Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow
Krzyzak - 30-05-2016, 14:52
eremita napisał/a: | Jak to nie tajemnica to wrzuć jakieś fotki może coś podpatrzę | będziesz w okolicy trójmiasta - zapraszam, sam zobaczysz
ogród wciąż się zmienia i to nie chodzi tylko o kolejne nasadzenia, przeróbki czy "zdychanie" roślin, ale takie zaprojektowanie, że w ciągu roku o różnych porach coś innego kwitnie i przejmuje motyw przewodni...
darcun4 - 30-05-2016, 18:02
eremita napisał/a: | miejsce pod spore akwarium |
Może zaplanuj od razu podciągnięcie w bardzo bliskie sąsiedztwo, instalacji wodociągowej i kanalizacyjnej?
Bardzo to pomaga przy cotygodniowej podmianie wody.
eremita - 31-05-2016, 12:36
Krzyzak napisał/a: | będziesz w okolicy trójmiasta - zapraszam, sam zobaczysz |
Jak będę w okolicy to skorzystam z zaproszenia
Krzyzak napisał/a: | ale takie zaprojektowanie, że w ciągu roku o różnych porach coś innego kwitnie i przejmuje motyw przewodni... |
To jest właśnie to co w ogrodach jest piękne.
darcun4 napisał/a: | Może zaplanuj od razu podciągnięcie w bardzo bliskie sąsiedztwo, instalacji wodociągowej i kanalizacyjnej? |
Mam taki plan.
Część pokoju będzie przedzielona ścianą w którą będzie wkomponowane akwarium, dostęp do akwarium będzie od tył od strony pomieszczenia gospodarczego, tam będzie odpływ/dopływ wody i cała reszta sprzętu.
darcun4 - 31-05-2016, 18:51
eremita napisał/a: | ścianą w którą będzie wkomponowane akwarium |
Widziałem już kilka takich i od frontu bardzo fajnie wyglądają.
Są też związane z tym pewne problemy i to duże. Na szybko napiszę że:
1. otwór w ścianie na wysokość musi być dużo większy niż wysokość akwarium, pozwala to z oświetleniem podjechać jak najbliżej przedniej szyby. Inaczej front jest niedoświetlony i pozostaje kombinacja z oświetleniem kierunkowym.
2. szerokość ściany zabiera taką samą ilość miejsca na wykonywanie manipulacji w akwarium.
3. układanie jakiejkolwiek roślinnej kompozycji wiąże się z robieniem dużej ilości "kilometrów" celem podglądu, jak to wygląda od frontu.
P.S.
Jeśli zdecydujesz się na akwarium roślinne, to podeślę trochę zielska. Sam mam 4 akwaria i często gęsto wywalam rośliny do wiadra.
eremita - 03-06-2016, 15:45
darcun4 napisał/a: | 1. otwór w ścianie na wysokość musi być dużo większy niż wysokość akwarium, pozwala to z oświetleniem podjechać jak najbliżej przedniej szyby. Inaczej front jest niedoświetlony i pozostaje kombinacja z oświetleniem kierunkowym.
2. szerokość ściany zabiera taką samą ilość miejsca na wykonywanie manipulacji w akwarium. |
Sam się zastanawiam jak to zrobię sama ściana będzie wąska służyć będzie jako maskownica
Muszę pomyśleć jak rozwiązać problem parowania ja będę stawiał dom szkieletowy tak że wilgoci wole nie mieć.
darcun4 napisał/a: | Jeśli zdecydujesz się na akwarium roślinne, to podeślę trochę zielska. Sam mam 4 akwaria i często gęsto wywalam rośliny do wiadra. |
Ja będę miał malawi lub tanganikę ale jeśłi masz nadmiar anubiasów lub kryptokoryny to chętnie bo te wytrzymują .
darcun4 napisał/a: | 3. układanie jakiejkolwiek roślinnej kompozycji wiąże się z robieniem dużej ilości "kilometrów" celem podglądu, jak to wygląda od frontu. |
O tym nie pomyślałem
Płytę fundamentową pod dom koło 80m podstawy wycenili mi na 33tys Trochę mnie to zaskoczyło że sama płyta tyle wyszła
Ile może kosztować piwnica? bo słyszałem że koło 60tys
jeśli miałbym dołożyć te 30tys by zamiast płyty była piwnica to jestem zdecydowanie na tak.
