziej, co do orurowania to zderzak przedni jego mocowanie stelarz i belka jest zupełnie inna w Airtreku. Może podejdzie ale trzeba będzie coś podrzeźbić.
Rafik83 - 27-04-2020, 09:17

Mam na myśli coś takiego
https://www.rhdjapan.com/...rbo-r-cu2w.html

Bzyk_R1 - 27-04-2020, 10:52

Na etapie stage1 taki kit Ci nie jest wcale potrzebny. Myślałem że pytasz o orurowanie FMIC.

Co do tego projektu hard TMIC opisałem to po krótce w tym temacie
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=101018&postdays=0&postorder=asc&start=0

Od 4 strony są moje próby i spostrzeżenia. Warto zmienić tylko 1 rurkę tą między turbo a IC. Trąba do przepustnicy jest okej nie ma sensu zmieniać bo nic nie daje. Sam mod jest ok, lekko poprawia turbodziurę, w peaku potrafi doładować 1,2b i jakiś tam efekt jest.

Rafik83 - 27-04-2020, 11:10

Nie nie chodziło mi tylko o pokazanie przykładu bo kit do fmic Airtrek też znalazłem i wydaje mi się że wielu przeróbek by z tym nie było.
Narazie skupiam się na kolektorze i wydechu później wirus A dalej zobaczymy

[ Dodano: 04-05-2020, 13:19 ]
Kolektor dzięki Kacprowi i Staszkowi właśnie się sprawa :mrgreen: dzięki chłopaki już się doczekać nie mogę. Bo narazie też jeżdżę na bandarzu i cemencie :D

76magg - 26-07-2020, 14:50

Takie pytanko jeszcze - gdzie można dostać uszczelkę między kolektorem a turbiną?
Na alledrogo nie znalazłem - może szukać czegoś z innego modelu?

Bizi78 - 26-07-2020, 15:30

76magg napisał/a:
Takie pytanko jeszcze - gdzie można dostać uszczelkę między kolektorem a turbiną?

Chyba o to chodzi.
https://sklep.mitsustyle.pl/uszczelka-turbosprezarki,3,102,3757
https://www.4turbo.pl/pl/...c,3,46877,17583

Rafik83 - 26-07-2020, 16:21

Bizi78 napisał/a:
76magg napisał/a:

Chyba o to chodzi.
https://sklep.mitsustyle.pl/uszczelka-turbosprezarki,3,102,3757
https://www.4turbo.pl/pl/...c,3,46877,17583

Najszybciej w ASO Mitsubishi ja nie dalej jak dwa tygodnie temu zamawiałem za cały komplet pod Turbo i kolektor dałem 520 pln