Dom/garaż/ogród - pompa ciepla czy solar czy fotowoltaika
Marcino - 05-06-2020, 06:23
Grzejesz grzałka a co decyduje o jej zalaczeniu? Jest słońce i produkcja to co Inverter ja włącza ?
gulgulq - 05-06-2020, 06:53
Marcino napisał/a: | Grzejesz grzałka a co decyduje o jej zalaczeniu? Jest słońce i produkcja to co Inverter ja włącza ? |
Na razie jest bezpośrednio bez regulacji. Jedyny konfigurator jaki wprowadziłem to taki że temp. wody na kotle gazowym jest na 40 stopni a grzałka jest ustawiona wyżej. Przy małym zużyciu wody grzałka dogrzeje wodę a przy dużym poborze (np. kąpiel) dołączy kocioł.
Obecnie żona w domu z dzieciakami więc pobór wody jest rozłożony na cały dzień ale jak wrócimy do normalności to do 15 praktycznie nie będzie nikogo w domu więc efektywności w grzaniu w trakcie szczytu słonecznego nie osiągnę. Nie chce też bardzo podbijać temp. wody bo dzieciaki małe i jeszcze się poparzą a baterie kranowe mam klasyczne bez podmieszania.
Po miesiącu sprawdzę jak to działa, prądu mam dużo oddane do sieci więc trzeba to odbierać nawet uwzględniając przelicznik.
Uwex - 05-06-2020, 11:23
krzychu napisał/a: | Pomimo tego, że wygląda kiepsko to podobno ciągle by spełniała swoją funkcję. Z tego co wiem to ona ma po prostu zniknąć (rozpuścić się). |
Nie zgodziłbym się, raczej trzeba wymieniać wcześniej.
Marcino - 08-06-2020, 13:27
Uwex napisał/a: | krzychu napisał/a: | Pomimo tego, że wygląda kiepsko to podobno ciągle by spełniała swoją funkcję. Z tego co wiem to ona ma po prostu zniknąć (rozpuścić się). |
Nie zgodziłbym się, raczej trzeba wymieniać wcześniej. |
Też swojej od 10 lat nie ruszałem.
jacek11 - 08-06-2020, 16:46
https://instalreporter.pl/porady/okresowa-wymiana-anody-magnezowej-a-trwalosc-zbiornika-ogrzewacza-pojemnosciowego/
gulgulq - 08-06-2020, 20:50
U mnie pracowała 15 lat bez wymiany, woda raczej twarda. Zasobnik w bardzo dobrym stanie.
jacek11 - 08-06-2020, 22:08
U mnie siedziała w bojlerze dziewięć lat, ale wyglądała o wiele gorzej niż ta u Ciebie.. Jak kupowałem bojler, to sprzedawca mówił, że powinna być wymieniana co 3 lata. Biorąc pod uwagę cenę tego ustrojstwa, to chyba można raz na dwa lata ją wymienić.
krzychu - 09-06-2020, 08:07
Zazwyczaj jest kontrola anody co 1,5-2 lata, w nowym bojlerze nawet jest zapis ze po kontroli to fachowiec określa kolejny termin kontroli. Może sprzedawca na Twoim terenie znał już mniej więcej okres rozpuszczenia się anody?
U mnie był taki problem, żeby ją wymienić trzeba rozszczelnić zbiornik (okręcić cały dekiel trzymany paroma śrubami i uszczelniony uszczelką). Piernik wie czy operacja by się udała, a jak zaczął przeciekać to się okazało że anoda i tak jest prawie cała...
A np. gorzałeczka była sucha 2 śrubeczki i wychodzi. Nie wiem dlaczego anoda nie była na jakimś śrubunku czy czymś podobnym. Chyba producentowi chodziło o to żeby zniechęcić do wymiany klientów.
sleepwalker - 17-08-2020, 11:59
Jak na mój gust fotowoltaika to duża oszczędność, aczkolwiek wcześniej należałoby przeanalizować twoje obecne rachunki za prąd, no i możliwości w zakresie montażu paneli. Najlepiej jest poprosić o wycenę i wtedy sprawdzić, jak to ostatecznie będzie wyglądać z dofinansowaniem.
Marcino - 22-03-2021, 10:43
Dofinasowanie wraca od Lipca 2021.
Włąsnie zakupiłem zestaw PV 6.29Kwp do samodzielnego zamontowania. Będzie się działo.
Krzyzak - 23-03-2021, 08:45
A ja planuję dołożyć 2kWp na wschód i też będę miał łącznie ponad 6kWp. Szkoda mi słońca, które świeci od rana... uroki instalacji po stronie zachodniej. Inwerter powinien uciągnąć.
Pamiętaj, że nowe przepisy nakazują także zgłoszenie do Straży, gdy zestaw przekracza 6.5kWp, więc gdybyś zdecydował się na kolejny panel, to zgodnie z prawem masz więcej obowiązków.
joujoujou - 23-03-2021, 13:37
Krzyzak napisał/a: | planuję dołożyć 2kWp na wschód | Krzyzak napisał/a: | Inwerter powinien uciągnąć | Ale chyba nie w jednym szeregu z istniejącymi na zachodzie? Bo z tego może być więcej szkody niż pożytku.
========================
Po 16 miesiącach użytkowania dochodzę do wniosku że mogłem od razu dorzucić drugi akumulator. Ilość energii marnowanej przez wysyłkę do sieci jest (delikatnie mówiąc) irytująca.
Marcino - 24-03-2021, 08:49
Cytat: | Pamiętaj, że nowe przepisy nakazują także zgłoszenie do Straży, gdy zestaw przekracza 6.5kWp, |
Tak wiem o uzgodnieniach Ppoz, to wręcz nawet instalacja musi być zaprojektowana pod takie wymagania. Miejsce na dachu zostanie wiec zobaczymy jak będzie to działać.
Kesz - 08-04-2021, 09:55
Jak dla mnie fotowoltaika, jest najbardziej uniwersalna i najpopularniejsza
Marcino - 19-04-2021, 08:56
No i 17szt paneli na dachu - 6.29kw. Podłaczone działa, Czekam na wymiane licznika. Wszytko "swoimi rekoma" robone. Koszt około 17tyś zł.
|
|
|