tomaszb7887 - 03-06-2016, 22:30
o polowe przesadzili znajdz inną ekipe
Tomek - 04-06-2016, 01:25
eremita napisał/a: | Płytę fundamentową pod dom koło 80m podstawy wycenili mi na 33tys Trochę mnie to zaskoczyło że sama płyta tyle wyszła
Ile może kosztować piwnica? bo słyszałem że koło 60tys |
Z piwnicą to jest "na dwoje babka wróżyła"
Kolega budował dom, na działce ze sporym spadem. Wychodzi tak, że po jednej stronie masz fundamenty 100 cm, po drugiej 250cm
Na etapie budowy fundamentów, kierownik się go pyta "zasypujemy, czy sobie Pan robisz piwnice) - koszty podobne, bo do zasypania trzeba nawieźć kruszywa, piasku. Na piwnicy zrobić strop. Tylko u niego mało to przemyślane było, piwnice mają 180cm wysokości, wejście z zewnątrz,
Potem koszty trochę rosną, bo trzeba piwnicę wytynkować, położyć podłogę, itp.
Poszedłem śladem mojego kolegi, bo też mam działkę na spadzie, ale piwnice mam w projekcie. Wejście mam w projekcie tylko z zewnątrz, ale jednak zdecydowaliśmy się na dorobienie schodów w środku (chyba z garażu), no i wysokości będzie 2-2,2 metra.
Piwnicę mam pod połową domu. Archon, dom w nagietkach 2N.
http://archon.pl/projekty...-m2642074750aa6
Piwnica pod pomieszczeniami: 5,6,7,8,9 parteru.
Jeśli chodzi o koszty to murarz powiedział mi 50 tyś za cały dom, w takich etapach: 20 tys za piwnicę i fundamenty, 20 za parter, 10 za ściany poddasza.
Jeśli chodzi o koszty budowy fundamentów i piwnicy to będę wiedział dokładnie za miesiąc. Póki co wydałem 4 tys. złotych za stal i deski. Ruszamy w poniedziałek.
Jeżeli chodzi o budowę systemem gospodarczym/zleconym, to miałem jedną wycenę od firmy, która buduje. 300 tys. za stan surowy, otwarty, przykryty dachówką (materiały po stronie wykonawcy, ale jakiej jakości to nie wiem, ale od razu zapowiedział, że dachówkę mogę sobie wybrać, ale nie mogę zaszaleć)
Z szybkich wyliczeń wyszło, że metodą gospodarczą oszczędzę ładnych kilkadziesiąt tysięcy złotych, a sprowadza się to tylko do tego, że ekip potrzebuję 2, a nie jedną (jedna ekipa murarzy, druga dekarze).
Marcino - 04-06-2016, 06:34
Pamietajcie zeby garaż był długi.... nie na 5m ale na conajmniej 6 i wiecej jak się da. Cieżko się chodzi z zakupami dokoła samochodu
tomaszb7887 - 04-06-2016, 08:07
dowiedz sie czy nie masz wysokich wód gruntowych bo wtedy piwnica odpada
Krzyzak - 04-06-2016, 21:56
Marcino napisał/a: | conajmniej 6 i wiecej jak się da. Cieżko się chodzi z zakupami dokoła samochodu | heh - to jest zmora projektów gotowych z garażem na 1 stanowisko...
widziałem ich wiele i po wykonaniu wygląda to tak, że wszyscy wysiadają przed garażem a kierowca sam wjeżdża zostawiając sobie miejsce na otwarcie drzwi
żeby wyjąć kosiarkę czy rowery musi odpalać auto, wyjeżdżać...
dlatego poszedłem za radą i mój garaż ma 8x6m i wcale nie uważam, że jest za duży - ot komfortowo 2 auta się mieszą, 2 motory, rowery i mały warsztat
jak chcę to jeszcze między nimi wyjadę dziecięcym quadem
co do piwnicy - polecam choć małą - może być taka pod schodami, zawsze warto mieć pomieszczenie o w miarę stałej temperaturze
ważna jest też wentylacja, bo u sąsiada pomimo okien śmierdzi pleśnią
a u mnie jest super i mnóstwo półek z przetworami tam mam
koszt zasypania fundamentów to u mnie ok. 4500 zł był, strop na pewno byłby droższy; wyszło 3900 za 400 ton pospółki, 500 zł za koparkę i 100 zł za wypożyczenie ubijarki + paliwo; koszt ekipy w cenie fundamentów
Tomek - 04-06-2016, 22:06
Krzyzak napisał/a: | widziałem ich wiele i po wykonaniu wygląda to tak, że wszyscy wysiadają przed garażem a kierowca sam wjeżdża zostawiając sobie miejsce na otwarcie drzwi |
gdzie wjeżdża?
w domu z garażem jedno stanowiskowym w garażu jest wszystko poza autem, bo na to miejsca nie ma
U mnie w planach garaż 6x6, nie powiększałem, bo mam w planach postawienie dodatkowo garażu dwustanowiskowego obok
Znam trochę ludzi, którzy maja 2 stanowiskowe garaże i mało kto mieści choć jedno auto tam.
Krzyzak - 04-06-2016, 22:13
Tomek napisał/a: | gdzie wjeżdża? | no jak? - do garażu
ja mam automaty do obu bram i niezależnie od pogody nie muszę wysiadać... inni mając małe garaże nie mogą z tego korzystać i to uważam za porażkę projektanta
Tomek - 04-06-2016, 22:29
Krzyzak napisał/a: | no jak? - do garażu |
powtarzam o co mi chodziło
w domu z garażem jedno stanowiskowym w garażu jest wszystko poza autem, bo na to miejsca nie ma
eremita - 05-06-2016, 09:59
Tomek napisał/a: | Potem koszty trochę rosną, bo trzeba piwnicę wytynkować, położyć podłogę, itp. |
No tylko ja piwnicę będę traktował jak typową piwnicę więc takie rzeczy będą pod koniec listy wykańczania domu.
Jak dobrze pójdzie i nie wyjdzie kwiatek w postaci chorej ceny doprowadzenia gazu bo czekamy tylko na warunki tego przyłącza to w tym miesiącu zrobię jeden z najpoważniejszych kroków w stawianiu domu czyli kupie działkę.
Jak rozmawiałem z przyszłym sąsiadem woda jest głęboko a podłoże to piasek tak dobry że nawet on sobie do budowy używał. Tak że jeśli chodzi o ogród to dolina ale piwnica może być, dodatkowo linia zabudowy przebiega tak że dom od granicy działki będzie stał oddalony o 10m dlatego pomyślałem że może zrobić garaż w piwnicy bo będę mógł zrobić łagodny zjazd
Tomek napisał/a: | Jeśli chodzi o koszty budowy fundamentów i piwnicy to będę wiedział dokładnie za miesiąc. |
To czekam na info
Marcino napisał/a: | Pamietajcie zeby garaż był długi.... nie na 5m ale na conajmniej 6 i wiecej jak się da. Cieżko się chodzi z zakupami dokoła samochodu
_________________ |
to prawda zwłaszcza że samochody robią się coraz większe
Krzyzak napisał/a: | widziałem ich wiele i po wykonaniu wygląda to tak, że wszyscy wysiadają przed garażem a kierowca sam wjeżdża zostawiając sobie miejsce na otwarcie drzwi
żeby wyjąć kosiarkę czy rowery musi odpalać auto, wyjeżdżać... |
Znajomy własnie tak miał na początku a teraz ma jak pisze Tomek
Tomek napisał/a: | w domu z garażem jedno stanowiskowym w garażu jest wszystko poza autem, bo na to miejsca nie ma |
Jeśli chodzi o garaż to fakt faktem im większy tym lepszy ale koszty rosną
Mi facet od budowy domu powiedział że trzeba liczyć 2tys za metr przy garażu 6x6 wychodzi 72 tys jak za garaż to troszku dużo dlla tego też zastanawiam się nad garażem w piwnicy lub zrobić garaż ale nie wykańczać go jak domu tylko zrobić tylko ścianę zewnętrzną czyli szkielet płyta osb na to styropian i tynk lub jeszcze tańszą wersję zrobić wiatę a po czasie jak coś zostanie lub łyknę oddechu po budowie dorobić jej ściany
Ładny dom ja takie projekty odrzucam bo dach drogo wyjdzie
Krzyzak - 05-06-2016, 21:52
eremita napisał/a: | może zrobić garaż w piwnicy bo będę mógł zrobić łagodny zjazd | wg mojego mentora - wjazd do garażu tylko pod górkę; inaczej przy każdym deszczu, jeśli nie zrobisz porządnego odprowadzenia wody - będziesz miał w garażu powódź...
a zimą to już ogólnie współczuję wyjazdu pod górkę...
|
|
|